X JAWAB **terlepaspandang

Hai semua,assalamualaikum Klaw ada soalan² yg sy xjawab mungkin sy terlepas pandang,boleh jaa tny sy semula ✌️ TQ 💕 #imamisi

41 Balas

assalamualaikum, sya nak shre dn nk tnya jga , tdi sy dah scan kat klnik swasta.. nampak kantung 4minggu 7hri janin blom nmpak, klu ikut last period 10W1D , dan kata dr kantung x cntik dan x bulat cntik,, lagi satu dr tgok ada air dlm rahim , dr kata kemungkinan luar rahim.. kemgknan sj katanya .. ada x kat cni mommy prnah scan atau pglman mcm sy? mcm mna? kndgn jdi x? dan boleh ke jdi klu nampak kantung dlm rahim tpi dr kata kmgknn luar rahim ? dr sruh sy dtg isnin ni nk cek drh klu hcg meningkat atau x .. kawan2 tlg doakan sy ya , semoga kdgn jadi dn shat2 sja.. 🥹 ikutkan kiraan sy ngamlaa 4W dri opk positif yg sy kira

Assalamualaikum, hai nurse! saya nak tanya, saya keguguran(10w) pd 4.10.2022, so dah 24hari berlalu.. darah dah kering pd 19.10.2022.. Saya nak tanya, smlm saya ada bersama suami tapi tak tumpah dlm pun.. pagi tadi time kencing, keputihan saya sticky & berwarna keruh (putih cekelat² mcm tu).. kenapa jadi mcm tu ye? sebab saya baru habis keguguran ke @ saya nak period dah? 😅 tapi sepanjang bersama mmg tak rasa sakit pun 😊 saya dah boleh bersama dgn suami ke? Dan saya mmg plan nak rehatkan rahim dulu beberapa bulan ni.. Terima kasih!

Assalamualaikum . saya baru pregnant 15 weeks tapi mood nak makan tak ade . semua benda tak bnyak makan . kurma pun siap beli yang salut ngn coklat spya nmpak menarik tapi tetap tak ade selera . tapi saya risau bby tak ckup zat . hmm boleh ke saya amik pill tambah selera makan '? atau ade ke cara yg boleh bagi saya ade selera nak makan '? & saya ade masalah HB rendah jgak hmmm . sedih , tengok org lain bagus je masa pregnant.. hmmmm

1y ago

W'salam,hai sis Sy rasa sebelum sis nk amik apa² supplement better sis tny dulu pd Doc,takut ia xsesuai atau m'bahayakan....mayb sy rasa masih di trimester 1 jd sis cuba tgk masa trimester ke 2 nnt,in shaa Allah sy rasa selera sis akan b'tambah... in shaa Allah berat baby akan ok,masih baru lg..utk hb mmg sis kena mkn byk makanan yg tinggi zat besi serta ubat iron utk naikkan paras hb sis Harap m'bantu yaa sis✌️

hai asaalamualaikum misi.. sy nak tanya.. kandungan sy baru masuk 16weeks.. normal kekadang rasa senak,kram n sgugut di bahgian ari ari.. rasa yg mild je.. paling ketara bila setiap kali bagun dari tidur.. tapi takde kluar discaj apa apa pun.. risau juga.. sbb ni 2nd prgnncy selapas ggur pada tahun lepas di usia 8weeks.. mohon penjelasan misi.. terima kasih sudi respon 🥰

2y ago

W'salam,hai sis in shaa Allah klaw dr cerita tu normal sbb kandungan semakin membesarkan....nnt bila dh masuk ³rd trimester lg kita akan terasa ngilu,lenguh,sakit pinggang & kurang selesa. Cuma klaw sakit semakin kuat & ada keluaran darah itu sis perlu dptkan rawatan segera,takut tanda awal uri dibwh atau keguguran. Harap m'bantu yaa sis✌️

assalam nurse.. kite nk tnye.. kite ade injection depo 16/9 (first inject).. tp smpai skarang masih ade keluar darah coklat2 tu.. kadang2 3@4 tak de kluar.. lepas tu kluar balik.. then nnty keluar agak bnyak dengan darah mcm period tp hanye dalam 3@4 hari je.. lepastu keluar coklat sikit2 balek... nanty 9/12 injection kali kedue.. adakah ini normal kalau inject depo??..

1y ago

W'salam,hai sis ya salah satu side effect inj Depo adalah masalah period selain masalah kenaikan berat bdn.b'gantung pd individu,ada yg normal ada yg x....

hi nurse, kalau mcmtu sy nk tanya blh ke baby sy 3 bulan dan sy breastfeed dia sy ambil supplement glutathione ? function dia utk skin. Dkt guardian watson ada. Total 500mg glutathione satu capsule. Makan sehari sekali. Sy dh search sendiri and tanya byk org tp takde yg blh jawab soalan sy yes or tak blh. Harap dpt jawapan drp nurse. Tq

2y ago

hai sis,maaf sy lewat reply ya berkaitan soalan sis,sy juga kurang pasti utk m'jwb. sy sarankan sis dptkan jawapan pd yg lebih pakar,cth jika sis bawa anak utk c/up sis boleh b'tnykan pd Doc utk kepastian. Harap m'jawab yaa sis✌️

hi assalam nurse. sya nak tanya. skrg sya bru 35 minggu. tba2 dari smlm ptg perut sya pengeras. waktu pgi tghari elok baby dlm rahim gerak2. tp dh lewat ptg tu. tba2 mengeras dan perut dkt bahagian bawah rase mcm cramp. berhenti kjap. smpi harini. sya agak risau. baby pon gerak x bnyk lak harini. sila bantu nurse.

wah ada misi kkia la kat sini, baru sempoi nak tanya soalan sebab ahli dalam kesihatan bayi dan kanak kanak. salam misi nak tanya, ubun2 anak saya nampak macam melekuk sikit , dia baru 5 bulan, boleh saya tahu kenapa ya baru2 ni dia demam, alhamdulillah sekarang dah baik..

1y ago

oh ya kaa,maaf sy xperasan,maaf. Klaw 6 bln mmg xboleh mkn lg,nnt genap 6 bln baru start dgn bubur kosong dulu,tanpa garam & bahan perasa lain....then dpl seminggu mcm tu baru topup dgn sayur & protein yaa... xapa 5 bln mmg fully dgn susu dulu xkira bg atau fm boleh jaa

salam nurse, nak tanya saya bersalin czer, harini hari ke 21, normal ke kalau miss v keluar cecair kuning? darah dah x keluar cuma keluar warna kuning dan dekat tempat czer saya ad kuar darah n bisa tp temapat czer xterbuka saya jadi takut, harap nurse dapat jawab.

2y ago

Klaw mcm tu seeloknya cuba sis dptkan rawatan Doc,risau juga klaw biar takut jd jangkitan nnt. Ada sesetgh org nifasnya lama,ada yg sekejap,sis mungkin dh nk hujung² nifas biasanya akan b'warna mcm tu.... Ok sis👐,sama²

assalamualikum.saya baru 10minggu, tp 2 3 hari ni keluar keputihan warna merah darah..tapi xmelekat kt pantiliner pn, bila nk cuci je akan keluar keputihan bersama darah tu..takut plk nk jumpa doktor takut dia pakai muncung itik tu nk tgk..ke normal je benda tu