Apa yang puan rasa perubahan pada badan yang menyebabkan puan nak cek UPT ?

Cuba share sikit apa perubahan mommies2 sekalian sebelum check UPT ianya +ve? Dan apa langkah mommies seterusnya? Mari share bersama. Mana tahu boleh terjawab serba sikit persoalan utk mommies yg tgh runsing jugak tu 🫰🏼

76 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Perubahan badan adalah badan tersangat2 letih ingatkan disebabkan lepas solat subuh takda tidur dh lepastu smpai mgrib so mungkin sbb tu penat kot tp mentua dgn biras yg perasan sy mcm penat semacam. Bibir pun pucat lesu. Kepala sy mmg pening kadang2 ingatkan xcukup rehat ke apa. tp abaikan ja. Then mentua dan biras ada slowtalk with husband tnya kenapa isteri mcm penat semacam ,pucat lagi tu . Berisi mungkin? seloroh mereka 😂 Then masa mlm tu sblm tidur suami crita la dekat sy mgenai kerisauan mereka y sy ni nmpk letih. Then sy pun asyik tergiang2 ada isi ke. Cmtu... then mlm tu smpai subuh sy x lena tidur sbb menunggu sbuh punya pasal sbb nak test air kencing 😂 Memandang kn sy dah 2minggu xdtg haid. Btambah risau sy. Then sy test kit naik laju dan terang ja double Line. Ketar tangan sy masa tu. Cuak. 😂 then tunjuk kat suami . dua2 tdiam tkejut bsyukur dpt peluang cmtu.. Betul tekaan family suami rupanya 😂 ibu sy pn ada melawat hritu, then seloroh kata eh nmpk berisi ja kau ni, ada isi sudah ka? cmtu ptanyaan ibu sy😂😂😂 lama x jumpa tiba2 tny cmtu. Cuak 😂 then alhamdulillah betul smua family teka . Allahu.. pagi tu trus g kkia, test air kencing smua utk dptkn pgesahan and ya positif , dah sebulan 2minggu masa tu. Alhamdulillah. Suami dh kembang2 dh telinga happy x tekata dh. Then nurse suru dtg lg bila kandungan dh 12w. Tak sangka selama ni ada bby dh perut pdhl sy dan suami kuat jugak lalui pjlanan jauh. Dgn jalan xrata kat sabah ni. Alhamdulillah baby sihat2 dlm perut. Nasib baik xda apa2 😂😂

Baca lagi

Saya punya pengalaman tahun lepas.. mase tu period dh lambat 4 hari.. kalau ikut xpelik pun.. tp disebabkan 4 bulan tu period sy ontime.. sebelom ni x.. sbb tgh diet.. pastu sakit segugut tu sakit mcm nk period sgt dh.. tp xkuar2..ade jgk sakit kat breast kekadang.. suami tibe2 rase nk minum tea ais mlm2.. saje jela check.. sbb xmengharap lgsong.. 5 tahun kawen xpenah double line.. tp Allah maha pemurah maha penyayang.. dia tahu segalanya.. waktu yg tepat.. line terang sgt2.. mula2 mcm xpecaya sbb pakai eco pny.. beli plk CB tu.. pastu esknye try lg yg eco 2 sama result.. baru berani pakai CB tu.. Alhamdulillah betul.. sekarang dh 6 bulan babynye.. Alhamdulillah Allah makbul doa selepas 5 tahun TTC tanpa berubat just mengurut je 3 4 kali tu pun mase 1 tahun 2 tahun kawen cmtu..lepas tu kami blur sebenarnya.. bile bgtau kkk.. suh minum susu.. mkn kekacang.. baru start mkn folic asid yg skli vitamin tu.. obimin.. dlm 5w(suami xsabor) camtu p scan dah ade kantung alhamdulillah.. p lagi skli 7w.. dh nmpk janin.. 10w buka buku.. dh ada heartbeat.. siap tendang2..

Baca lagi

sy taknak check pun sebenarnya. sbb dah 4 tahun check upt x pernah naik 2 line. period lakk mcm biasa. tp suami paksa check sbb dia ckp perut sy nmpk berisi. sy ckp jelaa sbb sy gemuk, tp dis bgtw ni nmpk lain. bukan lemak, tp nampak mcm terbonjol sikit dan firm. sy klu bole mmg xnak test lagi upt sbb period je mc biasa dan paling takut klu kecewa lagi 1 line. tp ikut jela ckp suami. tber test subuh naik 2 line pekat. pergi scan rupanya dah 16w5d. jammed kejap kepala sbb sy period je. ah sudah darah apa pulak yg kluar slama ni 😂 tp Alhamdulillah syukur. sy pun x perasan perubahan pd diri sndri time mengandung. cuma ad laa rasa badan mcm kembung, kdg2 sakit ulu hati, rasa panas malam2, dan kejap2 macam mual. mual tu ingat bnyk angin dlm badan. rupanya ade org baru kt dlm rahim. skrg da masuk 32w3d.

Baca lagi

Takde apa2 perubahan ketara, test sebab mmg berusaha untuk dapat baby. so 2-3 hari lewat period terus test, maklum la excited. Dah biasa byak bulan kecewa so x kesah sangat. lepas test, dapat double line. Alhamdulillah, terus pegi klinik scan. ikut kiraan period baru 5 weeks. tapi tak berapa ada ilmu sebab 1st pregnancy. scan takde pape, balik scan, download semua apps and start baca pasal early pregnancy. now baru tahu bila sepatutnya scan and bukak buku pink masa 8-11 weeks. now tengah tunggu dengan tenang untuk scan and buka buku pink. semoga ibu baru seperti saya tak buat kesilapan yang sama pergi scan awal. kita chill2 je. Doakan kandungan saya kuat dan membesar dengan sihat. Aminnnn.

Baca lagi
2mo ago

Hai sis saya pun da scan awal..tapi tak jumpa kantung..awak ada scan juga ke😆

saya belum delay period lagi dah cek sebab rasa macam lain dgn badan sendiri.. sy sensitif sikit dgn badan sy hehe.. first hidung tersumbat sampai tak boleh nafas setiap malam.. nak kata sejuk sini cuaca panas.. lepastu bahagian pipi dalam sy macam rasa kesat lidah rasa lain macam.. lepastu asyik buang air kecik..breast rasa sakit banyak lagi huhu lepastu sy cari tanda2 sebelum delay period banyak yg sama.. sy kira dari tarikh first period anggaran dalam 4/5 minggu sy test positip.. then cari info psl scan katanya 7 week baru nmpk baby.. da 7 minggu baru saya scan dan alhmdulillah heartbeat dah ada.. tapi sepanjang menunggu scan mmg sy jaga makanan dan tak buat keje berat..

Baca lagi

haid normal..setiap bulan dtg.tapi dari sblm preggy anak 1st,kalau kdg² haid lewat saya kena tunggu sampai lewat hampir 2mggu,baru boleh check upt..2-3x juga kena haid lewat dah 10hari..konon hari ke 11 nak check..tp hari ke 12 dah period😅 jadi kalini,tunggu period lewat lebih 12hari..ditambah pulak dah dtg loya & mual.lapar sentiasa.hilang selera makan.sy dah yakin juga sy prggy..tp tetap juga buat test..naik double line.. Alhamdulillah..kalau ikutkan ni anak ke 3..tp yg ke 2 bukan rezeki..ank 1st pn mmg dah nak masuk 3y..jadi mmg menunggu kehadiran ahli baru..doakan kandungan kalini sihat sentiasa sampai la selamat melahirkan.🥳

Baca lagi

Sy tkde apa2 simptom. Tiba hri sptutnya period, kuar spotting wrna coklat, skit jela. Trus pkai pad dh ingtkn nk priod kan. Tiberr ehh tnggu seharian tk dtg pon. Esknya pon sma. Pastu hsbnd sruh test upt. Smbil usap perut kite, dia kta ada bby nii 🥰. Sy mcm eh tk mngkin, sbb bru sebulan lebih je kawen aduhhh 😅 so tkde la brhrap sgt kan. Ptg tu sja2 ambik upt skli check, nahhh double line awak aii terang pulak tu. Trketar2 tgn nii excited. Alhamdulillah rzeki awal. Smnggu dua lpas tu bru nk mncul simptom2. Now dh 29w doakan sy dpermudahkan sgla urusan. Hb low smpai kena iv hemofer 2/3 hari sekali 🥲

Baca lagi

saya rasa mcm nak check upt lps ada simptom mcm ni: 1. keletihan yang melampau sampai x mampu drive balik kerja. 2. rasa lapar yang terlampau (sebelum mula episod mual² dan hilang selera makan waktu trimester 1) 3. sakit mencucuk dibawah pusat 4. payudara bengkak dan sangat sensitif. walaupun check bkn first morning urine( sy check waktu magrib) tapi tetap terang double line sbb masa tu dah 4 weeks lbh. period saya cycle 33 days so hari pertama missed period tu, saya terus check sbb simtom² diatas dah muncul lbh dari seminggu especially sensitive breast.. semoga jawapan sy membantu ibu² diluar sana😊

Baca lagi

saya irregular period jadi payah nak tau , sebelum saya buat upt test bulan 3 da takda period saya test upt awal bulan tu -ve then saya tunggu sebulan nak masuk 2bulan lah dalam hujung bulan 4 23hb repeat test upt alhamdullillah +ve .. kalau yang regular period senang je macam irregular ni saya sarankan test sebulan dua ☺️ dan anak 1st saya tiada langsung tanda2 pregnant 2nd pun tiada tapi yelah saya tetap test juga 😂 tup2 keluar result +ve alhamdullillah selepas dapat tau tu untuk yang 2nd memang saya ada alahan untuk trimester 1 saja ..

Baca lagi

sy sje je cek .. sbb da 3 hari rasa cam senggugut.. biasa sehari je senggugut da dtg period.. ni xdtg dtg lagi.. tpi fikir maybe dia lmbat cam bln sblum ni sbb mybe pertukaran hormon bru lps kawin. tpi still gatal tgn nk test upt.. skali naik double line trus call bgtau suami. tpi suami suruh test lagi .. tp time tu gi kluar jnjln ajak mak kluar .. balik tu trus cek blik pakai upt yg mahal tu . skali kata pregnant . so happy n trus bgtau suami n mak.. tpi alhamdulillah smpai da 8 bln ni xde ap ap alahan n mkn pe smua okey🥰

Baca lagi