susu untuk naik berat bayi

Ibu2 boleh kongsikan susu apa yg boleh naikkn berat bdan bayi 3bulan.. masa cek up 2bulan 3.9kg.. 3bulan 4.6kg.. nurse cakap tak berapa ok ..dah 2kali Draft bby line kuning.. skg nk bg cuba susu dumex.. sblm ni anmum.. kalo cek up 4bulan masih line kuning.. akan refer dokter/pakar pemakanan..

27 Balas

Ni berdasarkan pengalaman sy ye.. Bby sy lahir 2.61kg lepas 3mgu bby naik sikit je 2.69kg lps tu bby kena admit sbb nak pantau knp bby naik sikit sedang kan mmg sy taw sbb sy x campur fully bf, jd susu sy sikit xckup utk bby.. Xpela utk kebaikan bby sy pn admit lepas buat blood dn urine check up alhamdulillah semua nya OK, jd doktor minta sy topup fm utk bby kesian nti xckup kenyang.. Sy try beli simililac neo sure tu utk baby premature dn weight gain.. Beli 1 tin kecik je alhamdulillah berat naik lps abis 1 tin kecik trus tukar similac1 so far dah guna baru masuk kotak ke2 (1.2kg perpack) berat naik elok.. 11ari admit wad hari nak discharge timbang dr 2.69kg ke 3.4kg..still campur bf dan fm..

4y ago

sy punya line kuning..

Sebiji cam anak sya umur 3thn 10kg ja😁 org ingat anak sya baru umur 2thn dah try bnyk vitamin tuk selera mkn tp tetap je naik sikit berat badan dia,,skg adik nya pon sama 5bln 4.9kg ja yg ni minum susu s26 gold tp tetap je kecil pnjang dgn lilit kepala ok hanya berat masuk line kuning asik kena bebel dgn nurse je kdg rasa mlas plk pi klinik

4y ago

sy kena bebel tu x.. sbb bby blm mkn...so kena pantau smpai dah nk start mkn nt.. skg berat bby sy pun 5.2kg...line kuning...

Kakak sy dulu bg anak dia susu nan. Sbb air susu kurang. Terpaksa bagi susu formula. Mmg badan dia bulat. Tapi bila dh masuk 4buĺan.. anak kakak sy stop sendiri..dia tak nak dah susu formula skg fully bf. Sis kene try and error. Kdg ada bayi yg sesuai dgn susu tu..kdg ada yg tak sesuai. Tanya doktor..doktor akan suggest mana yg terbaik

4y ago

oo yeke.. sy dah stop bagi.. bila picit pun dah xkluar

Bukan semua baby badan besar2. Kecik takpe tapi check kalau sihat tak apa jee. Bagi saya, susu badan juga naik cepat. Formula pun boleh je tapi make sure dia kerap minum juga la and kencing. Sebab formula ni pekat so dia kenyang lama, bila kenyang lama kurang minum.

4y ago

ya sis.. Tq

baby sy lahir 2.60...after sbulan naik 3.0....2bulan 4.1....3bulan 5.4 and skrg 4bulan 6.4...alhamdulillah berat naik cntik walaupon baby lahir kecik...minum dupro je sis...anmum xok....berak byk kali 5kali sehari....huhu

4y ago

ye mmg tu.. skg tgh dutch bby

Anak sye no 2 pon macam tu.. Lahir 2.3kg 36weeks.. Umur 3 bulan berat 2.5kg.. Sekarang nie umur dia dah 2 tahun 2 bulan,berat dia 7.8kg.. Ramai yang tak percaya umur dia dah 2 tahun dapat badan dia kecik halus je.. Dia fully bf

4y ago

mak sy ckp dlu sy lahir xcukup bulan.. 3bulan kena incubated..

Susu s26...susu neslte NAN...susu Dugro plus...susu Dugro sure...ni semua boleh naikkan berat baby...tapi tgk umur baby dulu susu mna yg sesuai...klu newborn sampai 6 bln elok s26.. tpi mmg mahal sikit..

4y ago

skg nyusu skit2.. mgkin bby xnk susu dupro ni..

Kes sis sama dgn baby sy...cek up 3bulan 4.4kg je..9hb nie ckup 4bulan misi nk berat 5.1kg keatas..masalahnye baby sy lansung x nk minum botol..mcm2 botol & puting dah beli..😭😭😭

4y ago

Hmm nipple confuse la tu. Mengada ni nak manja dengan mommy. Cuba dia tengah lapar sgt, then bagi tetek, separuh jalan bagi botol pula.

Ank sy lahir 3.4kg sekarang dh sebulan berat 5.6kg nurs kata hampir2 obesiti.. Sy just ksi susu bdan an formula lactogen.. Tu je yg buat dia naik berat bdan

Saya campo bf and fm. Saya pakai EnfalacA+. Lahir 2.8kg pastu turun Sbb kuning pastu naik steadily until today at 4kg++ - baru 1 month 20 days

4y ago

sy xbg susu bdan... sbb msa bslin tu bby kt nicu.. on antibiotik.. bg susu bdan pun skit je.. lps tu trus bg susu formula