hb low

Please mummys suggest kan mknan apa yg boleh naikkan hb. Dh makan ubat iron tablet dgn zincofer hb still low ?

12 Balas

Sy pun selalu low.masa mula preggy hb cantik.sy mkn zincofer dan amalkan makanan seimbang.tp sy x tahan bau hanyir darah ubat zincofer tu.. sy tukar ke obimin..hb terus down mendadak.setiap kali cek hb mesti makin low..then tukar semula zincofer.alhamdulillah hb naik mendadak 13.5.doktor ckp ubat zincofer kuat.sebb tu selalu nk muntah..ubat lain ok tp xkuat sgt.sb tu boleh telan.tp xmembantu hb naik sgt

Hmm sama macam saya. Nirse bagi saya ubat zincofer. Saya dah amalkan pati delima, makan kerang, daging ahh macam2 lah segala tips dah amalkan. Masih tetap low bawah 11. Tgk lah nnti next checkup ni cemana. Sbb saya skrg tgh ikhtiar dgn buah kurma. Walaupun saya tak suke lgsg makan kurma. Berkorban lah sikit 😅

4y ago

saya tgh pregnant 2nd baby, ank yg dulu pun dah try mcm²...segala jus...minyak vco...buah, sayur, kerang...semua x jalan...adalah juga sekali tu naik 11.6...zincofer jugak...masuk anak ke 2 ni...buat buku je 10...aduh...try semua x jln gak naik 10.5 je...lps tu sy try ubi bit...2 hr sblm check hb...naik gak 11.1...terpaksa je kunyah@buat jus walau rasa dia pelik sikit...haha...berkorban demi baby

Saya suggest kan minum nutrilite soy protein. Sebab saya consume ni hb sentiasa naik tiap kali check up. Masa bersalin baru ni dgr nurse cakap hb saya 14.2. Tp mahal la sikit benda ni 😅

4y ago

Beli kat mana sis nutrilite tu ye?

Jus mama mariam pn ok.. Sy ambil iberet ngan air oren sblm tido Alhamdulillah hb mmg ok.. Dr 12.1 naik 12.7

Mkn ubat saja xjdi sis... Kna jaga pmkanan seimbang.. sayur hijau,buah2 yg blh tmbhkan hb

Sy mkn sangobion. Ubt lain sy x boleh nk telan.. alhamdulilah hb sy Naik dari 8.8-12.3

minum air jus guava.. yg jambu pink tu.. kt mall ad jual air kotak

Amalkan minum pati delima + banyakkan makan jambu batu.

Sy mkn maltofer...bli kt farmasi..Alhamdulillah hb naek ...

kt profile sy ade post link tips utk naik kn hb 😅