Ruam Susu @ Ruam Panas

Nak tanya,mcm mana nak kurangkan ruam ni..masa pegi check kkm,nurse kata ini ruam susu or ruam panas......dia naik sikit2, and sekarang jadi camni..anak xcuba garu pun, cuma kesian tengok muka dia jadi camni..

Ruam Susu @ Ruam Panas
13 Balas

Sis try rajin2 lap pakai air suam, pakai kain bersih lembut. Lama2 nti ruam akan hilang sendiri. Kena pastikan kulit baby sentiasa bersih. Tk semua cream sesuai dgn baby, maybe baby org lain sesuai cream tu tapi baby kita tk sesuai.. kesian kulit baby nti..

4y ago

try guna lap air suam dlu sis.. sy amalkan tu bila ruam naik, dlm bberapa hari ruam hilang sendiri

Baby sy pn mcm nie jugak.. Kne ruam susu.. Truk sgt.. Hari t0o kne dudk hspital d0rg bg yg swap alcohol.. Suh sapu dekat ruam2 t0o.. Jgn smpai kne mata.. Alhamdulillah.. Muke dye dh 0ke.. Cuba awak beli dekat farmasi.. Swap alcohol..

4y ago

ooo yake..in sya allah sy try

jgn sapu apa2 lotion. Just ambil kapas, celup dalam air suam, dab2 kan kat pipi, n kawasan bibir baby setiap kali lepas menyusu. Walaupun menyusu tak meleleh ke pipi, tapi buat juga.

4y ago

jumpa doc dia kata just lap dgn air suam ja

mungkin anak alah pd habuk..atau ade y suka cium baby..pastikan org y cium baby tu bersih sbersih2 nya..anak pon kena mcm ni..bila xbg org cium..helok je bersih muka nya..

4y ago

setakat ni xda org cium dia lagi sbb mmg xbagi cium...sbb baby kan..risau jadi apa2

Yes miss..pakai sebamed facial cream.. 2 hari je bole hilang.. Saya pakai memang sye dah suka product tu sampai sekarang sye guna semua items baby sebamed..

4y ago

ooo nanti sy cari cream sebamed..thanks sis for sugggestion

Baby kite pon ruam panas kt belakang kepala.pastu mandikan baby dengan air teh..rendam teh pekat2 mandikan pagi dgn ptg. Alhamdulillah berkurangan.

baby sy pun pnh jd mcm ni,bila g klinik doc kata kulit baby snstf so xd cream @ ubt just jgn bg dia pns n kne rjn lap2 ngn air suam lama2 ruam 2 akn hilg

4y ago

yes, pegi jumpa doc kata just lap dgn air suam..

Tip sy.. Setiap kali myusu sy akan lap muka baby.. Sy akan lap muka lebih kerap.. Syukur 3 anak sy takde kena ruam susu..

bby sy pun mcm ni then sy ltk bdak bby cmpur dgn air mcm bedk sejuk then da ok

4y ago

ooo yake..okay in sya Allah sy try..thanks ziera

sy suke sapu bedak fify .lambat sekit kesan nye .tpi tulah sy gune setiap Ari

4y ago

dkt super market Kan ade jual .