Low HB ?

Dah makan banyak hati ayam, daging2. Avoid tea, coffee, milk. Drink more juice. Now, makan zincofer sebijik, twice a day but still hb low ? today week 25 ??

Low HB ?
53 Balas

Sis boleh telan pulak zincofer tu? Kalau sy, serius tak boleh.. mabuk nye kuat sangat.. iberet je boleh telan, x pening dan tak mabuk.. iberet ada 500mg iron.. kalau maltofer, x payah telan kunyah je, ada 100mg iron..

4y ago

Mula2 sy dapat iron tablet.. hb tak naik, so jumpa dokter, dia bagi zincofer.. zincofer pun sy tak boleh telan.. jumpa dokter sekali lagi bagi tau dia zincofer xboleh makan, jadi pening dan muntah.. so dokter bagi iberet.. mula2 je dokter bagi free sekotak iberet, lepas habis tu kena beli sendiri.. sy beli kat shoppe baru Rm25.. kalau kat farmasi rm30lebih

Sis buat check up dekat mana ye? KK atau swasta? Macam saudara sy, dia check up KK asyik rendah je. Pastu try pergi swasta, bacaan HB tinggi. So kitorang conclude kan, mesin KK tu rosak 😂😂

4y ago

Maaf baru tengok comment ni. HB sis macam mana sekarang?

Try OBIMIN PLUZ.. Sy ambk ngan Ubt (dlm gambar bawah) .... Dari 10.6➡️12.5 jarakkan minuman bkafein dan juga susu... Best time mkan awal pagi sebelum breakfast......

Amalkan makanan sunnah, mmg terbaik, kurma, habatussauda, susu kambing... Hb menten cantik, dlu prgnnt anak kedua x ambil makanan sunnah, hb selalu low 10..

awak blh minum susu skkm klu nak thu rupe susu mcm mne blh ws sy 01161001708 sy dri hb low slpas mnum susu tu naik dadok gituu still mantain stiap kali g check up

Sebelum pergi klinik breakfast dulu...tapi jgn minum air Manis...itu la rutin saya setiap Kali p klinik breakfast dulu....syukur alhamdulilah 36week hb cun....

sya mkn obimin pluz + mkn hti ayam n syur bayam hri2 lauk sya...xtkr lauk laen pun..Alhamdulillah hb sya okay..stiap kli gi check up hb sya sntiasa 12-13.4....

Sy minum pati delima gulsan tp bukan hari2 la sbb takut juga gula naik.. Alhamdulillah la, so far hb sy ok.. Puan blh cuba.. 😄

Try minum susu kurma farmfresh..trkadang sy ad trskip gak zincofer..amalkan minum susu kurma farmfresh tu alhamdulillah hb 13.9 setakat ni..

Try minum air 6 bahan ... Nk boleh wasap saya, xsalah mencuba , saya dh Cuba Allhamdulillah menjadi .. http://wasap.my/60143523515/air6bahan