Perasaan suami

Sy preng da 28w . Kadang sy rase serba salah dngan suami. Suami ckp awl lg nak beli brng baby. Sy cuba fhm suami cakp mcm tu mybe dia dlm proses smpan duit. Sy x pernah pn mntak duit dngn dia nk beli barng baby.. Lg pon duit bulanan dia bg sy x guna sgt. Sy xnak beli last minit semua barang baby. Tmbah3 anak sulung xde pengalamankan .. Jadi sblm ni sy beli la apa yg sy tahu serba sedikit dengan duit bulanan yg suami bg kt sy . Niat sy cuma nak ringankan beban suami. Sy tahu dia kerja keras buat itu ini untk fmly kecil kami.. Gaji cukup3. Nak bayar rumah sewa lagi, kereta lg, makan minum kami lg.. Niat sy beli sikit3 sbb risau kalu jd apa3 . Xnak peningkan kepala beli last minit. Tp sy tngk mcm suami x selesa sy beli brng baby pakai duit sy sndiri . Kdang terdengar slow dia cakap nnti abg bayar jugak hrga brng2 nie 😢 dia da kerja keras jaga makan minum saya spnjang kahwin nie pon sy da rasa susahkan dia walaupon mmng tanggnjwb dia . Tpakse buat 2 3 kerja nk kmpl duit semua . Salah ke sy beli barang baby tu pakai duit sy. Xde niat nak buat dia rase dia x mampu . Sblm beli pn sy ade ckp kt dia nk beli itu ini ..

13 Balas

jgn amek tanggungjawab suami. ade certain jenis x suka guna duit isteri. sbb die tau anak dia, dia kena sediakan, tanggungjawab die. bersyukur lahh ade suami mcm tu. dri ade certain org, suami buat xtau je psl brg kelengkapan anak. pandai2 la. sbb suami awk tau, dkt akhirat besok dia akn disoal. jadi biar kn die yg settle kn semua. walaupun duit yg awk guna tu duit dri suami, tpi tu tetap duit awk. die tau, die x boleh suruh awk guna duit tu utk keperluan ank. sbb duit tu hak awk. and laki ni ade ego. bile awk buat mcm tu, dia rasa dia x mampu nak bgi kelengkapan utk ank. jgn tekejut kalau nnti die tetbe xnak siap kn kelengkapan anak.

2y ago

yup sy bersyukr sngat ada lelaki yg cuba berusaha bg sy senang walau pon terpakse korban waktu rehat dia . Alhamdulillah lelaki sy memahami sbnarnye tp dia lebih kpd malu mngkn.. Semlam dia ada cakap, suh sy beli apa yg patt nnti tnda hrga semua. nnti dia bayar .. rasa lega bila dia bg reaksi positive mcm tu ☺️

saya beli sikit 2.. start 5 bulan beli sikit2.. ikut budget yg suami bgi....setiap bulan suami bgi bajet untum baby..saya guna duit tu je..beli dulu...klo sya guna duit sendiri..bulan depan tu..bila dia bgi budget baby..sya potong balik masuk akaun saya ... klo nk tuggu kumpul beli lumsum..nnti penat dan kalut ...beli sikit2 ni.. xrasa sgt....beli shoppe je..lagi berbaloi dri atas kedai...brg sama..tpi kt kedai mahal

Suggestion saya, discuss dengan suami divide job. Kalau suami berkeras guna duit dia juga , kita tolong kira budget untuk barang2 baby n barang pantang. Ikut mampu kita dan suami. Siap2 list brand dan harga untuk bandingkan. Lagi2 diapers yang akan guna sampai baby besar. Suami pun tak serabut. Duit pun boleh budget untuk after delivery, incase baby ada sakit, stand by duit emergency.

mungkin dia tengah stress simpan duit, takpayah pressure dia beli brg2 baby. sy pun blm beli satu pun brg baby, sy dh week 29. Sy takpernah tnye suami sy bila nk beli brg baby, sy tau dia tengah simpan duit. Nanti dh nk deliver, sy bg je list brg bby biar dia belikan sendiri. Lgpun sy trauma pernah keguguran dan sepupu sy bby dia meninggal lepas lahir. Jd sy taknak buat persiapan awal

2y ago

mungkin dia ada ego dia sendiri, atau dia tknak bdosa guna duit nafkah isteri. kalau awk guna duit sendiri pun nanti dia nk kena ganti balik wlaupun awak ikhlas. Tp bg dia, dia tetap kena ganti. Pendapat sy, biar je dia fikir sendiri. mcm suami sy, dia taksuka sy byr makanan. kalau sy byr, dia ganti balik, kalau dia tkde duit dia sanggup keluarkan asb ke duit tabung ke sbb nak ganti. biarlah pg mkn kat rumah mentua skalipun sbb taknak guna duit sy 😅😅

Hubby awak.bagus sgt.. bju baby born jng beli bnyak2 tau. awak pun bagus sbb timbang rasa. sy pun xbeli lgi.. ingatkan nk beli.shopee je.. jauh lebih murah. pampers sgt murah cube awak tgk. smpai terus rumah. beli la sikit2. tgk list besalin. yg penting awak jng stress. nanti bila lahir rezeki baby ada.. ada je... Allah bg. sy lalui da anak pertama.

1y ago

yes la .. shopee and lazada.. murah bila...birthday date contoh 4.4, 5.5.. so boleh beli brg2 time tu.

beli jer tp tak pyh lh sruh dia tgk barang2 baby tu..bila brg dh sampai simpan trs jgn bg dia tgk..itu untuk persediaan takut2 nanti awak terberanak awal jer..nanti bila dia bagi duit utk beli brg baby..awak simpan lh duit tu..untuk ganti dgn duit brg baby yg awak beli awal2 tu..

2y ago

xbolehh nak menipu awal3 lg bila cakap ada la ke ape dia cakap x baik menipuu 🤣😅 alhamdulillah smlm suami da bg izin beli brng ape ptt dlu. nnti dia gnti balik duit.. lega rase.

sy 30w pun belum beli brg bby sis .. org ckp baju bby takyah beli byk2 .. stakat 5-6psg ckup la, lgi pun kta tak tahu saiz bby nnt mcmna, takut besar skjab je pkai, nnt kalau kurang lepas bsalin bole shopping pelan2 lagi sis 🥰 smoga dipermudahkan

2y ago

hihi cepat jee waktu brlalu kan, sedar tak sedar dah sarat 😂

beli x pa sis sikit2 nanti tak la terasa sangat bila sekali keluar perbelanjaan tu sis..Tambah plk skrang barang bukannya murah semua mahai.Kalau tak mula beli tkt nanti bila perut dah semakin besar kita pula yang tak larat sis.

2y ago

tu la pasal. skrg nie pon kuar kejap da x larat . nnti xthy cmne. huuu . lg satu jenis sy kadang da kuar tutt3 blurr x thu nak beli ape , xtahu nak pilihh yg mane 😅

Saya beli je, sekarang baru 27w, tp saya kerap bleeding so langkah terbaik sy beli je awal2 barang, xbeli byk pon, just yg basic dlu je, last weekend br beli pampers dgn baju 2helai, basuh sesiap, pack ltk dlm kereta

kalau saya start 5bulan dah beli tapi sikit2 , beli barang yang perlu je .. kalau barang lain2 tu tunggu lepas baby dah keluar baru belikan , bila beli sikit2 tak nampak sangatlah kan kos yang kita keluarkan tuh ..