bajet brng baby

Boleh share x brpa kos mummy semua beli barang bby yg dah complete .

24 Balas

huhu banyak sisss...anak first kan excited lebih. ni sy share je eh bukan nak riak ke apa tau. ada rezeki lebih lebihlah sy berbelanja... Baju baby sy beli yg neutral. laki pompuan boleh pakai sbb mmg ada planning nak anak lagi...baju banyak sy beli kat mothercare dgn h&m...uniqlo ada sikit. baju tidur sy beli kat mothercare sbb kt tangan dia dah ada mitten so lipat je terus jd mitten...so jimat situ. xpayah beli mitten. satu pack ada 3 pasang. baju lengan pendek pun sy beli yg dlm pack2...berbaloilah... baju tidur - 8 pasang baju lengan panjang - 10 pasang baju lengan pendek - 12 pasang seluar - 4 helai je sbb dh besar nnt baru nk beli. mitten newborn - 3 pasang stokin - 3 pasang topi - 2 kasut new born -3 pasang bib tiga segi - 3 helai total almost 1k kalau xsalah tp yg pasti lebih 9 ratus... Ni additional barang macam barut tu semua. muslin swaddle - 4 helai (nak kena tambah lagi) towel mandi - 2 helai washcloth - 6 helai saputangan - 5 helai laundry detergent - jenama buds laundry softener - buds bottle cleanser - buds nappy cream - buds face cream - buds mini set untuk infant/newborn - buds (set ni kecik2 je utk bwk ke hospital) head to toe wash - jenama offspring lotion - offspring pampers - offspring (newborn sy beli 4 pack = 88 keping nnt nak kena tambah size s) barut baby - 5 helai breast pump spectra9 disposal breast pad - 1 box ada 72 pcs Baby wipes brand korea tak ingat apa tapi satu bag ada 6 - 8 pack macam tu rm126...ada macam2 jenis. (semua barang tu sy beli kat TCE baby expo) total habis almost 2k ke lebih entahlah sy tak kira. then hari tu ada sale 50% kat mothercare utk set tomme tippee bottle warmer to. dari 1k plus jadi dlm rm600 lebih macam tu. sgt berbaloi sebab complete set. 1- sterilizer 2- bottle warmer 3- 8 botol susu 5- milk powder container ada 4 - 6 dia bg xingat. 6- ada extra puting 7- ada pacifier 8- ada cooler bag kot dia bg 2. 9- ada berus cuci botol dgn dua tiga brg lagi kot. baru2 ni robinsons buat member’s sale. ada 10% untuk stroller so beli stroller dapat voucher rm370...stroller tu rm4199 bayar rm37++ je. dengan voucher tu sy beli barang baby lagi dalam rm150. set nail clipper sikat berus cuci botol cotton ball thermometer pacifier dr brown (kat overc femes kata bagus. so alang2 ada voucher beli je lah) lepas tu ada dua 3 barang xingat dah. balance voucher husband beli barang dia. bila kira balik sangat banyak dah habis tapi tak apalah. nak merasa sebab first baby...alhamdulillah semua barang dah complete kecuali katil baby je. saje siapkan awal takut dah sarat tak larat...barang pantang hari tu survey tanamera. macam ok jugak. tapi tak sure lagi nak beli ke tak. tengok suggestion ramai orang dulu. ibu2 yg nak beli brg baby ikut kemampuan tau. ada lebih beli lebih kalau xde beli biasa2 pun xpe...selalu survey tengok ada sales ke baru beli. tce baby expo ada lagi tau hujung bulan ni. pergilah survey....ada brg yg berbaloi beli