berat badan bayi

pndapat ibu2 ok x berat bdan byi sy ni.. baby lahir 2.62kg..masa bby lahir trus kt NICU.. so berat bby naik ikut line kuning je.. nyusu dutch bby.. atau ibu2 ada bagi bby Vitamin? ada tnya dokter psl vitamin...tpi dkter xbg respon.. xdpt nk BF...susu kurang.. Tq

berat badan bayi
22 Balas

Susu kuat x sis klu kuat xpa nnt brat baby akan naik pelan2 janji naik jgn turun tu yg nurse bg tau sy , baby sy guna appeton infant multivitamin bli kat farmasi dia bg yg tu dkt sesetgh kedai jual brg baby pon ada jual sy perasan , baby sy lahir 1.6kg skg 5bln 4kg sy guna sebln shj tok naikan selera menyusu baby selera da ok sy stop,brat baby msh line kuning tp nurse kata xpa sbb bmi baby da normal

4y ago

Ank sy pon mkn. Sbb nya dia prem 34w. Paed suggest suruh mkn masa sbulan & 4 bulan pon masih minta continue wlaupon dh keluar dari line kuning.

Semoga dipermudahkanlah urusan awak sis, & semoga anak sihat membesar dengan baik. Aaaamiinnn. Sy faham perasaan sis, sebab sy doktor scan time 34 weeks berat 1.9kg je. 😊 Hampir semua orang tegur perut kecik, & doktor sendiri kata baby ni kecik. Ya Allah moga dipermudahkan la urusan sy & baby. Mintak2 nanti lahir berat okay & sentiasa menaik lah. Aaaamiinnn3 ya rabbal alaminn.

4y ago

betol tu.. yg pntg ank shat

Jgn risau sis.. Baby sy lahir 39 week tp berat dia 2.1 kg smpai doktor amek darah dia b4 discharged utk tgk ade ape2 masalah sbb doktor ckp very low birth weight.. Tp alhamdulillah skrg da nk msok 3 bln n dia sihat walafiat.. Baby sy pon line sipi2 je naik tp nurse ckp selagi graf tu menaik dikire ok.. InsyaAllah semua baik2 shja.. 😊

4y ago

itu la.. nurse pn ada ckp selgi blm.mkn xpe. kena pantau dlu.. dh 6bulan nt tgk mcm mna lagi.. kalo xnaik.. mmg kena refer dktr la

Cam anak kedua sya lahir 2.27kg je tp full breastfeeding memang pyah naik bnyk berat badan nya sampai skg umur 3th4bln berat dia 11kg je sllu cek up berat kat klinik tiap 3bln Anak yg ke 3 pon sama lahir 2.48kg tiap bln naik sikit je skg umur 5bln berat pon msh 5kg baby yg ni sya campur dgn susu formula s26

4y ago

Try bagi susu s26 gold atw enfalac sis

ank no 3 sy lahir 1.98g je,, lahir 8bulN.. bagu susu bdan je.. bby bwah 1thn xd glakkan makn ubat sebrgan tanpe nasihat doc. sbb bolh gangu buah pgang dia... bgi susu n bagi tido secukp nya.. kasi dia tido banyk susu kerap insyllah jdi isi la susu tu.. skrg ank sy bru 2buln 4.8kg tido n ssu je.m

4y ago

ank sy siang main2 nyusu.. kdg 3oz.. 2oz.. tp bila mlm 4oz dlm 2jam atau 3jam..

Besar jugak anak sis..anak saya dulu lahir lg kecik 1.88kg je(lahir cukup bulan 38week).. Alhamdulillah berat sebulan naik 3.56kg.. 2bulan naik 5kg lebih.. Dulu masa baby cm bf dgn susu fm frisolac.. Skrg umur 1tahun 6bulan dh 13kg..

4y ago

boleh la sis.. tp graft berat pun line kuning..

Sama lah sis...anak sy ke3 msuk 3 bulan sdh tp berat timbang 4.73 ja naik dr yg 2 bulan 4.16...bayangkan brpa ja naik tu berat...trus doc beri kan vitamin Appeton...nanti bulan 6 ni kna jpa doc lg mau tgk tu berat bb naik kah tidak.

4y ago

itu lah.. ni nak cek 5bulan punya.. pening pikirkan

Klu susu kurangg.. cuba rebus buah betik yg di kupas mcm bt jeruk..lps tu minum air nyaa.. sy amalkn itu.. terus bsoknya, air susu sy jd byk.. kesian kt baby yg bru lahir x kenyang2😷 asyik nangis ja..

4y ago

Hrp2 bdn korang sesuai lr dgn air rebus betik..

Bg susu s26... Brt bdn naik.. Ank sy dl lhir 2.6kg je.... Susu kurng... Bg duth bby tk brk.. Bg anmum cirit.. Last sy cuba susu mhl s26 alhamdulillah brt bdn naik tiap2 buln dn tembm...ni gmbr dah 4bulan lebh.

4y ago

klo xde masalah apa.. boleh je 37w++.. moga dipermudahkan semua nya sis

bby sy lahir prem..33 minggu..berat waktu lahir 2.72.. pastu 12 hr duk nicu berat bdn dia menurun smpi 2.4...skg sy bg bf and susu formula similac tuk prem...Alhamdulillah berat dia makin naik...

4y ago

Air kayu sepang tu beli dri mna sis?