Apa yang puan rasa perubahan pada badan yang menyebabkan puan nak cek UPT ?

Cuba share sikit apa perubahan mommies2 sekalian sebelum check UPT ianya +ve? Dan apa langkah mommies seterusnya? Mari share bersama. Mana tahu boleh terjawab serba sikit persoalan utk mommies yg tgh runsing jugak tu 🫰🏼

76 Balas

sy tau sy ngandung sebelom lepas due date period lagi. guna test opk. da biasa pantau period n waktu kesuburan dalam apps. n kebetulan opk (ovulation test) beli byk. gatal la suka suki nak test2 urine byk kali padahal da lepas waktu suburnye. tgok2 eh kenapa subur lagi bulan yg sama. sy syak sy pregnant la. so suh la laki pi beli pregnant test nak confirmkan. maka btul la sy pregnant 😂 tak berapa seprais la kiranye. btw simptom sebelum tau pregnant tu ada demam tapi jap je setengah hari. takde loya ke pening.

Sy rase letih sgt LPs balik keje btw mase tu keje handle n buat test covid. so mmg fikir pnt bdn sbb keje. Ade 1 mase tu dlm smggu rse mcm mlm je nk demam & letih bdn. mmg LPs mkn tgok tv trus trtido dpn tv. then rase mcm nk test la sbb mmg Ade kt rumah. cek pagi esok nya line smar2. mmg x expect sbb Bru sbulan kwen. then tghari try lagi naik trg double line. Alhamdulillah btul la tu. then tye mak , ptg bgtau husband . trus g klinik cek upt jgk , klau x kena tvs sbb Bru bpe week mse tu. xingt bkk bku pink mse bpe week.

1y ago

oh Lupe nk ckp , lmbt period Bru 4 Ari. rse lain mcm sbb tu try cek.

Demam on off with flu & bengkak tonsil almost 3 weeks, suhu naik malam hari... sebb sejenis yg jarang demam.. beli covid test kit sekali beli upt test sekali dont know why beli upt tu sekali mungkin sebb period dah lewat 10 ari.. period jenis x regular jadi suka suka nak cek.. lepas tu cek dua dua positip.. rasa mcm eyh betul ke ni.. ke upt ni ikut covid test terus jadi +... since demam xdapat hidu bau goreng goreng mcm x pernah berlaku 😂😂😂 penantian selama 9 tahun.. syukur Alhamdulilah.. 😍🥰

Suhu badan meningkat tapi tak demam.. Compare suhu dgn husband ade beza. Rasa panas, kena kuatkan kipas. Asyik tidur sbb rasa letih sangat. Malam2 pukul 12 rasa mulut rasa besi. Minta husband beli upt, test dapat faint line (seminggu before tarikh sepatutnya period) . Tp rasa yakin sangat pregnant sebab sebelum tu klu cek faint line pun takde. 3 hari lepas tu beli lg upt still faint line tp jelas sikit. Husband start mengidam nk makanan savouri. Time hari sepatutnya period cek lagi makin jelas double line.

saya rasa nak test sebab tiba² saya mengidam nak makan jagung tokwan yg dekat sik tu sampai nangis² ... padahal banyak dah tanda sebelum tu... payudara bengkak (ingatkan petanda nak period), period delay 2 minggu, muntah²(ingatkan sebab angin masuk perut)... beberapa kali jugak laa bergaduh dengan husband... dia cakap saya pregnant, saya cakap takk 😹😹 lepas dah test tu baru tau saya betul² pregnant... husband cakap sebab dia rasa badan dia tak berapa sihat belakangan tu

saya lewat period 1 bulan... tiba2x waktu subuh tu sya muntah2x, sebelum tu ada jgak lah terasa perut nieh lain mcam rasa dia mcam ada ketulan2x bila sya tekan... lepas ja muntah2x tu saya cek upt tuptup double line 🤭 nieh kandungan ke 2 dah due 23/2/23 tahun dpan, #masa kandungan anak pertama saya langsung tak tau pregnant sbb sakit teruk siap minum ubat-ubatan lagi... tpi syukur Alhamdulillah baby kuat, skrng anak pertama sya dah 2tahun7bulan boy 🥰

Check sbb payudara sakit, pening kepala. Nak bangun dari katil terus rasa nak muntah. Masa tuh dah lewat 5hari dari period tpi fikir normal sbb ada pcos so tarikh mmg terabur. Saje cek upt strip dua line terang 😂 adalah 5/6 strip semua sama line terang. Tpi ckap dngan husb upt masuk angin. Suruh dia beli cassete dkt farmasi. Dia balik buat lagi. 2 line terang lagi 😂 last baru beli clearblue digital sbb nak tau anggaran brape week. Dpat 3

msa tu cuti kja hri ahad start rsa bdn lemah . bgun pgi mndi mkn pstu smbung tdo sbb mmng tk lrt. suami ajak bli brg pun sy ckp tnk. isnin trus check naik kabur sgt2 . masatu tk pndai lngsung tgok upt. tnya kwn kwn kata mngdung. tp sy tk prcya 100% mna tahu upt tu rosak dlm hati ckp mcm tu . sbb sy tkut sy dh brhrp . lps 3 hri check lg naik terang sedikit. alhamdulilah penantian 9 bln selepas nikah . . syukur terima kasih ya allah

sama je anak anak 1st dgn yg 2nd ni... period delay 3 Hari trus check alhamdulillah positive 😊 anak slung skrg 3tahun 7 bulan yg 2nd msuk 27week dh... tp perubahan Bdn yg sulung deria bau sy sgt2 sensetif apa2 bau skit2 pun sy boleh hidu...smpai suami tgur mgndung tak awak ni asyik bau jeee 😆skali betul... yg 2nd ni suhu Bdn Sy Naik...jdi panas je sebelum check upt tu...kalau x mmg xde pnas2 sgt Bdn jnis cepat sejuk je 😆

period lewat 5 hari tapi sebelum ni pun pernah lewat juga so tk kisah sangat. yg peliknya masa kerja tu asyik sesak nafas je and masa driving balik kerja tu tiba² nak pitam. sampai je rumah bawa husband pi guardian beli upt test. mlm tu cek upt naik double line. Rasa mcm tk percaya esoknya pi scan 5minggu 4 hari da nampak kantung.sekarang dah 14 minggu semoga dipermudahkan pregnancy kali ini.. Amen..