Bloating, lemak atau baby bump?

Saya pregnant 13 minggu. Berat 44.6 tinggi 152. Kalau nak ikutkan berat saya memang skitar 42-45 dari dulu lgi. 13 minggu orang kata tak nampak lagi baby bump biasanya, tapi kenapa perut saya macam buncit pelik ya?😭 tapi yang rasa keras sket area bawah pusat je. Rasanya baby bump ptut duduk situ klau bru 13 weeks. Sblum pregnant, dgn berat yg sama pun perut tak buncit mcm ni. Kalau memang bloating, macam mana nak hilangkan buncit ni ek.. tak rasa macam ada angin pun.. lagi2 kalau lepas makan, mesti perut saya mcm dlm gmbr ni.. yang saya bulatkan.

Bloating, lemak atau baby bump?
7 Balas

hi sis sama la kita sy 13w dh buncit mcm tu😂 dah la first pregnancy. tak tau nk kata baby bump or buncit mknn sbb sebelum pregnant ni lps mkn mmg akn ada buncit skit perut tu. bila tanya org sekeliling diorang ckp tu baby bump. entah ya atau tak yg penting ibu and baby sihat2 je☺️❤️

1y ago

saya pun first pregnancy.. memang baby bump la kot bila tgk rmai org macam sy pd early pregnancy 😬 suami sy pun kta perut dh nmpk lgi besar.. wlaupun sy klau tgk prut tu rsa mcm sama je dgn dulu. tapi kain bju kurung memang takleh nak zip habis dah🤣

Normal je ni, saya 2minggu dah nmpk baby bump. Skrng dah mcm 5bulan pdahal baru 14w😂😂😂 takpe dont worry, mmg sbb awak dah biasa kurus jadi terkejut. nti lepas bersalin boleh kuruskan balik, skrng ni yg penting baby sihat just enjoy 🥰❤️

1y ago

Heheh takpe lemak tebal boleh protect anak klu terlanggar apa2 brg ada benefit nye 😂😂 klu perut nipis bahaya jgk

sya lagi laa berat 36kg je sis , tp perut buncit pdhal bru 8w . lagi kalau mkn lg ketara buncit smpai rasa mgeras perut . tak thu la knp . sy lepas makan perut nmpk buncit mcm gmbr first baju putih tu . pdhal sy ni krus je .

1y ago

sy ingt sy je krg brt bdn.

Memang baby bump lah tu, time pregnant ni mmg tak boleh lah nak kempiskan perut 🤭 sy pun baru 13-14weeks tp perut dah mcm 5-6bulan 😂 kita enjoy je time pregnant ni, nnt dah bersalin baru kempiskan perut blk 💪🏻

1y ago

yeke🤣kalau mcm awk dh ada 3 anak mungkin biasa la baby bump nampak awal tapi sy first pregnancy.. nasib baik klau pakai baju longgar dia tak nampak terus

Normal je ni.. perut sy pn mcm sis.. berat sy 45.. tggi 159.. dr pn ckp normal.. sb stiap org bdn lain2 sis.. ade yg cpt nmpm ade yg lmbt.. tp sy suke je nmpk bump cmtu bru org tau pregnant.. hehe

Normal sis .. sbb ikut pada badan jugaa .. sy ank first mmng perut kecik .. skrg ank kedu 12week lebih hamik ko dh mcm 5bulan lagi2 lepas makan n bloated lagi lahh nmpakk besarr

same 😭bru 13w 3day tpy dh mcm tuh perut

1y ago

pdhl berat 45kg jea. tinggi pon 145cm . sbelum nih xde nk membesar mcm nih 😩risau .. janin yg beswr atau mama dy perut besar😭