Bajet barang baby

Hye korang. nk tnye korang yg dah complete beli brg baby sampai la ke mak baby habis berapa.. Sy x beli brg apa2 lgi.. xtahu nk mula dari mana dan nk bajet berapa..

14 Balas

Depends jugak. Sy survey tanya kawan2 ada habis 2k ada habis 4k utk brg baby semua. Sy dari preggy 3 bulan dh start beli sikit2. So takde rasa sgt. Setakat ni dh habis 6k utk semua. Ada sikit2 je lagi tak beli. Sy anak first so excited sikit. Yg tak pakai lama sy beli preloved,cari kt carousel. Yg nk pakai lama sy beli baru. Ada yg branded ada yg takde brand. Ikut keperluan. Stroller carseat sy beli mahal sikit. Baju2 pakai kejap je so beli yg takde brand tp make sure kain lembut/cotton la.

sya preggy anak ke 3.hanya beli 5 helai je baju baru tuk baby kalini.n brg kelengkapan mandian baby yg lain. stroller,katil,carseat semua x beli baru. pakai yg Lama punya 6 tahun yg lepas. pakaian anak 1st n 2nd Masih elok lagi. mmg x beli byk utk anak ke3 nih. sbb anak 1st boy, 2nd girl. so,xkalut nak beli baju sbb baju tuk dua2 jantina dh ada. 🤣stroller,katil n carseat pakai sekejap je. smpai umo setahun je dah jdi "pekasam" dekat almari.

Pengalaman saya masa anak 1st , saya invest beli carseat, baby carrier & breast pump dulu. Pendapat saya, kira budget yg akan guna duit yg byk dulu 🙂 Skrg saya pregnant anak yg ke 3, semua tue masih lg elok n boleh pakai lg .. Dan carseat tue sgt lah penting .. Mcm pakaian, stroller, saya beli later .. Sbb baju2 nie, tak perlu yg branded n byk helai pun utk newborn . Stroller pun masih elok, inshaAllah boleh guna utk yg 3rd baby nie ..

hye mom..smlm sy bli brg bby newborn dh smpai 350 mom...itu pun bju,lampin dan sarung tangan...skrg ni hrga brg bby smua blh tahan...tu blm lengkap smua...sbb tu kna bli skit2 dlu spaya xmrasa sgt hihi...bli yg biasa2 sja dlu sis...mcm lampin,srung tangan ker baju tu blh bli kmudian hr klu dh tau jantina bby senang bli baju..utk newborn ni xpyh bli byk baju sbb bby cpt membesar....

sye bajet 1k je sis, alhamdulillah siap smua cukup. baju malam 5helai, siang + romper 7 helai dgn brg2 yg lain smua sikit2 je. klau nak save beli dkat kdai little genius klau ade kt area awak, buat member card murah dis mmg banyak gile. berbaloi 👍🏼 sye blanje dkat 400 discount dkat 200

Saya start nak beli bila dah 5 bulan keatas, and baju baby tak perlu beli banyak2..sbb baby cepat membesar..stroller tu semua boleh beli after bersalin..tp ikut la bajet masing²..saya bajet tak banyak pun and tak nak membazir..nnt ada rezeki org hadiah kan ke brg baby nnt hehe 🤭

1y ago

jgn mengharap kn org bagii. beli sendiri. org bagi amek. kalau x bagi x kn nak memintak pulak. org nak bagi tu hak dorg. tapi awk as a mom kena beli kelengkapan anak.

saya dah 34 weeks tu pun belum cukup lagi, baju pun baru 9 helai, sabun2 pampers kelengkapan ibu.. tu pun habis rm 500.. tak beli lg breast pump semua tu, stroller pun belum lg.. poneng nak korek mne lg duit due nak dkt dah.. tak mengharapkan org bagi sbb x tau org tu bg ke idok kan..

Disebabkan sy akan berpantang dgn mak.. Jdi jimat byk.. Utk kelengkapan barang baby sahaja dalam rm500 je.. X termasuk stroller..sy ni pon ank first.. Bju newborn x beli byk.. Cukup 20 helai je dulu.. Bukan x mampu.. Tp nak elak membazir.. Sbb baby ni cpt membesar kan..

Saya bajet beli utk newborn + barang berpantang pun nak masuk rm400+ (tidak termasuk breast pump, stroller/carrier) hehehe saya beli sikit sikit macam tak terasa mahal, bila dah total up wow banyak juga hahahah

Sy bli kt shopee je bli sikit2 je bedung pun 3 je sy blik lps tu bli npkin 8pcs tu xdelah bli bnyk2 , skng hbis dlm 500 je , nk bli bnyk2 bbykn cpt bsar jdi bju tu kurngkn xya bli bnyk