Anak kurang berat dan panjang

Harini check up anak 3bulan, rasa down bila nurse cakap panjang anak dah masuk line kuning. Berat pun naik tk byak. Masa lahir berat 2.7kg, panjang 48cm. Skrg 3bulan berat baru 4.7kg panjang 55cm. Anak fully fm, minum susu 2oz 3oz gitu ja.

18 Balas

Nanti dah bole mkn, bole usaha naikkan berat melalui pemakanan pulak.. Usaha selagi mampu sis, sy tak berapa setuju ikut genetik parents sebab itu memby last yg doc bagitau. Jgn mcm sy. . Sy dah usaha mcm2 tapi berat ank mcmtu je.. Apa doc pakar bagitau sy dh follow.. Kalau bole jgn smp ke pakar la sebab sy rase ank dah mcm uji kaji.. Amek darah 2x. . Jumpa doc pakar itu ini..walaupun result darah normal.. Baru ni nak scan buah pinggang pulak.. Padahal sebelum ni doc dah nk discharge dah.. Masih follow pakar walaupun ank dh 6 tahun..

baby minum susu apa sis? baby saya girl, masa lahir 2.3kg pastu lepas 3hari turun 300g sebab jaundice. so 2kg je masatu. masa baby umur sebulan naik 3.08kg tapi tinggi pulak tak naik. masa lahir 48cm masa sebulan pun 48cm. pastu setiap bulan tinggi dia cuma naik 1cm je. tak banyak sampai hampir nak kene refer pakar. masa dia 4 bulan saya tukar susu. memula saya pakai susu dupro pastu saya tukar dutch baby. terus cantik tinggi dia, da tak masuk line kuning da. alhamdulillah skrg da 6bulan berat 7.15kg tinggi 63cm

Ibu positive Ibu. Abaikan kata2 nurse tu. Graph tu stakat nk tgk growth je. Jgn compare2 Anak Kita dgn Yang lain. Anak saya yg first pun pernah dilabel ‘bantut’. Lahir 2.4kg je(prem baby), umur smpai 6bulan minum 4oz gap 3jam. Tapi Lepas 6bulan Dia Start nampak membesar.Tapi Bila saya luahkan Kat doc, doc sendiri ckp Jgn stress. Alhamdulilah Anak saya Skrg umur 20bulan(CA 18m). Berat 13kg tinggi 90cm. Padahal saya tinggi 149cm n suami 160cm ja. Checkup Skrg pun doc terkejut Sbb Dia membesar dr budak full term

xperlu rase down. mase lahir pn x sampai 3kg. mak ayah dia genetik tinggi dan besar ke? dulu, mcm sy ank lahir 2.9kg. full bf. ank x membesar sgt. naik berat pn lambat. skrg pn berat x sampai mcm dlm jadual carta tumbesaran. selagi dia mkn berak kencing elok. jage waktu menyusu dia. insya Allah xde pape. melainkn sebelum ni dia ade sakit2 yg serius. mmg patut kite risau, kot x cukup sihat dan x aktif. kerap kn bg susu je. smga sihat membesar dgn baik.

1y ago

xsemua anak ni same. mgkin mase ni dia kurg atau lambat membesar. mgkin umur dia dh 4,5thn, dia membesar adik beradik dia. anggap je ank tu ikut genetik mak @ ayah dia. masing2 x same. jgn jadikan perbezaan tu ganggu emosi kite, anak pn terganggu dgn emosi kite. air soya pn blh bantu anak membesar. utk ibu minum dan salur melalui penyusuan. kite sendiri pn kene jage makan. dulu org ckp anak sy x cukup susu, itu yg jd lambat besar. sy pernah lalu fasa down sampai susu badan drop. haha.. sy berckp berdsrkn pengalaman sy sendiri. smga bermanfaat ape yg sy kgsi. jgn stress2 dan rasa down. org ckp ank kecik, jwb je, mgkin ikut mak @ayah dia. tok nenek dia ke.

berapa jam sekali baby susu? cuba bg setiap 3jam ye, baby minum susu fm ape? insyallah xde ape2 sis usaha dlu bg jadual susu yg cukup, tidur cukup Insyaallah naik berat tinggi dia nt, mcm sy anak first ikut fizikal papa dia. jadi nye org nye tulang rangka kecik, naik berat susah sbb kn kuat membuang walaupun dia kuat susu, tinggi setiap bulan naik 1cm @2cm je, tp start 6m sy variety kan pemakanan n tukar susu alhamdulillah rasi dgn badan dia naik mendadak berat n tinggi,

dun wori sis. anak saya pun slow naik berat masa checkup 3 bulan ngan 4 bulan. lahir 2.75kg, panjang 50cm. masa 3 bulan 3.6kg panjang 56cm , 4 bulan berat baru 4.2kg panjang 58cm. doc refer ke dietitian. saya tukar dari susu dutch baby ke frisolac. checkup 5 bulan terus naik ke 6kg and 6 bulan 6.6kg panjang 66cm. Alhamdulillah sekarang pun nampak makin berisi lepas dia start makan solids. harap² checkup 9bulan nanti tak turun ke border line lah berat/tinggi dia.

Jangan down dengan kata² nurse sis.. anak saya dulu pon macam tu.. kurang tinggi, saya sendiri pon x berapa tinggi macam mana anak nak tinggi.. berat dia pon kurang.. dah masuk line kuning pon.. tp skrg umur 4 tahun okey dah tinggi dia, berat dia sekarang pon tak larat angkat dahh.. 4 tahun 20kg, pakaian dia umur 5-6 tahun haa 😂

ank sy 3bulan4hari.. sy kerapkan bg anak minum susu.. anak bila dah msuk 3 bulan, dia makin lasak.. tidur pun kdg2.. so stiap sejam sy akn bg susu walaupun dia jarang merengek.. bby dia nk susu tp dsbbkan dia lasak, dia nk main jer.. so kita sbg ibu nie kena kerapkan bg susu.. kalo boleh 2oz 6botol sehari..

jgn down la sis.. janji anak sihat tkde problem lain sudah la.. dia nk kecik ke besar tkpe janji sht tuu penting.. anak saya lahir 2.7kg jgk skrg 5 bulan 8kg tuu pon nurse bising jgk. sebabbb bmi lebih. tkt obes pulak.. pening kurus slh, gemuk slh tk ckup tggi slh.. bg saya asal dia naik dah cukup dah..

Baby saya masa lahir pun kecik. Berat 2.53kg je. Pernah jugak la panjang dia masuk line kuning. Tak silap masa 3 bulan jugak. Saya masa tu bf + fm. Masuk bulan ke 4 panjang baby naik banyak, berat badan pun okay, bmi okay. Dia kadang2 ikut genetik parents jugak. Tak perlu risau ya mommy.

1y ago

lbh kurg mcm sy. sy tinggi 145 je. atas tong. haha. suami pn lbh kurg 160jgk.