8weeks 4day

hye,so this morning i went to clinic for a scan. But doctor said she only see the sac. There is no baby. She suggested to wait for two weeks before i scan again. Is it normal? sorry for bad english

300 Balas

hye hanan.. 🙂 ade sesetengah klinik xdpt detect baby dlm perut tu, dan lebih baik pergi ke klinik lain.. mcm sy sblmne, kandungan sy sebulan lebih, try scan 1 klinik ne, die pun ckp perkara yg same, xnmpk ape pun, kosong je, lpastu die suruh sy dtg lg 2minggu, scan lg dkt situ.. tp selepas 2minggu, sy pergi ke klinik lain, alhamdulillah da nmpk bby sy, kandungan sy mase tu 9minggu 3hari.. ☺️😍.. pada pandangan sy lebih baik rujuk klinik lain, daripada ke klinik yg same..

3y ago

masa awak scan tu weeks dia sama tak dgn awak punya delay period ?

Alhamdulilah sy scan 6weeks hanya nampak kantung. masa tu dah risau sgt. sy dtg lg 2 minggu..iaitu hari ni subahannallah dapat tgk baby dlm kantung dan dengar degupan jantung. insyallah semoga urusan puan dipermudahkan. kene positive dan byk kan berdoa.

4y ago

sy belum ke klinik lg. tapi sebelum2 ni, kandungan 4bulan doc dh boleh nampak jantina anak sy, tp doc ckp tgu 5bulan kandungan br nampak jelas. anak ke2 dan anak ke3 sy bklinik d swasta, mmg cepat nampak jantina. mgkn bby cepat membesar

that's normal. i had an ultrasound on 8th week of my 2nd pregnancy but nothing is seen clearly, no heartbeat, very small not so clear baby. the doctor repeated scan a month later and there's the baby, so clear with his heartbeat. for now, don't worry so much, take very much rest, stop doing heavy work or heavy lifting, do less house chores, that is what my doctor and nurses adviced me at that time. and congrats mommy

i pun sama..6weeks 4 days nmpk kantung jer.. 7 weeks 4 days pun sama..tp kantung mmbesar.cuma blum nmpk baby.now im trying to go specialist nk cube scan yg lbih canggih.sbb kerajaan ni cume scan biasa jer.tuh yg nk try specialist..and dktr ckp kna than kencing minum air byk.masa g kerajaan punye mn ade suh than kncing bgai..hmm...so sblm2 ni. i x buat pun,sbb x diberitahu..so chances nk nmpk susah.so next week bru nk pi specialist biar lma sikit.

4y ago

sy pulak lain. masa scan dgn specialist dia suruh buang air dulu sbb masa scan sblm buang air tak berapa nak nampak sbb pundi kencing penuh 😅. dah buang air tu baru clear tgk kt screen.

saya PON sama..8weeks Klau ikutkan...semalam scan dekat kk ...4weeks dia kata..kantung xmembesar...SBB ade turun spotting....lepas tu refer ke specialist pantai hospital....dia cek melalui vagina...6weeks....nampak 2 kantung....satu kantung ade janin...satu kantung lagi xde janin... heartbeats dua2 xde...saya risau...SBB Sblm ni PON pernah 3x gugur...nk pernah gugur kembar jugak...MMG lain2 kan ultrasound cek...

4y ago

moga sis slmt dgn baby..

saya scan 7w pda mulanye xnmpk pape..scan atas bawah xnmpk..upt positif...then doc amik darah b4 48hour n after ..hormon dlm darah mengandung dlm 680 mcm tu. after 48h hormon dlm darah trun 16% n sy bleeding byk kluar ketulan lg then lepas dpt result darah tu scan melalui bawah nmpk kantung kecik sgt dlm 2cm sy xpasti ia mnjdi or x😣 think positif je 27/10/20 ni repeat scan balik..harap semuanya baik2 jer...n now 8w4d

4y ago

mase bleeding tu klua lendir atau drh fresh puan? pastu perut rasa sakit tak

sama macam sya , masa 8week tuh ada check up kat klinik kerajaan . scan doc kata samar samar , takut suspek pregnant luar rahim . dia suruh refer epau utk scan dari bawah , nd sya dgn suami mlas sngat nak kesana ats sbb kes ank first sya . so kitorg pge klinik swasta utk scan . alhamdullilah , nmpak jelas , degupan jantung dia . doc pun kata baby sihat . semoga semuanya dipermudahkan buat kita smua . amin

5y ago

lepas pge epau scan dari bawah , selang bape hari saya bleending . akak ipar pun sama

Cm sy dlu pon sme..mula2 xtau pregy sakit perut, doc cek air kncg doubleine.. Pastu htr hospital sbb tkut ectopic pregnancy... Then scan ape pon x nmpk.. After a week cek Ade kntung xde bby.. Mgkin bru lg... Tgu lg 2mngu bru nmpk j tung bby... Ladt week ade spotting agk byk.. Doc ckp bby under risk.. 50-50..doa yg baik2 ... Doa ibu xde pengakhiran... Positif kita doa, positif jgk yg akn jd...

4y ago

Maaf komen bru masuk... Bru dapat baca... Alhamdulillah skrg menanti hari.. Already 35w 4day....da buat detail scan sume.. Baby sihat alhamdulillah...

Hi sorry. Just wanna ask. Kalau ikutkan kiraan last first day period kandungan sy dah 8 weeks. Tapi bila pegi scan dr kata baru 6 weeks. And tiba tiba pagi ni sy ada darah spotting colour coklat. Dah pegi scan and see the doc, doc kata no need to worries and she gave me ubat kuatkan rahim. Tapi darah spotting still tak brenti jgk. Ada apa apa yg perlu sy risau ke? 😢😢

4y ago

normal sis..saya 7w still spotting..alhamdulillah dah masuk 8 w dah okay

Hi.. Sy penah lalui juga waktu 8W scan xdpt dgr heartbeat bby dktr suggest slpas 2mngu dtg scan balik mybe sbb slh kira LMP.. Malangnya x sempat scan dah trun tnda drh pelan2 hari ke hari akhirnya gugur. mybe kes sy sbb jln pjlnan jau bjam2 nk byk kali ulang alik rmh mentua & pergi majlis kawin ipar sy. Sy doakan awk dpermudahkan. Jgn mgalah jgn stress jga mkn mnum elok2 folik asid penting.