Rasa nak bunuh diri

Baru lepas gaduh dengan husband pasal duit BPN . Betul ke dah masuk? Terasa juga diri nih macam di ambil kesempatan . Hsbnd saya kerja dengan mak dia so kira nya kerja sendiri atas family lah . Gaji adalah 1200. Saya tak bagi dia pakai duit BPN tuh . Dia cakap duit tuh duit bersama bukan untuk saya sorang . Sebelum nih saya kerja sekali dengan dia dekat kedai makan mak dia tulah kan . Duit mengasuh anak saya keluarkan , susu pampers anak saya keluarkan, beli barang dapur pun duit saya . Duit dia habis tak tahu buat apa . Siket pun kami tak boleh nak saving lagi walaupun 100 dalam bank . Gila papa kedana betul kami nih. Duit BPN sebelum nih pun habis dah pakai bayar duit pinjam along (saya tak tahu pasal dia buat pinjaman tahu pun last minit dia cakap terdesak nak pakai duit) . Dalam miskin miskin kami boleh dia pakai phone mahal Rog2 , boleh makan bugger hari hari tiap malam, boleh beli patung bodo onepeace dekat 100 ringget semua tuh . Saya nih kalau tak ada duit jangan cakap lah dekat husband pamper anak habis , susu anak habis semua tuh . Tadi dia marah saya dia cakap lepas nih duit dia duit dia , nak duit cari sendiri . Tuh husband sendiri cakap bukan pakwe . Meleleh air mata nih , gugur jantung saya . Rasa nak minum clorox je .

76 Balas

Sis, saya faham sangat apa yang sis rasa. Saya pun selalu rasa depress, fikir nak bunuh diri. Tapi saya fikir, "Berbaloi ke aku bunuh diri? Dah lah hidup kat dunia menderita, takkan kat akhirat nak masuk neraka." daripada sis bunuh diri, better sis bercerai je. Saya nak share ujian hidup saya pulak. Saya ni Alhamdulillah takde lah susah dari segi kewangan. Alhamdulillah. Cuma husband saya tak bekerja. Bukan sebab kehilangan upaya atau sebab2 lain, mmg tak nak bekerja. Segala2 nya saya yg tanggung. Sewa rumah, bil api air, duit makan, duit keperluan harian, duit Internet, kereta dia pun saya yg bagi duit untuk bayar. Bila duit gaji masuk, dia paksa saya transfer half kat dia. Dah macam tu, segala keperluan still saya yg keluarkan duit. Dia sekali pun tak pernah bagi duit nafkah kat saya. Sekali pun. Mmg menyakitkan hati. Dia kawal keluar masuk duit saya. Saya bagi mak saya duit pun, dia maki hamun saya. Selain tu, husband saya ni pemarah. Tak bertimbang rasa. Dah lah goyang kaki je, semua kerja rumah pun saya yg buat. Dipendekkan cerita, saya bocorkan rahsia dia tak bekerja dekat mak dia. Tapi saya kata kat mak dia, saya bagitau sebab nak minta mak dia doa dan nasihatkan dia. Mak dia yg bagitau adik beradik dia yang lain dan ayah dia. Selama ni husband saya menipu keluarga dia cakap yg dia kerja. Dia paksa saya menipu sekali. Bila org tanya, dia suruh saya cakap dia pergi kerja. Kalau saya tak nak tipu, dia tengking2 saya, nak tampar saya. Menjegkil kan sungguh perangai. Saya ni dah berkali2 minta cerai kat dia. Dia je tak nak ceraikan. Tunggu lah kalau hilang sabar, mmg saya minta fasakh je kat mahkanah syariah. Lelaki mcm ni, tak rugi pun bercerai. Dari hidup bersama tapi asyik sakit hati, asyik depress. Depression saya bukan sekadar saya rasa nak bunuh diri, saya rasa mcm nak campak anak saya yg baru 1 tahun tu tau. Tapi banyak2 saya istighfar, selawat, doa. Dia cakap saya ni pentingkan diri bila nak bercerai. Saya tak tau nk korbankan diri saya macam mana lagi. Kadang2 kita kena fikir untuk diri kita juga. Sebab sayangkan diri kita dan anaklah kita kena bercerai / fasakh. Daripada Anas bin Malik, Rasulullah Saw bersabda: "Bantulah saudaramu yang zalim dan juga yang dizalimi" (riwayat Al Bukhari) Apa maksud bantulah saudaramu yang zalim? - maksudnya kita buat tindakan yang halang dia daripada terus menerus melakukan kezaliman kepada kita.

8mo ago

jantan x guna..dasar biawak mcm tu..baik sis minta fsakh dan teruskn hidup dgn ank..bahagiakn diri n ank..

hurm..kalau ikutkn dh ada yg dh dpt bpn...puan..sbr byk2 ea..jgn la minum clorox atau apa shj yg terlintas d pkiran utk bunuh diri... puan tahu tak..bila puan bunuh diri nanti buat puan jd org yg sgt2 rugi untuk akhirat puan... jgn la mcmtu...plz... istghfr byk2 k..solat jgn tinggal..ye sy tahu..sy bukan di tmpt puan..tp sy tahu kalau kita dh stress n depress kita akn pk utk bunuh dri.. puan nk ke jd org yg muflis di sana nanti?? lm tw kita dekat sana nanti..berbnding di dunia... bila rs nk bunuh dri trlintas di pikiran..puan cpt2 istghfr k... kalau puan rs mcm tak tahan sgt2 dgn cara suami tu.. puan pergi la ke pejabat agama mntk nasihat atau mintak fasakh.nti lepas pkp ni puan try la cri kje..supaya pd ms akn dtg jika berlaku pape..puan msih blh survive dgn ank2... in shaa Allah .Allah sntiasa dgn org yg bersabar..kita kena yakin dengan Allah...mg Allah pmudahkan segala urusan puan..Allahuma aamiin.. p/s pd mommy2 di tAp ni..jika ada yg terlintas d kepala utk bunuh diri..stiap kali ada mslh dlm hidup..satu je saya nak pesan...sblum buat..tlg la pk tntang akhirat kita di sana nanti..nak ke kita jadi orang yg rugi?? nk undo balik xblh dh..sebab dh mati... nak menyesal pn pd ketika itu pn dh xguna dh .jd plz.. bila stress..amalkan zikir+ istghfr..byk mengaji atau dgr ayat2 suci Al-Quran bg hati tenang..solat jgn sesekali tggl...jika kita jaga perintah Allah..in shaa Allah..Allah akan memudahkan segala urusan kita dunia dan akhirat..dan Allah akan jaga kita

org lain kawin dia pun nak kawin, lepas tu tak paham tanggungjawab. esok mati kalau anak bini tak halalkan jenuh la nak tanggung. memang ada jantan biawak mcm tu. org pmpuan ni kuat tu memang kuat tapi kelemahan dia mudah jatuh syg wlaupun dianiaya. rasanya puan dah boleh dapatkan nasihat peguam syariah, cuba search dkat FB #teamceliksyariah byk ilmu pasal masalah rumah tangga. kita tak boleh malas nak harap duit suami, malas nak gaduh sbab duit. itu dah memang TANGGUNGJAWAB suami,jgn sesekali LUPA sebab SAYANG. org kata fikir anak klau nak berpisah, cuba fikir utk apa stay dlm hubungan toxic mcm tu? kenapa nak besarkan anak dlm situasi negatif hanya sebab maknya syg bapak yg takda rasa tanggungjawab? hanya sebab takut digelar janda? hanya sbab tkut dikutuk org? itu la masalah org prempuan. solat la mintak petunjuk pada Allah swt tu lebih baik, maybe boleh call jabatan agama islam utk kaunseling, rasanya ada unit tu..

Puan. Jangan kerana harta dan keretakan rumah tangga puan nak bunuh diri. Kami bukan boleh berikan solusi yang terbaik dan sebaik baik agama pon dah mengajar kita cara yang sebetulnya. Bunuh diri bukanlah satu solusi puan. Puan kena fikirkan anak anak puan. jika puan dah tak Ada, sanggup ke puan nak tinggalkan anak anak pada lelaki/ayah sebegitu rupa? apa nasib anak anak yang baru nak mengenal dunia? puan boleh cuba Cari duit sendiri cukup untuk makan pakai anak Pon tak apa Yang penting jangan terputus bekalan duit terutama untuk anak puan. Macam macam kerja dari rumah online yang Ada sekarang puan. Puan boleh cuba satu dua dan abaikan lelaki macam Tu buat sementara waktu. kejar matlamat nak besarkan anak dan kejar Dia maha Esa. Kami disini doakan Yang terbaik untuk puan Dan anak anak insyaAllah🌹☺️

8mo ago

betul tu..sy pun sokong ni..bunuh diri xselesaikn mslh...kesian ank kita plak yg jena tanggung hidup dgn biawak mcm tu

Terasa juga sy nampak post begini, sebab sy pun pernah rasa, laki blum puas enjoy sy doakan sis dpt tenangkan fikiran yaa, berzikir byk2 minta allah bukakan hati suami sis untuk lebih bertanggungjawab, hati tuu allah yg pegang lama2 suami sis sedar sendiri atas kesilapan dan pelan2 berubah. Sebenarnya isteri juga kuncinya berdoa utk suami supaya dia berubah, perlahan lahan nasihatkan dia. Sy pun dulu pernah berfikir begini sebab emosi kita tidak stabil masa nie senang di hasut syaitan masa2 mental kita terganggu , sy pun solat juga tp bila mental terganggu nie susah kita mau ckp sendiri kena dulu baru tau, Sis doa sebut nama suami sis dan niat agar suami sis berubah insyallah, dia sendiri boleh berfikir mana kemahuan mana keperluan isteri dan anak2.

Sis... Sabar ye demi anak. Jgn bunuh diri. Tak berbaloi bt cm tu utk org yg xtau menghargai. Skrg ni sis dah berapa minggu? Sabarlah sampai anak sis lahir. Kalau takde duit cuba buat bisnes online. Kalau sis takde modal sis jd dropship sahaja. Tak pakai modal. Keje sis cuma iklankan brg org. Bila ada org beli sis akan dpt komisen. Mungkin tak la byk. Tapi tetap ada sis. Tak perlu sis keluar rumah. Nti lps da bersalin mbe bole teruskan cara ni atau niaga cara lain. In sha Allah ada rezeki anak. Saya penah jd ibu tunggal 6 thn. Sy fhm keadaan sis mcm mna. Percaya pd perancangan Allah ye. Skrg Alhamdulillah hidup saya bahagia bersama org baru. Be strong ya

semoga sis kuat dan tabah.. pasni duit sis simpan utk anak n sis jela, duit dapur tu beli brg2 yg perlu saja, bia dia mkn ikan masin ari2.. sis ade anak, klu sis mati, boleh bygkan x ape jadi kat anak tu dgn bapak kurg brguna mcm tu?? silap2 anak pun merana n trbiar, dpt lak mak tiri baru yg dera dia, Allahh.. x mampu nak byg mcm mana hidup anak tu klu sis xde.. so nasihat kami as ibu2 juga, nak xnak sis kena brfikir mana yg lebih baik utk sis n anak utk masa depan,x guna mati demi org cmtu.. ingat Allah, pujuk hati supaya rasa Allah ade brsama kita.. sy doakan juga sis berjaya dan makin kuat hadapi sume nih.. ❤️ Amin ya Allah..

Sbr puan, jgn mnum klorox , anak puan perlukan ibu mcm puan, sorg ibu yg tabah kuat dan penyabar , sy yakin puan sorang ibu n wife yg baik, cume suami puan tu yg xpandai hrgai puan, jd xperlu seksa diri utk sakitkan diri n bhyakan nyawa just utk suami puan yg xgune ( sory kasao skit sbb emo) puan pkir smle klo jd pape kt puan spe nak jg anak puan, dgn laki puan yg mcmtu , ksian kan anak nnti, kalau rs puan xblh tahan da bincang gan suami n buat kata putus, andai kata jodoh puan smpi tahap ni, puan wake up , bina hidup puan dan anak, bahagiakan diri puan, sy yakin Allah tu duga puan sbb puan mmpu, sy dpt rs puan sorg wanita yg hebat😚

Sebab tu kite org pmpuan kena adew duet walaupown sikit,yg dpt laki bertanggungjawab xpala, yg dpt laki jenis xpikir umh tangga ny susah.tambah2 skrg ni nk cri keje susah nk harap duet husb bnyk mne sgt dye blh bgi kan..klw blh cuba cari income sendiri untuk masa depan kite jgak,mne laa tw suatu hari nanti husb kite tggalkan kite dng ank2 tanpa bgi nafka.sekurang2nya kite adew jgak duet saving..jom spew2 nk bt bisnes online hanya duduk rumah sambil jaga ank jew duit ada dm sy 0183547794..sy mintak maaf klw kata2 sy tdi tu adew salah n silap harap jng kecam sy 😉

amalkn rabbi yassir wala tuassir..semoga sume urusan pn dpmudkn...doa byk2...klu de msa wktu mlm...bsujud pdNya ..mgadu pdaNya...Allah maha mgetahu setiap apa y pn lalui..inshAllah stiap pbelajaan y pn kluarkan tu ada pahala utk pn...smge suami pn berubah..tergerak hati mjlnkn tggjwb dia sbgai suami n mberi nfkh dgn smpurna...pn buang jauh2 perasaan nk buang diri tu ye..kita org islam..khidupn kita x berakhir hye didunia..kmatian tu pnyelesaian smntra...didunia mmg tmpt kita diuji...hya org y bsabar shj y akn bjya...smge pn kuat..ingt ank2..