Kencing manis

Korang ade tips tak nk kurangkan or hapuskan kencing manis? I ade kencing manis since pregnant.. Dah 3kali buat BSP, result masih tak okay. Penattt betul nak pergi klinik 4kali sehari tuuu 😔😔 i dah 29week..

20 Balas

Klu dah kena buat bsp mmg susah Dr nak lepas... Sy result cantik pun Dr, ckp kena terus buat sampai bersalin.... Ni dh 25w,kena buat 2mggu skli... Awak beli je mesin bsp kat shopee, ada byk yg murah... Kt farmasi pun ada jual... X rugi pun beli, sbb mmg pakai byk kali... Klu nak gula turun, kena buat diet suku separuh tu... Makanan pun kena control kuantiti...

yg pntg sis utk msa mkn yg d tetapkan...stop awl sblm cek bsp utk next jam nya...byk kan minum air kosong...biar la ulang alik ke tnds...sbb byk ambk air ksg sgt2 mbantu..sblm puasa mlm tu...sis mkn la awl...klu sya klu 8@9 da start posa...klu rasa haus...minum saja air ksg tu...jgn mkn plak sblm cek bsp..da cek bsp bru mkn...

Kencing manis yang sis alami ni masa hamil ja kan? Makan makanan real food ja sis.. Buat green juice, makan minyak kelapa, minyak zaitun, air suam+cuka epal+madu. Makan kekacang. Bila buat diet yang betul, barulah tak ada masalah lain.. Air manis tiruan tu hentikan la dari ambil..

Ikut pemakanan dietition ajr..mkn nasi msti ad sayur n buah..mnum air msk byk..sy ps mkn amalkan mnum jus lemon..stkt ni result cntik..jrg2 cecah 5..n cuba tnya nurse..bole x test sndri kt umh..mcm sy bli sndri test tu..bt kt umh..n ws je pic result kt nurse y jaga tu.

Minum lemon tanpa gula.. jgn amik air manis.. time hari bsp tu sis x akan amik nasi.. pagi lepas cek gula y pertama sis makan sayur tumis+telur, tghri -ikan+sayur petang tu makan telur rebus 2 biji.. utk hari biasa.. makan nasi macam biasa..

klu dh sangkut gdm msa pregnant nie, jga mkn aje, klu boleh stop bnda manis atau kurgkn, contoh nk mkn manis biar pagi.. tp bkn suh mkn byk² skdar merasa aje, carbo pun kna jga klu biasa nasi 1cwn, cuba kurgkan jd suku

rendam 3 biji kurma , buang biji ia , guna gelas kecik pun boleh , setiap mlm buat sebelum tidur dan esok pgi minum , lepas tu minum susu mlm sebelum tdur , hari2 ulang benda yg sama , insyaallah ada perubahan

Sy setiap minggu perlu ke klinik bermula usia kandungan 16w..skrg baru 28w dan perlu buat bsp 7point..semoga sy dan puan kuat lalui semua ini sehingga baby selamat dlahirkan..aamiin

sebelun buat bsp tu jgn mkn or minum bende manis,sy mula² je dah 2 kali g check alhamdulillah,tp pent lh juga tiap bulan 4 kali kne g klinik,nasib baik dkt klinik nye

jgn mnum susu yg glucose tggi. dpt kn saranan dktor. kdg2 susu pun bole akibat nya. nasi jgn mkn byk sgt, buah manis pun kurangkan. mlm jgn mkn byk