Assalamualaikum semua sahabat² Asian Parents I'm back after a few years Sy seorg nurses

Kalau ada apa² soalan nk tny boleh jaa tny yaa & jgn lupa follow sy,TQ🤍

77 Balas

Assalamualaikum nurse😊, saya nak tanya, normal ke untuk ibu yg alami koyakan tahap 3a (luaran) dan extended vaginal wall tear ( dalam) sewaktu bersalin masih terasa ngilu2 bila buat aktiviti harian walaupun dah masuk hari yang ke 43? Dan lagi 1 nak tanya, betul ke klau kita pernah alami koyakan teruk mcm 3a degree tear waktu bersalin tu nanti utk next pregnancy pun boleh trjadi koyakan teruk mcm ni jugak? huhu risau 🙈

2y ago

W'salam,hai sis Ya koyakan ³rd degree tear ney mmg agak teruk & mengambil masa utk betul² sembuh. Sis boleh jaa bykkan ambil sumber protein & vit utk percepatkan proses penyembuhan luka tu,seperti ikan,ayam,sayuran hijau atau ulaman. Sy syorkan sis jarakkan sedikit utk next pregnancy,sekurangknya 3 thn mcm tu supaya parut pd kawasan perineal(luka koyakan bersalin) betul² dh sembuh & kuat. Risiko utk berlaku lg tu mungkin ada,tp apa² pun sis boleh dptkan nasihat dr Doc semasa next pregnancy nnt yaa,TQ. 💕