Tip beli barang newborn

Mohon share , utk newborn perlu beli bnyk ke bju .. apa yg pnting dulu nk dibeli ,boleh tk listkn brng bby yg perlu disegerakn beli .. Sy satu pun xbeli lgii .. skrg bru 21week 😅😅

5 Balas

Yg ni sy punya.. ambil lh..tmbh mne yg xckup KEPERLUAN MAMA - [ ] Beg hospital - [ ] Breast pads - [ ] Maternity pads - [ ] Pad overnight panties / pampers dewasa - [ ] Pad biasa (libress) - [ ] Disposal panties - 1pek - [ ] Nursing bra - [ ] Tudung sarung - [ ] Kain batik - [ ] Stoking pantang - [ ] Stretch mark cream - [ ] Nipple cream / nursing butter - [ ] Ubat sembelit / lembut najis SET BERPANTANG - [ ] Bengkung - [ ] Barut perut - [ ] Lotion herba mustajab - [ ] Minyak angin - [ ] Tungku herba mama - [ ] Mandian herba/scrub BARANG PENYUSUAN BABY - [ ] Pam susu - [ ] Milk collector (silicone) - [ ] Milk booster (jika perlu) - [ ] Ziplock susu (milk storage) - [ ] Botol susu saiz NB - [ ] Berus botol susu - [ ] Sabun botol susu - [ ] Warmer botol susu - [ ] Thermos kecik/besar

1y ago

waaa tq mommy ❤️

buat list. list kan ape yg awk rasa bby awk perlu. sbb lain org, lain keperluan, lain bajet. boleh google bby list. nnti pilih mne yg awk rasa awk nak guna. yg x guna x perlu masuk kn. lps tu boleh survey hrga market dulu. offline dgn online. lps tu, boleh beli sikit2 dulu kalau bajet ngam2. beli brg2 besar dulu. dh msuk 7month bru start beli bju bby. sbb bila dh mula scan ade berat bby, jadi dh boleh agak bby akan keluar nnti berapa besar, supaya bju yg awk beli tu muat dkt bby. xde la nnti kalau tetibe bby keluar besar baju kecik, dh 1 hal pulakk nk kena beli bju lain.

1y ago

hihihi okey² , terima kasih wak 🤍

mcm sy bby 1st.. jd bnyk yg bg2 brg.. sy cma bli brg yg rsa2 prlu je.. mcm bju tu bli la 2 3 helai utk raikan bby bru.. bdung smua tu ada yg adik ipar bagi.. breast pump pn pinjam dgn kak spupu dlu.. kira brg x bnyk sy bli.. nnti hbis pntang InsyaAllah bru bli2 yg penting2..

Bagi saya, tak perlu beli banyak sgt baju sbb baby cepat membesar. Boleh beli baju 0-6bulan terus seelok ya. Takde membazir. Boleh pakai lama sikit. Boleh beli barut, bedung, pampers, brg mandian bayi, tilam baby, dan set pantang ibu.

1y ago

tu yg bengong nak beli tu 🤣🤣🤣

Buat list sis.. sy start msuk 4bln dh beli sikit2, bli stiap bln xrse sgt byk kluar duit..skrg 23w, byk dh brg yg dh bli.. byk bli online je.. inshaaAllah cuba lgkapkn sblm 8bln

1y ago

Sbb tu xleh ckp dkt org tua.. dorang sllu fkir negatif.. sy mmg start bli brg2 tu xbgitau family.. byk bli online, smpan snyp2 dlm bilik.. hnya mntk yg baik2 je, semua Allah yg tntukn.. mmg org2 tua dia tkt la ape2 jd kt bby kita, nnti nyesal katenye bli semua brg.. tp bg sy, tkut 8,9bln xlrat dh.. klau bli skligus trasa byk kluarkn duit.. bli skit2 xrse sgt