jahitan yg di gunting masa bersalin..

Berapa masa tempoh untuk sembuh pada luka jahitan yg di gunting? Skrg ni rasa sdikit pedih dn bngkak.. overall jahitan mmg cantik sbb doktor jahit.. tapi pedih lak

18 Balas

Saye pun.. Hari ni dh 38 hari.. Masih pedih2 kt tempat luka.. Jahit lak sampai sebelah lubang bontot.. Jahitan panjanh sgt.. Anak vacumm.. Sakit nye bisa je rase.. Dh buat air manjakani.. Sireh ape bagai.. Darah kua ok je. Dh nak kering dh.. Nak berak lagi azab.. Mcm terkoyak balik je rase.. Kena lak sembelit.. Allahu..bertabah je lah.. Kena hadap.. Nanti dh sihat jadi kenangan dan dirindui 🤣

4y ago

cuba try makan NR Phytonatal.. Alhamdulillah dgn saya serasi, lembut je najis keluar..

Sya bersalin secara ceaser... brapa minggu yg lalu bukaan jahitan sya trbuka sedikit smpai keluarkn air... Cara sya tuk merawat, sya cuci pkai DERMACYN... Lpas tu,sya keringkn... last skli sya Sapukn ALOE CARE (Produk AMWAY)... Alhamdulillah 1 minggu luka dah trtutup,keradangan pun berkurang dan skrg dah bleh brgerak sperti biasa.... 😊😊😊

Amalkan zink utk baik luka dgn cepat..shaklee pun ada zink..terbukti ramai yg puas hati akk minta mkn zink lepas beranak..cuba lah..ini pengalaman ibu2 yg czer pertama x mkn..utk beranak kali ke2 mkn..diorg nampak perbezaan tu..

5y ago

Aah..sama2

Sy dlu sbln lbh lebh jgk la.. nk elok.. dlm pntg onye takot sembelit.. sy bli ubt lmbut najis kt frmasi... pastue basoh ngn air garam ngn asam keping suam2.. cpt elok jahit.. sbb sy xserasi daun sirih..

Saya amalkan cuci dgn air rebusan sirih dan garam kasar... Lps mandi saya siramkan agak2 suam tu... Rase selesa pun ye... Menghilang kan gatal, kuman dan cepat sembuhkan luka jahitan.. Slmt mencuba... 😊

Mcm sy sis dlu 6bln bru hilng rse pdih tu,tp lain pula dngn kakak ipar sy jrng kmi bsalin 3mnggu mcm tu...die dlm 1 bln prtma dh ok sis,itu pengalaman sy lh stiap org tu lain2 kot

Sis, rebus manjakani minum lepastu buat skali basuh dkt miss v tu. Kalau da 20hari++ berpantang, darah da kurang sis bertangas pulak ☺️

Sy dulu luka jahit doc bg ubat kuning tu. Skrg kalo bersalin xde da. Kena jaga kebersihan n pemakanan paling cpt pon 2mgg br sembuh

4y ago

Sy baru bersalin, nurse bg ubat kuning tu. Dorang pesan kalau habis nanti mintak kt KK.

saya tempat luka jahitan kering elok tp dkt hujung ada bngkak ckit..tkot pulk rasa..

Seminggu luka da okeyy. Tak sakit. Masuk dua minggu da mula pakai seluar.