Tanda Nak Bersalin

Boleh Share x Mommies Bersalin Weeks ke berapa.. Normal Or Czer.. Apa Tanda2 Masa Nak Bersalin..boleh Share Experience x? Sy 1st prgnancy 37 weeks..blum ade tanda apa lagi.. ?

8 Balas

baby lahir on 36w6d. tengahari tu bangun tidur rasa perut keras ,keras sangat mcm batu dan senak. tunggu jap dalam sejam sbb nak tengok berapa kali keras last result 10 min sekali. so, saya mandi2 ,siap2,bawa beg je tp, tak bawa barang baby g hosp seremban naik ktm . hahaha dah sampai sana g emergency kata perut mengeras ,pastu doc check jalan. bila ah check jalan tak buka lg cuma ada something dah kebawah rasanya kepala baby sbb time saya preggy mmng perut sy kebawah atas kosong tp tak sakit. so, doc suruh masuk wad dan stay kat sana 10 hari sbb doc tak bg balik naik ktm ,doc pula risau lebih. 😂 hr ke 8 doc sakit 5min skli tengok bukaan 1cm doc korek jd 2cm pastu korek lg jd 3cm lama lepas tu sakit sngat check lg terus 4cm dah sy call suami suruh blik dr penang ke nilai hahahah. masuk lbr doc pecah air ketuban tahan sakit 3 jam pastu doc korek lg jadi 5cm sampai 7cm sy dah nak rasa berak haha. teran punya teran keluar baby girl3.32kg. nasib suami sempat sampai layan saya sakit contraction. nak menjerit dia tak bg sbb malu so dia suruh sy rileks pastu buat lawak ttak menjadi tu. hahaha

4y ago

hehe. dah takde transport time tu. terpaksa gagah kan juga. nasibla bil hosp tak berganda ganda.

Sy bersalin on 39w2d.. pg2 rasa skit every 30min..still blh thn lagi.. then tghri skit dh mula mkin kerap, 10min mcm tu je.. smpai pkol 4ptg dh xdpt thn lagi .. trus pergi hospital .. check2 bukaan dh 2cm dgn contraction every 3min.. so doc suroh masok ward, dlm pkol 830mlm mcm tu msok ward.. contraction dh mkin kuat rasanya.. then dlm pkol 845 mcmtu rasa nk berak, so cpt2 ckp dkt nurse.. berak n rasa nk mneran, so nurse check dh 9cm.. trus masok labour room.. x smpt tukar katil, trus terberanak atas katil dpn pintu labour room je .. hehehe sakit contraction yg teramat sakit, xdpt nk dterangkan kesakitan tu.. tp lahir je anak trus hilang skit tu hehehe

Saya bersalin 39weeks. Turun darah and leaking sikit tapi time tu tak rasa sakit lagi. Sebabkan first baby, suami cam risau so pergi juga lah hospital pukul 11pm 😅 check check baru 2cm n disebabkan rumah kami jauh Dr hosp so doctor pon tak kasi balik. Terpaksa check in juga malam tu. N please jangan minum air selusuh or air zamzam selagi bukaan belum 7cm keatas 😭 kita kena marah sebab lepas check bukaan terus minum air zamzam konon minta mudahkan. Sekali sakit contraction gila gila tiap 5mnt tapi takda bukaan langsung 😭 start sakit contraction 1am sampailah selamat bersalin pukul 2.30pm esoknya. Allah memang takkan lupa sakitnya 😩

Sya 38w2d mlm bby tiba² mengeras tpi xda contraction .. hbis mndii pagi jam 9 blom smpat bpkaian lgii air ketumban pecah tpii contrction blom lgii .. sbb sya tnggal dgn kluarga sndri jadi hsptal jauh dri rumh .. 2jam rumah ke hsptal .. ayah sya time tuu tgh krja .. mak sya kol ayah sya kata sya nk brsalin .. dlm stgah jam ayah syaa smpaii rumah contrction dh mulaa skit memanjang dh .. 12:45tghri trus ke LR cek bukaan dhh 4cm .. contrction dhh mula skit dlm stiap 5 mnit .. cek² lagi dhh 8cm .. 2:01pm sya slmat brsalin scra normal + vacuum

Sy 38weeks 2day,perut memulas smpai ke bahagian belakang,kontraksi tiap 5 menit sekali dan kerap sis rasa nak buang air besar tp bile ke tandas tak keluar pun,mase tu air ketuban blm pecah lg bila smpai hospital tgh check tiba2 dah pecah ketuban bukaan dah 6cm trus msk LR tu lh pengalaman sy bersalin

Sy ank 1st lahir on due date kluar tanda lendir&drh.. Yg 2nd overdue 40w 5d kluar air ktuban..yg ke 3 tgh mnunggu hari ni.. Harap2 kluar la sblm due.. Sbb sblm ni bby 2nd ad kes besar sgt time kluar.. Risau bby kli ni pun besar😅

5mo ago

sy now 37 week 4 day kdang mai sakit.. tp kjap2 je dia just main2 lpas tu hilang.. trus.. tnda xde trun ap2 lgi..

sme 37w2d..xda rs tanda nk bersalin..tp misi ada ckp..kalau prt mgeras setiap 5minit..smp ke pinggang tu dah ada tanda..tanda keluar darah,tanda air ketumban..terus g hstpl...

47weeks ? Wahh lamanya baby duduk dlm perut 😅

4y ago

😱