bajet brng baby

Boleh share x brpa kos mummy semua beli barang bby yg dah complete .

24 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

huhu banyak sisss...anak first kan excited lebih. ni sy share je eh bukan nak riak ke apa tau. ada rezeki lebih lebihlah sy berbelanja... Baju baby sy beli yg neutral. laki pompuan boleh pakai sbb mmg ada planning nak anak lagi...baju banyak sy beli kat mothercare dgn h&m...uniqlo ada sikit. baju tidur sy beli kat mothercare sbb kt tangan dia dah ada mitten so lipat je terus jd mitten...so jimat situ. xpayah beli mitten. satu pack ada 3 pasang. baju lengan pendek pun sy beli yg dlm pack2...berbaloilah... baju tidur - 8 pasang baju lengan panjang - 10 pasang baju lengan pendek - 12 pasang seluar - 4 helai je sbb dh besar nnt baru nk beli. mitten newborn - 3 pasang stokin - 3 pasang topi - 2 kasut new born -3 pasang bib tiga segi - 3 helai total almost 1k kalau xsalah tp yg pasti lebih 9 ratus... Ni additional barang macam barut tu semua. muslin swaddle - 4 helai (nak kena tambah lagi) towel mandi - 2 helai washcloth - 6 helai saputangan - 5 helai laundry detergent - jenama buds laundry softener - buds bottle cleanser - buds nappy cream - buds face cream - buds mini set untuk infant/newborn - buds (set ni kecik2 je utk bwk ke hospital) head to toe wash - jenama offspring lotion - offspring pampers - offspring (newborn sy beli 4 pack = 88 keping nnt nak kena tambah size s) barut baby - 5 helai breast pump spectra9 disposal breast pad - 1 box ada 72 pcs Baby wipes brand korea tak ingat apa tapi satu bag ada 6 - 8 pack macam tu rm126...ada macam2 jenis. (semua barang tu sy beli kat TCE baby expo) total habis almost 2k ke lebih entahlah sy tak kira. then hari tu ada sale 50% kat mothercare utk set tomme tippee bottle warmer to. dari 1k plus jadi dlm rm600 lebih macam tu. sgt berbaloi sebab complete set. 1- sterilizer 2- bottle warmer 3- 8 botol susu 5- milk powder container ada 4 - 6 dia bg xingat. 6- ada extra puting 7- ada pacifier 8- ada cooler bag kot dia bg 2. 9- ada berus cuci botol dgn dua tiga brg lagi kot. baru2 ni robinsons buat member’s sale. ada 10% untuk stroller so beli stroller dapat voucher rm370...stroller tu rm4199 bayar rm37++ je. dengan voucher tu sy beli barang baby lagi dalam rm150. set nail clipper sikat berus cuci botol cotton ball thermometer pacifier dr brown (kat overc femes kata bagus. so alang2 ada voucher beli je lah) lepas tu ada dua 3 barang xingat dah. balance voucher husband beli barang dia. bila kira balik sangat banyak dah habis tapi tak apalah. nak merasa sebab first baby...alhamdulillah semua barang dah complete kecuali katil baby je. saje siapkan awal takut dah sarat tak larat...barang pantang hari tu survey tanamera. macam ok jugak. tapi tak sure lagi nak beli ke tak. tengok suggestion ramai orang dulu. ibu2 yg nak beli brg baby ikut kemampuan tau. ada lebih beli lebih kalau xde beli biasa2 pun xpe...selalu survey tengok ada sales ke baru beli. tce baby expo ada lagi tau hujung bulan ni. pergilah survey....ada brg yg berbaloi beli

Baca lagi
VIP Member

Cecah 2k jugak. Stroller & breastpump sy beli preloved but still in good condition & ada warranty lg. So jimat byk kat situ. Baju baby sy prefer beli kat mall instead of beli on9 sebab takut kain sy tak berkenan. Sy suka beli rompers lebih, sesuai dgn cuaca Malaysia. Diapers sy nasihatkan beli small pack dulu, anak pakai serasi baru beli bundle. Ni anak no. 3 tp dah 8 tahun tak pregnant. Brg baby mmg langsung dah takde. Kena beli semua baru. Utk mommy to be - first born sy nasihatkan berbelanja secara berhemah. Trust me, akan ada byk brg baby yg tak guna nanti. And lps bersalin nanti lagi byk nak guna duit.

Baca lagi
3y ago

Ushhh mcm bnyk tmpt kena survey lagi nie. Hahah. Dh lah skrng x larat jln lama dh. Kiki. Thanks ya share info. Dh boleh masuk list tmpt mna nk g survey. Huhu. Smga urusan kita smua dpmudahkan ye..

Kalau nk beli dkt manjaku baby mall, pegi kt branch wangsa maju.. I pegi manjaku baby mall branch ptjaya & ampang both harga sama.. Shower bath head to toe brand anakku yg 750ml still rm17 @ rm19 mcm tu la.. Tp bile pegi manjaku baby mall wangsa maju bath head to toe anakku 750ml harga rm11.9..tekezut.. No wonder la rmai komen kt manjaku baby mall wangsa maju beza harga murah dr manjaku baby mall yg len..

Baca lagi
3y ago

Ooo...nk balik rumah mil dkt kl skrng nie pin x larat jln dh sbb 32w. Sy stay penang. Huhu btw thanks for info yaa

Brg bby kecik² basicly rm500 + set pantang + mngurut rm350. Kalo termasuk brg besar like stroller + babycot + car seat + dlm 1.5 ke 2k jgk la bru complete..ni brg yg brand biase² la. Tp lps hbis pampers, Naik bulan bju kne beli yg size bsr plk, kne topup² x termasuk la 2k tu.. Kne topup len la

VIP Member

sy habis dlm 1k lebih gak . tak termasuk car seat n stroller n breast pump . tu termasuk brg² sy waktu pantang nnti hehe . and katil baby tak payah beli . sbb takkan guna pun nnti bila baby da pandai manjat² . n nak amek bg susu pun susah nnti .

3y ago

Ooo bnyk jgk yee...

Barang2 basic total about Rm800. Itu termasuk playpen, tilam baby, baju, barut, semua brg penting utk dlm pantang. After pantang nti baru beli stroller & car seat. Bersalin 19.11.19 ni.. Inshaa Allah doakan di permudahkan semua nya.

Baca lagi
3y ago

Sy stay bangsar, tp sy pegi hari tu dekat setapak, ade byk branch tau. Dekat Sri Kembangan pun ade klu tak silap. Itu Pun Google Je. Haha tp seriously brg die murah2, baju rm5hengget. Barut rm5, mitten RM1 sarung tangan. Bantal utk susu kan baby tu baru rm49 Je. Klu kt tmpT lain melampau harga sampai rm65-rm84. Ade bende die mmg murah la. Playpen or baby cot baby pun murah. Sy dpt harga Rm150 Je.. Brg baru. Klu kt tmpT lain da Rm 350 hengget.

VIP Member

setakat ni sy beli dkt 600+ dah. tapi tu pon tak cukop lg barang huhuhu Memang amek yang penting2 je, baju pon jgn terlalu banyak.. anggar2 dalam 3 bulan pakai dulu.. and beli yg penting2 je dulu.

I x bagi budget.. disinilah silapnya.. kira punya kira wahhhh habis almost 4k.. sebab kita aayike beli jer.. hmm sy beli pakaian bby ready untuk 12month.. mak sy cuci telinga terus hehe

Barang pakaian sahaja 250, stroller dan car seat dan botol susu dalam 500 beli dekat lazada murah bayak...bby Cort sy tk kira sbb itu org bgi.

Dalam 500 camtu.. Tp beli sikit2 lah spy xrasa sangat.. Hehe.. Kos ni x masuk stroller or carseat. Baru barang2 asas baby..

3y ago

Kann.. Lagi lepas bersalin nt byk duit nak guna..