tanda tanda bersalin

Hai mommies, bole share tak tanda2 korang nak bersalin dulu? Thanks..

28 Balas

Spotting tp xde rasa sakit2.. G hosp dh bukaan 3cm terus kne warded.. Bukaan 5cm tolak g LB.. Lenguh2 pngg mcm time period.. Bukaan 7cm xde rasa sakit sgt siap bolh tdo lg.. A few hour bukaan 9cm doc pecahkan air ketuban after a few minute tu rs sakit mcm nk buang air besar sakit pngg mcm dh xthn gagahkan diri nk bgun nk g toilet nurse tahan.. Check2 bukaan dh 10cm..nurse gtau awk dh nk bsalin ni bkn sakit nk mbuang...alhamdulillah bersalin normal... Bby boy... 40week 5days..2hari b4 induce... Hihi 1st bby..

Pengalaman saya anak first dulu. Memula perut rsa mengeras, pastu sakit pinggang. Pastu kelua darah sikit pergi hospital cek(time ni 1cm) kena tahan ward then contraction 5minit kerap(dh 2cm) then jadi 3minit kerap(3 cm) dan akhir kelua laa air ketumban(dh 6cm) rsa nak berak nak teran. Sampai labor room terus push 3kali, terus kelua baby boy seberat 3.2kg. Alhamdulillah ❤

1y ago

berpa wekss ye sis saya skrng 36 rse segugut skit pinggang perut lain mcm

Sy dulu x de tanda sbb beranak induce tapi biasa org kata contraction berpanjangan,turun tanda darah, tanda air (ketuban),sakit memulas2.. Hai moms..nnti free2 jom join gp khas utk anak speech delay dekat ws...gp ni khas utk kite berkongsi cara utk mengatasi anak yg ada masalah speech delay dan berkongsi pengalaman ibu2 yg ada anak speech delay https://chat.whatsapp.com/LvzFKAQKWZ4BMNe9Y1XUEU

Anak pertama keluar lendir campur darah. Anak ke dua dgr bunyi mcm belon meletup dan itu bunyi air ketuban pecah.Keluar air ketuban warna gelap coklat mengalir laju Anak ke tiga tak ada tanda apa.. Tau2 check ctg dh ada konstraksi kuat pada alat bacaan ctg. Sb kebetulan kena czer tenghari, terus czer pagi emergency. Ikut nasib masing2.

1y ago

kalau lendir ja klur xda cmpur darah, itu tanda2 ka juga?? btw sya 37w5d

Anak pertama czer. So takde turun tanda sbb bagi tarikh utk czer.. yg kedua ni bersalin normal. Tanda turun darah pukul 4 pagi. Pukul 6 pagi bgtau husband yg baru nak pegi kerja.. Pukul 8pagi baru pegi hospital sbb takde rasa sakit.. mandi2 dlu, hantar anak 1st ke sekolah. Kena admit terus .. Jalan bukak penuh pukul 9mlm.. Pukul 10.13 mlm selamat bersalin..

Xdak tanda, cuba sakit rasa memulas2 mcm nk buang air besar. Sakit kejap... Baik kejap.. Pastu sakit blk.. Pengalaman ank pertama, ank ke2 sakit rasa nak buang air besar. Lps tue kuar lendir darah. Ank ke3 plk, sakit kejap je lps tue rasa air kencing yg sgt byk kuar. Pecah air ketuban.

Pengalaman saya seminggu sebelum bersalin dah ada mild contraction tapi tak kerap. Sehari sebelum bersalin contraction makin kerap 15-30 minit sekali. Tanda nak bersalin saya keluar lendir warna coklat lepastu contraction 5minit sekali terus pergi hospital bukaan dah 3cm.

Spotting. Contraction dh mula terasa. Lps 3hari bleeding mkin byk n sakit pn mkin kuat. Pegi spital cek bukaan dh 3-4cm. Tp bukaan sy lmbt. 3hari duk spital tanggung sakit tp bukaan bru 5cm😣. End up induce sbb baby dh berak dlm perut. Nseb baik dpt bersalin normal wlupn vacuum.

Semua anak contraction je...dah 5 minit sekali baru g hospital...kalau x,saya tido dlu..basuh pinggan..basuh baju...ada anak siap nak mkn roti canai garing2 with teo ais..apahal boleh mengidam dulu be4 bersalin..bila ingat2 mmg gelak sorang2...hihihi

xde tanda..hanya mengeras..kebetulan g cekup kk..misi kate kpale bb dh trun sgt..tp sy x rse sakit lngsung..lepas cekup kk sy g klnik swasta..doc cek laluan dh buke 4cm..pastu g spital..doc pecahkan ketuban dlm 2 jam besalin