Hi mommies

Boleh tak mommies share tanda2 yg masa baru dpt tau hamil ? Atau sebelum cek upt apa tanda2 yg selalu rasa lepas tu cek upt dpt +ve ? Saya suka baca pengalaman pregannt sebb saya masih belum ada rezeki anak lagi, so bila baca pengalaman mommies rasa semangat jea nk usaha hari2 dpt kan baby hehe

13 Balas

Saya sebelum dpt tw pregnent tu..sya sblm tu kerap kncing, asyik nak terkucil je..payudara rasa skit sgt rasa kmbang lain mcm, rasa malas teramat, dan rasa nak tdur jee sbb badan rasa mcm nak demam..tp xdemam pOn... seminggu seblm due period rasa mcm tringin nak check upt..so, bgon dari tdo tu wktu sblm subuh g trus g check.. tp wktu check tu..tdak bharap sgt sbb bulan² sblm nya sya rajin check beli upt byk² tp sllu dpt negatif... lepas letak ja strip upt tu sya mbelakang..cuci muka berus gigi...tetiba bila tgok balik mcm xprcya ja naik 2 line... dgn xpuas hati,sya amik satu strip lg..tp guna bekas air kncing yg sama, letak lg...naik laju 2line tu..allah mgucap saya...nangis time tu jgk.. sbb setahun mnunggu... skg alhamdulillah...daa 18week daa..

Petanda pertama sy dpt bukan dr upt. Tp drpd mimpi. Sy mimpi pegang baby comel sungguh, syg sgt2 pdhal sblum ni ada je pgg baby tp perasaan tu xsama mcm dlm mimpi tu. Hari2 sy gembira dan dpt rasa nk ada roh kecil duduk dlm rahim sy. Dlm bbrapa week lepas tu, sy cek upt. Mula2 xda apa2. Masa tu baru lewat period slm 5 hari. Hampa. Tp sy repeat lagi dlm bbrapa hari lepas tu. Double line muncul tp kabur. 2 hari lepas tu try lg n mmg terang. Last skli try clearblue dpt tgok pregnnt dlm brapa week. Terus sy bt suprise kt husb. Masa tu excited sungguh, dh mcm org dilamun cinta sbb nk dpt org baru. 😍💞 Sekarang dh hampir week 36. Doakan sy ya supaya bole bersalin scara normal. #firstbaby

3y ago

Aaamiin.. Saya baru shja lahirkan baby 5/12/2020. Alhamdulillah 👶😊

saya sebelum dpt tau hamil saya takde tanda apa2 yg pelik pun haha. rasa mcm nak period. selalu sy kalau nak period mmg sakit breast rasa bengkak, sakit pinggang, sakit perut kadang2. so bila ada tnda2 gitu saya expect saya akan period lah. sekali bila tiba hari period keluar darah sikit2 je. igtkan tu period. rupanya hamil bila tergerak hati nak cek upt. bile tgk +ve terbuntang mata. lepastu pergi kk utk scan, doc kata jangan renyah sgt buat kerja sbb bleeding tu. apa2 pun, semoga dipermudahkan utk sis. anak tu rezeki. Allah akan bagi ikut kesesuaian masa kite. semoga dikurniakan rezeki anak sis. takpe usaha lagi. selagi duduk berdua dgn suami, boleh manja2 lagi dgn encik somi hihi

saya sebelum dapat tau pregnant tu satu badan sakit, pening dan rasa mual. sebab masa tu dah lewat period dalam 3-4 hari macam tu saya beranikan diri untuk check upt, hehe mula tu takut kecewa sebab memang harap pregnant. lepas check tu keluar 2 line tapi agak samar ingat kan upt tu rosak. 2 3 lepas tu check balik masih juga samar. sampai la satu hari tu saya muntah teruk sangat pergi check kat klinik doctor sah kan pregnant, alhamdulillah happy sangat bila dapat tengok ada kantung dan heartbeat baby @ 6 weeks. a month to go sebelum bersalin semoga urusan saya dan semua mommies dipermudahkan 🤗 #firstbaby

Kalau pengalaman saya Tengok period kalau tak de datang pada bulan tersebut. Dan keram di tepi perut kadamg tengah kadang boleh jdi keram sekeliling . Sakit perut bagian kanan dan kiri (bukan keram) agak menusuk sakit nya Air kencing keluar laju dan banyak Susu sakit , dan BAB susah dan sakit . Lendir agak banyak .

seminggu tk period cek upt positif pastu bru brkeluaran alahan 😅 mnyesal tk sdh , baik tayah cek kn sihat terus hahaa.. tanda² tkda sgt sis.. cuma bdn cpt penat , mgantuk n cpt lapar..

4y ago

sis snowrita kn 😂😂 sebelum cek sihat , bla da cek adui otomatik sakit 😅😅 moningsickness jgn ckp la dr pagi smpai ke mlm sakit teruk 😂

Saya breast sakit sangat2..selalu mmg akan sakit breast kalau nk period.. tpi period lewat 2mnggu dah.. pagi2 subuh check upt mmg terang sangat dah masa tu.. hehhehe alhamdulillah

Takde tanda apa2 pn..cuma 3 hari sebelum period tu gatal tgn nak guna opk, skli test pelik knp opk positif pdahal nk period, decide nk guna upt, rupanya upt pn positif

4y ago

Insya Allah sis..tips sy jgn mengharap, sy nekad dlm hati masa tu, sy ckp insya Allah, Allah akn beri pd waktu yg trbaik, pd waktu yg aku tak jangka, Allah lebih tau dr aku..Alahmdulillah bln seteruanya sy pregnant

Kalau saya rasa mengantuk, penat semua serba tak kena. Tuh tanda paling mujarab kalau nak tahu pregnant.

Macam saya anak first lambat period 3 hari, anak second dapat tahu pon sebab asma teruk...

4y ago

Ohh masa lmbt period tu ade rse sakit2 jgk tak ? Sakit belakang ke, pinggang ke, perut ke ?