baby gerak

maaf tnya.. jgn kecam ok.. just nk tau mcm mne rsa baby gerak dlm perut? sy kdg ade rsa mcm something je gerak.. tp xtau yg gerak tu baby ke angin.. n lg satu, sllu dgr ibu2 ckp "perut mngeras"..msa perut mngeras tu rsa apa? huhu.. xde pngalaman sbb first pregnancy.. now bru 16weeks..

6 Balas

setiap org xsama..ni sy share pngalaman sy la.. sy rs baby bergerak masa 18w ke atas...mula2 rs mcm bubble2 dlm perut...slalunya lps mkn dpt rs.. makin lama makin ketara pergerakkan...nnti sampai la bila dh bsr perut..sampai senget2 perut kalau baby grk.. ☺boleh nmpk beralun perut kita tu.. 🥰 kalo perut mengeras..utk sy..sy start rs masa 30w..rs mcm "hang" kjp perut tu..35w ke atas..bila baby mengeras..kalo puan tgh mkn ke..tgh berjalan ke...trus rs nk stop kejap dr bt apa2...xla rs sakit cuma senak tu ada jgk sikit...tp skejap2 je..sehari dlm 2,3 kali je...terutamanya tgh mkn atau lps mkn.. tp kalo dh rs mengeras dgn kerap...tu dh jadi tanda2 nk bersalin..kena pegi hspital dh.. 😊

Mmg akn rs 'pergerakan' dlm perut. Instinctly, akn tahu itu baby. Blm lg klu baby sedu.. Itu pun akn rs tau. Mkn baby besar, perut u pun akn beralun skali. Bila pegang perut u dpt rs. Sy dulu baby aktif dr 10pm - 4am. Tidur pun x dpt. Belah pagi n petang x rs sgt, sbb byk bergerak. Klu time tidur mlm tu aktif sgt, sy psg lagu lullaby, kuranglah baby bergerak. Leyak dkt perut. Skrg dh 8 bulan, baby tidur nk kna ada lagu jdnya....

3y ago

owh..hehe tq ye..ank sy pn dh 4 bulan dh skrg..maybe soaln ni bru naik kot..huhu

Kalau rasa btl2 gerak mungkin 20week ke atas...kalau 16week ke atas tu kita akan rasa mcm denyut2 kt perut..sy xpasti tu gerak ke apa..walau pun anak nak masuk 3.smlm doc tnya sy dah rasa baby gerak ke?sy ckp belum cuma rasa mcm denyut2 tu..pastu doc ckp oh tu belum lagi gerakan..kalau gerak akan nampak kt perut mcm timbul tu.huhu.

4y ago

Mengeras mungkin dia aktif kot..sy slalu mengeras rasa tegang kalau time sy tido miring pastu sy baring mcm biasa time tu br rasa mengeras.sy pun x pasti sbb apa..tpi kalau dah mula gerak tu kalauengeras mgkin sbb baby tukar posisi.

klu gerak tu akan rasa movement yg slow if 20week klu dia tendang tu u bole rasa dgn tapak tangan mcm bergendang dlm perot... baby ni gerak byk gaya ada yg lompat pon ada, xsama. dia bergerak dlm kluster sometime 20 second.. cuba alih2 kedudukan setiap kali rasa gerakan.. so kt situ bole beza2 kn gerakkan dia

orang kata 18 week ke atas baru rasa..dulu anak 1st lambat jgk..24 week kot baru rasa kuat..rasa betul macam orang tendang sis..nampak kesan kat luar perut kadang..perut mengeras tu memang tiba-tiba berlaku

3y ago

xsabar nk rasa tndangan si baby..

first baby sy rse 14-15 wk. smooth je cm bubble dlm pewot. bukan kicking tau. sbnrnya klu duduk diam2. mg bole rsa n beza kn. tpy x semua org rsa awl. depnds pd perut msing2

3y ago

sy pun start 15weeks