baby kuning

hi, ada tak utk kasi kurang kuning baby cepat? ??? baby saya kuning makin naik and hrini dh kena tahan dlm wad ??? cmna nak kasi kurang kuning cepat, tak sanggup duduk dalam wad lama2 ??? pleaseee tlg saya

116 Balas

tips saya kandungan sudah masuk 7 bln kita kena byk minum susu kambing jgn mkn fast food..byk mkn buah.. lepas baby lahir bf sejam sekali.. kena byk berkorban tidur.. ank saya hri pertama bacaan kuning 127. hri kedua 128 hri ketiga 164 hri keempat 129 hri ketujuh 114 hri ke sebelas 107 hri ke empat belas turun ke 81 bacaan kuning baby.. dan stop sampai hri ke 14 saja.. tpi penat sangat" tiada istilah berpantang zaman sekarang

Jgn makan jamu, kunyit, halia, lada hitam. Susu ibu terbaik ubat kuning. Kerap susukan baby biar baby kerap kencing/berak. Jgn skip waktu menyusu jgn biar baby tidur lama sgt. Jgn simply titiskan susu kambing/jus anggur pada baby nanti sakit perut boleh luka usus baby hanya boleh susu ibu shj. Ibu boleh minum susu kambing fresh or makan anggur supaya baby dpt khasiat masa menyusu itupun kalau perut baby tahan.

bagi susu badan je. jgn ikut sgt petua org suruh bg minum air masaklah. susu kambinglah. ada ank serasi. ada yg tak serasi boleh bagi kuning lagi naik. Lagipun usus anak tak boleh proses lagi makanan lain selain susu. nasib tak baik boleh kena penyakit lain pulak. sis sabar ya. bagi anak menyusu je. biar dia berak banyak utk buang kuninh

Sabar ye awk. Sy pun mcmtu jgk, naik turun naik turun bacaan dia, nak sebulan baru baik kuning sepenuhnya. Mmg letih nak ulangalik klinik, tp awk jgn give up tau. Utk kebaikan bby jgk 😊😊 ikut ketahanan bdn bby jgk, dah cuba mcm2 petua tp ada yg cpt baik, ada slow. Bykkan bersabar, n kerapkan susu bby😉😉

Awk mkn sengkuang cina n minum air dia. Ada jual dlm tin. Bantu bykkan susu jgk. Bf kerap. Klu blh sejam sekali. Bby kuning akan tido je. Kne kejut bg susu. Biar dia kerap membuang. Susu formula pn membantu jugak. Klu stkt diabyk kncing mmg lambat nk trun. Dia cpat hilang kuning klu bby kerap poopoo.

Rata2 mne tips2 yg sruh mndi bagai tu mmg xda kesan pon.. Ubatnya susu ibu saja.. Wat sekerap yg mungkin. Hero saya pon kne camtu gak..ktanya atas faktor bby jnis drh O. Just fully BF n consistently every 2hr kjut kan baby bgi mnum susu.. InsyaAllah.. N saya doakn anak sis cpt sehat.

Teruskan penyusuan susu ibu... Serum billirubin akn keluar melalui najis ... Jadi jangan putus asa.... Bagi ank susu ibu byk² supaya dia byk membuang najis....in sya Allah... Elakkan dr pakaian kuning,suasana kuning terutama dinding umh in sya Allah...dengan izin Allah kuning akan turun

Sy & rakan2 pejbat sy..kami bagi cmpur susu formula..Alhamdulillah kuning turun..lepas dh naik..maintain balik susu badan..& kdng2 ada top up susu formula..tapi terpulang pd masing2..sbb kdng2 bkn semua petua menjdi pd baby kita..tapi insya Allah dgn mcm2 ikhtiar..Mudah2han ada yg sesuai..

5y ago

Sama la kita..sebab ada setengah tu kondem ibu2 yg bagi fm masa anak kuning..tapi masing2 la kan sis..Alhamdulillah anak2 kita turun kuning..👍😊

Keep on bf baby. If susu sis tak banyak kena top up susu fm. Sbb najis yg keluar akan buat kuning turun. If susu ok, breastmilk the best for a baby. Anak sy dulu mandikan jugak dgn air dukung anak. The jaundice reduce immediately hehe kita ikhtiar saja Allah yg sembuhkan

Tak payah risau sis..keep on menyusu je. Anak saya harini dah hari ke 49 still ada lagi kuning but result darah semua ok. Just cont. Ja menyusu. Jangan bagi anak sis makan apa2 yg pelik2. Boleh jugak nak try susu formula tapi anak sya minum susu formula still sama ja.