Hai mommy2 smua..nk tnya la,normal tak??

Normal tak baby berat dan panjaang naik tk berapa laju dari bulan sebulannya??cth kt baby sy,berat 3bulan 5kg 4bulan baik 5.u saja..panjang plak lg merisaukn sy,3bulan 58cm ukur 4bulan 59cm saja..normalkah mcm ni??baby sy putus susu sebelum genap sebulan,jd dia minum susu formula,susu Dupro,search kt internt bleh bantu naikkn berat badan dan tumbesaran..tp tgk dari mata kasar,baby sy kecik je comel lotey je,abg dia terlebih besar plak,3tahun macam budak dh masuk tadika...bulan depan checkup 5bulan,sblum tu sy dh risau naik tk berat n panjang dia..nurse pn kata kalau tk naik sgt,kt graf kt line kuning,kena refer doktor..sebab susu ke tumbesaran dia tk laju??ke sebab makayah dia kecik dia pn ikut kecik??Normal tak??ada cara macam mana nak naikkn berat dan panjang,atau susu yg sesuai boleh bantu masalah ni???

2 Balas

anak sye pun bln nie naik 1cm je.. tp nurse xde ckp ape2 pun sbb still msuk graf.. rsenye awal2 nie nurse x ckp byk2 kot sbb baby still mbesar kn.. blum 6 bln memg bgantung 100% susu je.. mgkin lps da bley mkn nant ade prubahan pd berat n tggi..

1y ago

haah.. 5 bln

normal je sis. anak sye sye 2m berat 5.3kg pjg 55, 3m berat 5.8kg pjg 58, 4m berat 6.3kg pjg 59, nurse ckp dh ats line. msuk 5m berat 7kg pjg 63. pdhl minum susu yg sama je dri 2m. nan ha step 1. nurse ckp selagi x bwh line kuning xde mslh pon.

1y ago

kalau masih paras ngam2 line kuning xde mslh sis. jgn bwh line. and selalu nya bby ikut baka mak ayah je yg kecik molek. bgi susu byk mana pon berat tetap naik sikit. xperlu risau. selagi checkup xde mslh kesihatan yg kronik atau serious, xperlu risau. nnti die dh mkn boleh je bgi mkn berkhasiat supaya dpt ckup nutrient.