Assalamualaikum semua sahabat² Asian Parents I'm back after a few years Sy seorg nurses

Kalau ada apa² soalan nk tny boleh jaa tny yaa & jgn lupa follow sy,TQ🤍

77 Balas

Assalamualaikum sis. Ada tak ubat utk tambah susu badan? Saya dh cuba mcm² cara dah, marmet, makan milkbooster, waktu pam jaga, betulkan mindset.. minum air suam, elak minum manis, elak caffein, makan makanan berkhasiat.. Semua dah cuba. Susu dah kering.. Kadang saja ada susu keluar 3/4 titik, lepas kena picit.. Baby sy baru nak masuk 5 bulan, susu dah xde... Sedih lah. Down sgt2... Yang anak sulung plk, skrg jadi xnak makan nasi apa pon x nak.. Nak makan cikadis, minum air manis.. Bapaknya sejenis x paham bahasa, dh ckp jangan belikan benda manis mmg susah budak tu nk mkn nasi.. Rasa nk tumbuk muka bapaknya. Stresssss!! Saya nk ubat tambah susu badan. Kalau ada, bagi saya nama ubat sy cari kat farmasi.. Dan sy nk ubat utk budak 2 ½ yg blh bg selera makan nasi balik... Pleaseeeee

1y ago

W'salam,hai sis... ok ¹st sbb susu bdn yaa....sy rasa sis stress sama ney sbb tu susu semakin kurang....stress salah 1 punca susu b'kurangan. Klaw secara luarannya sis dh cuba,try secara dalaman,sis minta sebelum tidur & setiap kali lepas solat (betulkan mind set) pd Allah supaya permudahkan & bykkan susu bdn,sbb dh usaha jd kita tawakkal pd Dia. Selain tu jgn tgl air kosong yaa,minum dgn kerap.Ada sesetgh petua adalah dgn memakan jantung pisang utk bykkan susu,boleh try☺️ Utk anak yg besar tu...sbb dh umur 2 thn + sis ada bg ubat cacing dh x pd dia? Klaw belum boleh start bg dh. Ubat cacing kdg sesetgh budak boleh naikkan selera mkn dia selain vit. Yes jajan mmg kena elakkan serta makanan manis,mmg xelok. Bykkan bg protein & carbo pd dia mcm sup ayam & ubi kentang,buat bergedil daging (cth)... Harap m'bantu sis yaa💕

hi nurse kenapa ya perut berdenyut2 on off selang sehari kdg straight 3 hari. lps tu kdg2 cramp. denyut balik. ulang2 smpai skrg. perut pulak rasa kembung bila duduk&diri. rasa cpt penat. tiber period dtg 4 hari awal, kencing keluar ketulan (keluar mcm tali) darah smpai hari ke 2. hari ke 3 darah sikit ja. period saya slalu 4/5 hari. hari ke 2 cuba ke Dr, scan nampak fibroid 1.19cm. 2 mggu lg repeat scan. ada kemungkinan tak saya hamil🤔 smpat cek upt mlm sehari sblm pndarahan, result negatif.

Salam Misi , sye pedih ulu hati masuk trismter ketiga . Menganggu waktu malam nk tdo asal baring gas naik ke atas dada sakit pastu blh jadi batuk . Lpastu mulut masam je . Nk makan mulut masam da makan pun sama . Buntu saya da g spital bagi ubat gastrik dgn mcm ubt air tu . Tapi sye takut nk mkn risau dkt anak dlm perut ni 😣😓 cara ape lgi blh bagi hilang ye . Makan kerap da tapi sikit pedas minyak masam da kawal 😭 tlong sayaa 😓

2y ago

W'salam,hai sis Maaf ya jika sy lewat reply🙂 Sis boleh ambil yaa ubat angin yg dibekalkan oleh Doc,xperlu bimbang ia m'bahayakan kandungan. Doc lebih arif mengenai ubatan yg sesuai atau tidak utk ibu hamil,sis boleh ambil tanpa was² yaa Sis try mkn ubat angin tu ikut aturan yg diarahkan,selain tu sis boleh mkn ikut waktu seperti sarapan,kemudian pukul 10 mcm tu mkn lg yg light,lunch,ptg,mlm & sebelum tidur. Elakkan makanan² yg pedas & berangin yaa....bykkan ambil air kosong. Jika xhilang juga masalah tu sis perlu dptkan rawatan semula yaa. Harap m'bantu ✌️

Assalamualaikum nurse😊, saya nak tanya, normal ke untuk ibu yg alami koyakan tahap 3a (luaran) dan extended vaginal wall tear ( dalam) sewaktu bersalin masih terasa ngilu2 bila buat aktiviti harian walaupun dah masuk hari yang ke 43? Dan lagi 1 nak tanya, betul ke klau kita pernah alami koyakan teruk mcm 3a degree tear waktu bersalin tu nanti utk next pregnancy pun boleh trjadi koyakan teruk mcm ni jugak? huhu risau 🙈

2y ago

W'salam,hai sis Ya koyakan ³rd degree tear ney mmg agak teruk & mengambil masa utk betul² sembuh. Sis boleh jaa bykkan ambil sumber protein & vit utk percepatkan proses penyembuhan luka tu,seperti ikan,ayam,sayuran hijau atau ulaman. Sy syorkan sis jarakkan sedikit utk next pregnancy,sekurangknya 3 thn mcm tu supaya parut pd kawasan perineal(luka koyakan bersalin) betul² dh sembuh & kuat. Risiko utk berlaku lg tu mungkin ada,tp apa² pun sis boleh dptkan nasihat dr Doc semasa next pregnancy nnt yaa,TQ. 💕

hai sis! saya 34weeks skrg. tpi msih lgi sembelit even mkn buah,mnum air bnyk. trpkse skip jgk ubat iron (nsib baik hb ok) sbb sembelit xbleh bwak bincang. brdarah jgk tpi da cek xde buasir cuma luka sbb najis keras. doc bgi ubat pancit n lactul syrup. nak tanya, klau da hjung2 pregnant ni kerap mnum lactul syrup tu xpe ke ? means bkn stiap hari. time2 trpkse je 🥲

assalamualaikum nak tnya. sy polyhydramnios 32w AFI 27cm.just nk tau , kalau2 boleh bekerja atau x? (sy works as therapist) perjlnn ke tmpt keje 40-45min. risau bile baca mcm2 risiko. dah jumpe 2 org dr. satu kata boleh but just light duty. satu lagi xboleh, rest kt rumah jek.. nak tnye pengalaman kawan2, tpi sy xde kawan2 yg ade poly ni 😅😅 thanks

1y ago

Lama dh ingat² lupa laa dlm 21cm mcm tu air ketuban sy. Tp sy ada masalah kencing manis sama. Ya sy pun kerap perut mengeras & sy b'salin pd 36w. alhamdulillah baby semua ok. moga Allah permudahkan urusan sis yaa✌️

Assalamualaikum nurse sye ada satu persoalan...mcm ank sye 1bulan 17 hari dan full fm....ank sye ada masalah sembelit...ada la hamba allah ni suruh sye bg ank air masak sbb ank sye tk membuang....blh ke nurse bg baby minum air masak...sye tk bg susu bdn sbb susu bdn sye kering...dan sye first mom tkde pengalaman....risau pl sye

Assalamualaikum nurse sye nk tnye adakah sye ni meroyan....sye dri start bersalin dan berpantang emosi sye asyik terganggu je... dri pagi bawa ke mlm asyik nangis je....dan bila ank sye menangis sye rse nk pukul je....dan sye slalu ckp sorang2 diri bila kt cermin....bila pndang muka suami dgn ank rse nk marah....pastu nangis...😔

2y ago

w'salam b'dasarkan cerita sis,sy rasa yaa mungkin sis tgh mengalami postpartum blues. sebaiknya sis segera dptkan rawatan Doc utk masalah sis ney. jgn dibiar melarat nnt akan jd masalah kesihatan yg lain pula. sis perlu jumpa Doc sesegera yg mungkin ya sis. sy doakan sia terus kuat lawan emosi tu yaa. kena still +ve selalu & berkongsi rasa dgn suami atau parent ok. harap m'bantu sis. TQ💕

assalamualaikum nurse, nk tnya normal ke lepas senggama bhgian dlm bukaan faraj tiba2 mcm bengkak belon... sblum ni tak pernah jadi, first time jadi mcm ni masa nak basuh mcm biasa, terperasan ada something mcm terkeluar sikit tapi tak sakit lansung... tengah pregnant 6m skrg saya jadi risau pulak.. terima kasih nurse 😊

2y ago

Sama²,aamiin yra Ya in shaa Allah selagi sy boleh m'bantu,sy akan bantu 💕

Saya mengalami keputihan yang gatal berair ketul , kadang putih kadang hijau cair . Bila keluar pakai panty liner , tukar tapi tetap kulit akan rasa gatal . Dan bila bersama suami , suami pun turut rasa gatal . Boleh ke saya beli ubat probiotic atau supplement lain ? Atau ada cadangan lain . Saya pregnant 25w 5d .

1y ago

Hai sis✌️ Klaw masalah keputihan ney mmg sis kena dptkan rawatan Doc,sbb jika dibiarkan akan membahayakan kandungan juga. Takut nnt kita ada masalah GBS +ve. Klaw GBS ney mmg kena on rawatan sebelum & semasa bersalin nnt. Babypun akan dipantau lg² klaw bersalin normal. Sis jgn biar yaa,segera dptkan rawatan utk kebaikan sis & baby🙂