8weeks 4day

hye,so this morning i went to clinic for a scan. But doctor said she only see the sac. There is no baby. She suggested to wait for two weeks before i scan again. Is it normal? sorry for bad english

299 Balas

same mcm saya..kalao ikut kan saya dah 7 weeks.. tp scan x nmpak pape lgsung.. sac pn xde.. hati ni mule risau sgt3.. dtg 2 minggu lagi scan ade sac je..doc ckp kandungan x jadi and die nk kuarkan surat ke pakar utk d&c.. i dan suami decide utk stay x nk buat pape.. doc kate ok.. nanti die turun sendri.. sepanjang 2 minggu tu saya berdoa pada Allah.. sbb saya dah tggu 2 tahun.. dtg cek klinik 2 minggu kemudian, Alhamdulillah dah nmpk semua 😁 sac and baby..siap bergerak lagi baby saya 🤣🤣🤣🥰🥰🥰🥰🥰🥰 now i'm 17 weeks dah..alhamdulillah

2y ago

aamiin sis, saya pun hari itu scan 8 weeks. tapi nampak kantung saja. diminta datang semula 2 minggu.

Sypun nak pegi scan hari ni.. Sy scan awal sebab 3x dah keguguran so buat sy trauma.. 1st keguguran dah 3 bulan, dah buka buku. Tp ada blood spot sikit, pegi scan nampak kantung sj.. Kosong dlm tu.. Masa di klinik tu juga berjujuran air mata sy... Esoknya kantung keluar..Frust la sebab dlm masa 3 bulan tu dah mcm2 plan utk baby.. 2nd keguguran sama juga dah buka buku. Sm ada blood spot juga.. Scan result sm.. Ada kantung xda baby.. Xlama kantung keluar sendiri..kali ni sampai masuk wad 2 hari. Sedih lagi.. 3rd keguguran dlm 7 minggu sy blm buka buku klinik, sy scan dulu sebab xnak mengharap & once again frust.. Ada kantung sj baby xnampak.. Dia suggest tunggu lg 2 minggu.. Sy google,org ckp biasa kalau xnampak,myb terlalu awal,senang hati sikit..Tp xsempat tunggu 2 minggu utk scan balik kantung kosong tu dah keluar awal.. Trauma.. Kali ni sy positif lagi & sy harap hari ni sy dpt keputusan yg menggembirakan.. Semoga nampak baby. Sy xputus2 berdoa... Sy juga harap sis pun dpt result yg menggembirakan nanti.. Aamiin...

2mo ago

Sis masa ada spotting ada amik ubat kuat rahim tak? N spotting tu cmna ye? Dia ada darah berhari2 ke atau sehari 2 je.

Alhamdulillah..Hrini saya cukup 8 minggu..p scan perut masa 7 minggu,dh npk baby n dgr degupan jantung baby.. Syukur Alhamdulillah.. Tak sabar nk tgk anak pertama ni :) saya doakan mummy2 dlm ni semua semoga kandungan membesar dgn sihat Dan selamat bersalin nnti.. Aamiin

7mo ago

amin allahumma amin ya mujib

Normal klau baru 8mggu xnmpk lgi bila scan.. Sbb kt klinik misi selalu suggestkn 10mggu ke atas baru jumpa Doktor utk scan.. Sbb kita hnya thu LMP, kita xthu bila sbnrnya berlakunya pnsenyawaan..mggu kndungan berdasarkn tarikh LMP kita, so that means usia sbnr janin kita yg sbnrnya xtepat.. Sbb tu kdg2 ad yg dpt detect scan awal dari 6 weeks ad yg lps 8-10 weeks baru nmpk. It's normal mommy's.. 🤭 Don't worry, if you don't have bleeding, fever n so on.. Just follow your doctor adviced to repeat scan 2 weeks again.. No need to waste your money, be positive...😉

Sama mcm sy.. Scan 6w x nampak apa2.. Hanya sac saja. Doctor d klinik dah suruh buat d&c (ye ye ja doktor tu..sesuka hati buat keputusan. Dah la mesin scan klinik tu mcm zaman batu lagi) Nasib baik refer d hospital..doktor d hosptal bagi tempoh seminggu lagi utk scan. Seminggu lepas tu dtg hosptal siap2 dah packing barang igt nak kena admit...nurse pun dah suruh siap2 nak d&c. Doktor scan, nampak heartbeat baby... Tuhan sja yg tau perasaan waktu tu.. Rasa mcm nak marah ja doktor klinik tu yg pandai2 suruh buat d&c melulu... Nasib baik x terus buat haritu.😣

2y ago

sis.. kalau yang tak nampak macam tu. ada apa2 simptom Tak. skit perut ke

Saya scan 6week1day nmpk kantung dan heart beat..siap bleh dgr bunyi heart beat..buat kt private o&g..scan dr perut je..kemudian sy terus buat buku pink di KK.. doc KK scan pn sama nmpk kantung dan heart beat..next esok scan utk 8 weeks pnya..harap semuanya ok dan baik2 shj.. sis mgkin next scan akn nmpk tu..sabar je fikir baik2 doa baik2 inshaallah dpt yg baik2..Allah ikut sangkaan hambanya..jgn stress jgn sedih2..rileks je..tgu next scan yaa 💓

3y ago

6weeks edy nmpk kantung & heart beat. Oh 8 weeks scan lagi?

hye, yeah its normal, according to what u refer to dr during booking for your date of pregnancy? if u are using ur first date of last menstruatuon, it depends, sometime if u have irregular menses the date will be varied, so we have to depend on scan to detect the exact date of pregnancy. thats y the dr took 2 week to confirm back your pregnancy because if its too early like 6 week, the only thing than can be detect is a sac, if u reach like 8 week pregnancy, then the dr will find the fetal heart, so this time the dr will confirm your pregnancy date. :) hope u undertstand. :D

Saya scan 7 minggu kat swasta, tapi doktor bagi tahu tak nampak apa2, samar2, Dr suruh tunggu seminggu lagi, cuma dalam report Dr sudah tulis 'missed abortion', saya refer Hospital Kerajaan, dapat date untuk scan dlm tempoh seminggu lagi. Setakat hari ini no spotting, no bleeding, tak ada krem perut, tak ada tanda2 apa2, cuma terus berdoa dan berharap sangat, scan next week ni baby dah boleh nampak heartbeat. Ini kandungan saya yg ke-5, sebelum ini semuanya keguguran di trimister per-1. Hati berdebar mengharapkan masih ada harapan.

I went for a scan last week on my 7W in our gov. clinic. Can't see the baby, just the sac and rated as unknown location. Sapa je tak risau bila kena rated camtu. So the doc refer me to hospital met the expertise and so on, there buat detail scan and I burst in tears bila dengar its heartbeat for the first time. For a record, I ada masalah infertility before and went to several treatments, so I guessed that's why the doc felt the concern to refer me to the expertise. So, i hope yours will be seen soon, just a matter of time.

Saye scan 6w aritu x nmpk ape2..hati x payah ckp la risau😥...tp husband try fikir +ve, die ckp2 dgn baby, "baby nk main nyorok2 eh, nnt kite g lagi tangkap gmbr 2 mggu lg ye..jgn main nyorok2 ye sayang😉"..hehe Alhamdulillah, smlm g scan (8w) dh nmpk kantung dgn janin, heartbeat pn dh ade, siap boleh dngr lg...syukur sangat2...😊 Saye pn penah trbaca, ade yg smpai 14w bru nmpk InsyaAllah saye doakan sis baik2 ye...dan kandungan sihat walafiat