Masalah Rumah Tangga...

Hai... Nk tnya la dgn isteri2 lain... Mcm mna cara korg utk kongsikn/ lpskn yg terpendam/ meluahkan apa yg tak puas hati dgn suami... Mksdnya kelemahan suami... Lama sy memendam, lama2 rsa mkn diri sndri, stress sgt. Nk luah rsa mcm buka aib suami sbb smua org kenal dia... Lg pun, de ke org yg nk dgr mslh org lain?

13 Balas

setiap hari,kami solat sama2. setiap kali lepas solat,saya akan minta ampun pada suami dan minta halalkan semuanya. nak tidur pun,saya akan minta ampun lagi.. setiap kali lepas bergaduh,atau selisih faham,kami akan sama2 slow talk. sama ada saya mulakan dlu atau suami.. saya selalu tanya suami,apa yang dia x suka saya buat atau apa perangai saya yang dia kurang senang. dan kami sama2 muhasabah. kami kenal dalam masa 3bulan,terus tunang 3bulan dan kawen. alhamdulillah,sekarang nak masuk 2 tahun. mudahan berkekalan sampai akhir hayat. kena banyak toleransi,tolak ansur dan give and take. jangan pendam,sebab akak makan diri..luah dan berbincang adalah jalan terbaik :)

Samalah kita. Bila pendam rasa sakit sangat. Jadi saya ambil keputusan dan biasanya saya akan meluahkan sebelum tidur, sambil peluk suami. Mohon maaf dahulu risau sbb suami akan kecil hati. Kemudian barulah luah sikit². Biasanya suami akan dengar sampai habis. Dan baru akan mula berkomunikasi dgn lebih mendalam dgn apa yg kita kongsikan. Alhamdulillah.. Lepas luahkan memang rasa lega sgt. Suami pun insya allah fhm apa yg kita cakapkan.. Harap bersabar dan banyakkan berdoa agar Tuhan permudahkan urusun sis..

Sy selalu luahkan pada mak mertua saya tentang perangai buruk suami, mak mertua saya yg akan tegur..tapi kalau melibatkan situasi lain selalu pada adik beradik saya yang dipercayai je..kalau terlalu privacy, saya akan diskus dengan suami..suami saya akan tahu bila saya marah dan bertanya, jangan takut nak tanya pada suami, atau debat secara baik perkara yang menyakiti hati kita..be brave and confident..kadang2 suami bila tgk kita macam lemah tak bermaya dia pun akan layan kita lebih kurang je.

5y ago

Cerita sis ni lbh kurg mcm suami sy jgk hehe..apa² mmg sy luah pd mak mertua. Tp bila sy buat kesimpulan sndri dri apa yg trjadi, suami sy ni kuat cemburu rupanya.. smpai gaduh mulut jgk la 😅

Klw saya..saya wasap kt suami(sbb face to face sy senang nangis😅)..luah bnda apa yg x puas hati tu...tp dlm masa yg sama puji kbaikan yg suami dah buat...jgn luah seolah2 kte x penah buat silap lgsung,mcm dia je yg salah..nty mslah x slesai..ayat utk bincang cri penyelesaian..bkn ayat cri gaduh..and bg saya klw hal rumah tangga ni..selagi boleh settle berdua,jgn cerita mslah kt ahli kluarga..tkut2 makin tmbh msalah

5y ago

Sama la, klau ckp dpn mmg cpt nak nangis.. Dan sy tak suka nangis dpn dia, lg kita tahan nangis tu makin berderau plak jdnya.. Klau nak luah dkt dia slalu wasap je.. Walaupun sy dlm blik dia dkt ruangtamu..

Sy jd xbolei ckp depan2. Sy akan wsap. Sy pun jnis xbolei simpan..lelaki ni klau kita bg hint. Dorg xkn pham. Kena btul2 bgtau ap mslah. Itu yg sy buat dri zman brcinta smpaila skrg . Ad mslah sy xkn pendam. Sbb ap.. sbb kita suami isteri stiap hri brjumpa. Penatla nk msam2 muka.. dhla nk kena fokus urus ank.. hehe

Tiap malam saya akan pillow talk ngan suami, saya bgtahu terus apa yg buat saya sedih/marah. Saya pilih cara terus terang sebab saya byk tgk cth sekeliling saya, bila pendam, mmg akan makan diri. Sebaiknya improve komunikasi dgn suami sendiri sebab kita nak hidup dgn dia sampai mati 😊

5y ago

Sma la..crta smua yg terpndm sblm tdr...

Kalo saya kena gaduh dulu dengan suami baru suami dengar apa yg i nak ckp dan bagi perhatian. Sebab suami kalo tak gaduh di ingat nya kita memain. 😅

Klau x tahan,sya terpaksa luah kat ibu sndiri.. yup btul tu sis kdg2 mkan dri sndiri klau pndam,stress

Boleh bincang & slowtalk dengan suami puan. Kalau pendam, tak selesaikan apa apa masalah

Biasanya sy akan luahkan masalah dgn ibu saya.