Kena seluk

Doktor cek bukaan baru 2cm dah suruh admit ward.. x de tanda apa2..darah/air ketuban/mengeras mmg x de langsung.. Tp,lepas je doktor seluk cek bukaan tadi,tiba2 perut sakit.. contraction kah?

14 Balas

subuh 24/8/22, sye rse mild contraction, g hospital kne seluk, xder bukaan , suruh blik, darah coklat kluar, doktor ckp normal sbb kne seluk.. slps 2hari, subuh 26/8/22 sye rse segugut melampau dri 7pgi lgi, selang setiap 5minit tnpa henti, masih darah skit2, xder ketuban atau tumpah darah, pegi hospital, bukaan bru 2cm pd pukul 11pgi, rehat jap sne, pkul 12pm rse lain mcm, seluk dh 5cm, doktor pecahkan ketuban, admit to labor room, mengerang sakit, mintak epidural dan tidur. bgun pkul 5pm, rse nk berak najis besar, contraction mkin kuat, bukaan dh 8 nk msok 9cm, teran, koyak, bby distress sgt2, doktor ckp kne vacuum, teran, kluar la bby boy 3.12kg pkul 6.30ptg dgn episiotomy third degree..jahit smpai kul 8.30mlm dan dipakaikn pad ikat..suami masuk azankn, sye baham nasi sbb dh penat dan hilang byk darah, sye dibawa ke wad ibu2 dgn bby pkul 10mlm dpt free pampers dan pencuci..kol 12tghmlm..zzzzzz kdg2 trbangun utk susukan bdk nuckal tuuu..sptutnye due 31/8 tpi delivery awl tpi discaj dri hospital 31/8 sbb dier kne kuning pd hari ke-3..settle my journey.

1y ago

trikh awk brsalin sma dgn sya..sya pun 26/8/2022 jugk..sya bgun pgi dln kul 7 mcm tu msa kncing tgok ad tompok drah + rsa sakit perut..jam 8 ajk husband kea hosp..check bukaan bru 2cm..kna tahan dn lyn contraction smpai jam 8mlm..tepat jam 8mlm pech air ketuban..kna tolak LR 8.34pm kluar la seketul ank dara wlaupun hnya berat 2.69kg tpi episiotomy third degree jugk sebb ank first msih ta pndai na mneran..jnuh kna jhit smpai jam 10.30pm bru kluar wad..tpi sya tidk brnasib baik..ptg 27hb sya demm smpai sya kekurangan air dkt bdn..rupanya ad uri yg msih trtinggal dkt dlm..jdi jenuh lgi kena korek smpai trbukak segala jhitan dn tnpa dijahit semula..pngalamn bersalin ank prtama 🥴

mmg lepas doctor seluk akan start rasa sakit. saya masa 1st baby mcm tu la.. baby lahir 38weeks 2days. hari seblom tu turun tanda lendir darah, tapi sebab xsakit contraction dgn xde bukaan doctor bg balik tpi soh pantau esok pagi tu start sakit. pergi hospital 4cm dh.. bape kali kena seluk xtau nk cakap.. dgn doctor bg pecah air ketuban sbb doctor kata baru pecah satu lapisan.. petang baru beranak dlm 4lebih.. hampir kena ceaser tp normal dlm blik operate

okey la doctor suruh admit, kang dia suruh balik sis pertikai pulak 😂 ada yg 3-4cm pun kena halau balik. monitor je pergerakan baby & kekerapan sakit tu..klau kerap sgt memang tak lama dah la .

1y ago

Jrg berlaku dtg terus bersalin sis🤣 better admit awal sbb dorg akan monitor sis. Buatnya nak bersalin labor room full, masa tu nak book pun kena tggu turn.

Tu msokny doc da tolng bukk kn jln skit, maybe mse seluk tu jln bru bukk 1cm, tp oleh kerana tolng da tolng bukk skit jd 2cm sbb tu ad contraction.. klu sy mcm tu, besok trus beranak. 4cm doc tolng pecahkn air ketumban.

Sy smlm kena seluk 3 cm ,duk kt wad trus raSe contraction kuat..mcm nk berak ..mcm nk teran je, bgtau misi..terus tolak labour room.. Dlm 15 minit,lahir baby girl ..

1y ago

ye. ank first. Sy risau overdue sbb da dekat 20.10...alhamdulillah bersalin sblum due...

standard ni 2cm Mmg kena tahan wad klu wad x full. sye dlu g spital sbb trn tanda. doc seluk baru 2cm.. admit ward pkul 10pg, 10mlm bersalin baby girl . pglmn melahirkan ank sulung ku ❤️

biasanyaaa..lph doc seluk tu. bkn doc seluk saja2,,dia seluk utk buat bukak jalan utk laluan bby kuar tu.....lps dia seluk,,kita akn rasa sakit contraction

1y ago

btul sis. sy dlu mula2 doc pelatih wat die check je bpe cm. bru 2cm. skali doctor btul plk seluk mmg seluk die tolak tekan2 dlm tu perhh sakit. bru jd 3cm. lpstu mmg mkin kerap sakit contraction

Mmng akn sakit sis..jgn salah kan doc tu seluk sbb kan sis sakit😅😅😅mmng kna admit pun kalau ada bukaan,

doakan saya cepat bersalin. sekrg dh masuk 40 minggu msih xda tanda2 lagi🥲

1y ago

aminn

dia punya sakit sis mcm sengugut .. sebiji laa sengugut . ahh tu contractionn