Kencing Manis / Diebetis

Salam semua saya nak tanya siapa yang ada pengalaman sebelum mengandung takde kencing manis tapi since pregnang lepas minum air gula dapat result gula tak cantik (kencing manis / diebetis).. Siapa tahu macam mana cara nak kawal n kurangkan kencing manis? Dari segi pemakanan or anything? sbb saya risau pada kandungan saya. #18week Mohon share pengalaman ya..

13 Balas

Berapa reading awk? Apa saya buat saya tukar beras, saya makan beras diabetic, saya banyak kan air kosong, be more active, elakkan makanan yang tinggi gula. Alhamdulillah reading dah cantik in 1 month. Banyakkan makan sayur hijau, kurangkan buah2an ye. Tu semua gula.

5y ago

saya pun kena gula.tinggi sebb makan banyak buah mangga masak..punya control masa raya x.minum n makan manis..last last failed dekat buah buahan masak ranum...hehehe skrg kena bsp n alhamdulillah kontrol jugak la sukatan n banyakkan minum air putih

Hai sis..kes sis sme cm sy. Sy dh pregnant 17 weeks now. Sblum mngndung xde pn kncing mnis or drah tnggi,start mngndung mle la gula naek,drah pn naek. Hrp2 nnt ok la..sy tkut sbb 1st tyme kne. Nurse ckp klo result bsp sllu xok,mngkin sy kne warded.

3y ago

saya pon sblum ni takde kencing manis skarang ade plak ..tinggi plak tu gula dalam darah

Saya pon ada problem kencing manis masa mengandung nie tapi setiap kali nak buat bsp sebelom pukul 10 malam nak puasa tu saya buat selasih dengan air mineral sejuk then minum...esok nya bacaan bsp ok2 je...hee...try la sis

Kurangkan makanan / minuman tinggi karbo & gula.. banyakkan sayur²an.. amalkan suku suku separuh.. ikut diet plan yg dietician bg..

A, ah la... Sy baru dpt col sangkut kncing mnis lak... Sblm ni tkde pn kncing mnis... Knp bole jd sangkut ni... Tkt lak rasenye

Sama jugak sis...tp itu smua pembawaan bayi la sis ...yg penting kontrol nasi..bnykkn minum ai suam/ai putih sis ...

sy skrg kantoi jugak ade diabetes.. before this xde... skrg ada plak kencing manis

Sy gdm time pregnant..sy control makan nasi amek portion yg sikit tapi makan lauk banyak

5y ago

Td pg sy br je jmpe dietician sbb mslh gdm ni la. Die ckp klo buah bleh mkm tp die glakkn buah2 yg kte bleh mkn dgn kulit2 die skali cthnye epal n jmbu. Klo nk mkn buah kne mkn lps mkn mknn len cm nsi,xbleh mkn sblum tu n klo bleh mkn dgn kulit2 die skali jgn buang kulit tu tp bsuh la dlu brsih2 buah

Ini normal sis.sebelum mengandung xde kencing manis pas preggy kencing manis.😁