HB low setiap kali check up

Macam mana nak naikkan hb ? Setiap kali pergi check up mesti hb low 😥 kandungan dh masuk 24 week + . 2 minggu lepas doktor dah tukar ubat. Sekarang tengah consume zincofer yg doktor bagi. Next week pergi check up lagi. Berharap sangat hb naik lepas ni. Doktor dan nurse ada sarankan utk makan hati ayam. Tapi saya tak suka makan hati ayam 😥 saya dh cuba makan tp tak boleh makan banyak, hanya mampu makan sikit je. Sebab saya memang tak suka hati ayam dari kecil lg . Bila saya makan hati ayam sikit pun akan rasa mual 😥 Ada ke cara lain naikkan hb low selain kena makan hati ayam? 😥#ingintahu

6 Balas

Saya pun hb low, semua ubat Dr bagi try asyik tukar2. Tp last2 consume iberet 2 biji sehari (atas saranan Dr), minum jus delim homemade tiap hari. Naik juga akhirnya. Makan pun make sure sentiasa ada sayur hijau, protein yg byk. Jaga jarak makan ubat iron dgn susu, kaffein, dan telur. InsyaAllah. semoga dipermudahkan.

saya pun hb loww tiap dua minggu jumpa misi ngn doc, dah mkn sayur hijau, daging ikan bilis semua tuh tetap hb tak naik juga 😣sampai kan kene makan ubat dua kali sehari. skrg ni tgh ikhtiar minum jus delima gulsan dgn jus air jambu batu ramai yg recommended hopefully next appointment hb naik juga☹️

makan kerang, sis. kerang blh naikkan HB jgk. mkn bayam. kurangkan or jgn ambik terus buat sementara waktu air² kopi,coklat,milo, teh & seangkatan dgnnya yg ada kafein. kafein blh ganggu HB kita jgk

Sy minum jus mamariam sis...nk msuk trimester ketiga sy mkn buah jambu batu .Mmg naik HB.

My friend dia consume jus mamariam. Hb dia dari low terus maintain 12++.

Makan jambu batu, dragon fruit. Fresh milk. Bayam brocoli