Korang yg berat 90kg ke atas, brapa weeks korang start rasa baby bergerak dlm perut?

Ibu² yg chubby yg jenis perut berlemak,/buncit bila agak nya dpt rasa macam baby bergerak dlm perut.. Kadang mcm rasa blup blup, kadang rasa mcm angin kot.. x sure.. Sy jenis perut tebal buncit bila pegang x rasa apa.. Sampai terpikir betul ke ade baby dlm ni.. Sy baru masuk 16w harini.. Last scan 11w dkt kk.. Nk scan swasta poket tak tebal.. Kadang tu risau tiba2.. Perut pun masih x nmpak baby bump.. Sebab lemak ni ha kedepan.. Berat saya 108kg

34 Balas

kalau anak first mmg lambat nampak babybump sis. saya yg badan kecik ni pun masuk trimester 3 baru nampak kalau dari luar baju. kalau pakai dress mmg tak nampak apa. kick pulak nak dekat 20w mcm tu baru rasa sbb sejenis perut berangin. tak pandai beza baby gerak atau angin. selagi takda bleeding / sakit sgt2, inshaAllah takde apa. nanti ada rezeki sis buat detail scan ya masa 21w mcm tu

1y ago

Detail scan insyallah Hospital yg akan buat wakti 20-22 weeks tu sbb kk da refer kan ke pakar terus sbb buku pink label kuning GDM on ubat..

Nnt minggu ke 18 inshaAllah boleh rasa dah. Masuk 24/28 minggu akan semakin hebat, senak smpai nak terkencing. Sy pun chub2, berat masa awal2 107kg skrg dah mencanak sampai 112kg.😩. Mula2 ingat xla merasa sbb perut buncit. Baby bump yg real pun nampak masa kandungan masuk 7bulan😅. (sbb dh biasa buncit, xtau beza dah mana buncit mana baby bump😭)

berat saya 105…lepas pregnant naik jadi 110kg…saya pun perut tebal..misi pun tegur perut tebal.. 16weeks masih baru lagi nk rasa..inshaAllah 20weeks ke atas dh boleh rasa..nk rasa baby kick kuat masa 24weeks untuk perut tebal mcm kita nih…saya skrg 29weeks baru nk masuk 8bulan..baru nmpk baby bump..baru nmpk baby bergerak kat perut 😀

1y ago

oh sama la kita. saya kulit perut tebal, kdg rasa risau ada ke tidak baby dlm perut. tpi pinggang lenguh, perut cramp, kaki cramp.

tak apa..tunggu shja...sy pn pernah dlm dilema 'ada ke tidak ni' masa first tri..rezeki sy..first baby dan sy dh mula rasa gerakan dr 16w(halus2)..msuk 20w dh nampak perut terangkat3 bila baby gerak...doa byk spaya Allah izinkan kita rasa baby gerak supaya kita tak overthinking..:)

sye 83kg bru 13weeks still tak tau nak rasa dia dah start gerak ke belum. tapi kdg bila tidur malam je kerap sgt rasa mengeras sakit ,kdg rasa kejang mcm kena karen .hahahahah . pinggang dah mula start sakit sgt .

1y ago

kan sis, hahahahah sye pun konfius kdg2 risau takut ape die buat kt dlm tu😂

samalah ngn saya.dh 20weeks tpi msh blm rasa lg kick baby.padahal ni kandungan yg ke3.berbeza btl ngn kk n abg dia 15weeks dh bole rasa.kdng2 risau jgk.sbb dh 16thn x mengandung jadi byk benda dh lupq

1y ago

samalh.saya nk ttp klng trs.lgpun ank2 dh bsr

saya 101kg nak ckp kalau saya, terasa baby gerak dlm 20w keatas.. jelas sngt2.. lps minum mkn sejuk2, waktu mandi, naik moto, baring haha mmg dy gerak cuma xpasti baby tumbuk ka tendang berpusing? hehe

Sy 80++ pun sama mcm sis 16w juga..kdg2 rasa dia mengeras cuma tak rasa kuat sgt sbb saiz baby pn 10-11cm skrg ni kan..hihi..kdg2 confuse jugak dgn gerakan baby atau angin..perut jenis lemak tebal🤣

1y ago

Kdg2 rasa mcm nk scan tiap mggu nk tgok apa baby buat 😂😆 sbb risau juga dia diam je

saya 68 kg sblm ni skrng 71kg (23 minggu ) smpai skrng x taw bby gerak ka apa dlm perut ni 😆 1st prgnncy, bbybump nmpk pun start 20 minggu. 😆 dia makin besar lepas bagitau kat family dengan kawn2 😆

kalau first time pregnant around 6/7 months baru rasa obvious movement, tapi kalau ank ke 2 3 & seterusnya 18 minggu blh rasa dah mcm rama rama dlm perut, 20 minggu dh start rasa obvious movement