HB Low

Hai mommies.. ade tak yg HB low.. Mommies makan ape n elakkan makan ape ye nak cantikkan HB balik.. HB sye 10.4.. Dr bg zincofer..

45 Balas

Cara pengambilan jgk kena btl bru pnyerapan tu baik dan naik hb. Sis mkn klu perut ksong mkn then 1jam lps tu mkn ubt. Klu after food lps 2jam bru mkn. Nk elok mkn buah oren brsama bntu serap dgn elok. Elak cafein dan teh. Tp bole je nk amk cuma hadkan, makesure jarakla dgn ms amk ubt. Dan klu mnum susu pn sis xle mnum brsama serapan xcntik. Jarak mcm sy nyatakan kt ats. Sure cntik hb sis.

2x preggy baby boy hb sy rendah, pernah below 10.0.. if nak naikkan hb sis boleh minum jus jambu batu merah secawan setiap hari . Elakkan minum kopi. Minum itu aje pun boleh cecah> 13.0 hb saya. Sy sgt allergic mkn obimin etc. sbb lps mkn mesti muntah blk, nak mkn hati ayam, lembu dll pun xlalu. So, jus jambu merah jelah penyelamatnya, yg boleh lalu kat tekak.. 😅

petua sy, sllu mkan buah delima je sis. mkn makann yg tinggi vitamin c cnth sy sllu makan kismis.. dan sy ambil ubat new obimin. paling penting ckupkan jumlah minum air masak. ckup tidur dan ckup rehat. sy jenis kurang makan sayur, x makan ayam dan daging slma prggy ank kdua ni. hihi. tp hb sy cantik je. Alhamdulillah

pegawai pemakanan tempat saya check up dulu pesan makan sayur bayam, jambu batu, ikan bilis goreng, hati ayam. makanan tinggi iron. sye pun hb low juga dulu 😊 cari iberet folic kat farmasi. ubat tu dos dia agak tinggi dari yg KK punya. cuma lepas makan tu loya sikit laa 😅 kena makan dgn jus oren/limau

Sy sdri pglmn hb mkin turun dri 11 ke 9.5..pastu dktr KK sruh sy try mkn Iberet. Dlm masa 2 minggu hb naik 0.5 jadi 10. Dktr sruh sy truskan mkn Iberet sbb nmpk ada peningkatan. Pastu kemarin sy check up kat KK, Alhamdulillah hb dh naik jadi 12.4 Sy amalkan mkn iberet ngn Oren jus setiap malam sblm tdo.

5y ago

Alhamdulillah.... Tq sis😘

Masa mengandung, saya memang tak sentuh kopi ngan teh tu.. Saya minum susu ja.. Cuma masa hujung kehamilan, saya tak makan ubat dah sbb xlalu sbb ubat yg biasa saya makan tu habis stok.. Jadi saya makan buah, minun air kelapa, bubur kacang pun pernah try.. Sis cuba la mana yg ok

sy pun hr tu trun smpai 10.2hb.. mula prgnnt 12lbh hb.. tiap2 bln dye trun skt2.. lps tu trus sy amal jus ni alhamdulillah naik blk 12.2hb skrg... sy amal 2 mggu je dh naik.. serasi.. sy pun tgk ibu2 dlm ni jgk yg kongsi.

5y ago

kdai jamu ad je sis.. tp ni sy beli on9 shopee mls nk p kdai. 😅

Diana mula2 buat buku pink... Hb just 10.2... Then diana makan buat jambu batu... Seminggu 2 atau 3 kali... Then buah naga seminggu 2 atau 3 kali... Alhamdulillah... Naik terus 11.6 dalam masa seminggu lebih jer

Hb sy mula 12.. drop 10.8.. last cek ritu 10.. memg kne g kk setiap 2 minggu.. huhu.. sy dah makan semua yg nurse pesan, sayur, buah jambu batu dll tapiii tiada perubahan juga.. 😔😔

5y ago

Cuba amalkan pati delima gulsan .. Insha allah ..hb oky .. Bdn pn segar je

Makan kurma, kismis dan kekacang dear. Yg ni membantu sangat. Please please try. Tp kena make sure jarakkan dengan pengambilan caffeine (kopi/teh) dan tanin (milo) 😉.

5y ago

Tq sis... good info sgt.nti sye cube😘