Low HB ?

Dah makan banyak hati ayam, daging2. Avoid tea, coffee, milk. Drink more juice. Now, makan zincofer sebijik, twice a day but still hb low ? today week 25 ??

Low HB ?
53 Balas

Haha sama lah dgn saya sis. Sy now dah 31w4d. Makan dah mcm2 hati, daging, ikan salmon, buah delima, mcm2 lg lah. Segala jenis caffein mcm milo teh kopi pun dah avoid. Tp still sama 9.3-9.9 je hb. Sampai malas dah nk layan ngn Hb low ni. Yg penting saya & baby dalam kandungan sihat. Masa last checkup haritu, Doctor ckp sy ni maybe jenis zat besi yg tak mudah serap dlm badan. Wallahualam la. InshaAllah la ikhtiar pun sudah. Selalu berdoa yg kita dan baby sentiasa sihat & selamat sehingga melahirkan. Huhu jgn stress2😅😂

4y ago

Cuba try consume vitamin C , air sunquick ke, air limau ke😁hehe

Try ubat lain. Maltofer ke? Takut ubat x serasi. Sye hb pon 9.7 tapi die x pandai naik sangat. Ubat sye consume maltofer ade la naik ckit smpai ke 10.6. Selain tu sye cube cube makan daging banyak. Husband slalu buat kan sup bayam. Makan buah tapi hb keep bawah 11. Smpai kene buat test thalassemia. Xpela jgn stress stress. Try to enjoy mcm sye ni mlas nk pikir sangat dh pasal hb tu. Sye try buat relax je. Tapi hari hari berdoa mintak baby dlm perut dpt zat yg seckupnye. Xpela sye yg penat ckit pon.

Sis ambil vitamin C untuk penyerapan hb yang lebih baik. Vitamin C dari jambu batu pun takpe. Jambu batu ada kandungan vitamin c yg tinggi. Kalau nak lagi mudah ambil je suplemen vitamin C. Lagi mudah. Badan kita tak produce vitamin c. Kalau vitamin c kurang dlm badan makanlah iron banyak mana pun hb maintain atau tak naik.

4y ago

Konsepnya macam batu bata dengan simen. Anggap batu bata tu sebagai hb kita. Simen sebagai vitamin C.

Sy pun consume zincofer & pernah hb drop, setiap bulan pulak makin lower hb😅 Sy amalkan masa nak makan zincofer, minum bersama air secawan + perahan limau kasturi. Sebelum lunch makan buah jambu batu atau delima. Kalau tak pun mmg sebelum lunch sy mkn buah2, elak yg manis2 takut gdm pulak😊

Seminggu sebelum saya check up , 2 kali sehari saya minum susu fernleaf full cream bagus/susu arab asli, 2 kali saya ambil 2 sudu madu asli(yg takde gula) dan 4 biji kurma mariam beli kat kedai arab jenis kering . Mak mertua yang ajar , suami arab . Alhamdulillah okay .

Saya masa mengandung masa awal2 je makan zincofer lepastu x makan sebab akan muntah. Risau jugak takut anak x dapat kalsium tapi alhamdulillah anak saya lahir kulit kepala, muka semua bersih. Saya rajin minum susu hl, makan buah jambu batu. Hb sentiasa ok. Sis try la.

Cuba sis ambik kurma, pati delima. Sy pernah drop, pastu sy makan kurma, pati delima, buah naga, sawi, kerang, susu everyday . Naik juga. Baru² ni turun balik sbb sy banyak hari skip iberet sbb habis stock 😂 Pastu nurse saran makan pegaga, bayam merah.

Akak baru g ceramah pasal hb low semalam try mkn mknan tinggi zat besi , mcm kangkung bayam pucuk paku, kekacang terutama kacang kuda, ayam daging kerang ikan, buah jambu batudelima tembikai.... Kopi ,milo ,teh jgn minum sbb keffin.. Jom kita sesama Cuba .

4y ago

Zincofer plak try mkn mlm 2 jam selepas mkn...💪

Sy tukar ubat amek iberet folic 500mg ...sy beli sendiri kat pharmacy...tanya juga doc boleh x tukar ubat...doc kata boleh..sebab iberet lengkap semua..then sy amalkan minum jus delima mamariam... alhamdulillah..hb naik dari 9.4 ke 12.3...

Klau blh jngn mnum coffee.. Tu pnybb low hb... Sy sllu mnum coffee.. Hb low, tekann jntung laju... Trus masuk wad... Sy bnyakkn mnum air msk, kt wad pn trus dia org isi air dlm bdn.. 2 hr kna thn..lps 2 hr ok dh...