Mommy Dan profile icon
PlatinumPlatinum

Mommy Dan, Malaysia

Kontributor

About Mommy Dan

Mom of 2 kids

Posts(12)
Replies(872)
Articles(0)

Penantian 9BULAN berakhir..

Hai mommies, harini dah hari ke5 berpantang, my second baby lahir di Hospital Tengku Azizah @ Hospital wanita & kanak2 kuala lumpur pada 24/11/2020, seberat 2.7kg dilahirkan secara normal pada 39mggu 4hari.. Detik2 berharga bermula pada malam hari bila start pkul 10mlm dah rasa mcm brixton hicks (kontraksi palsu), dia rasa mcm sakit atas ari2 dan perut mngeras2.. sy ckap dgn suami, standby jela klu bukan mlm mgkin pagi akan ke hspital brdasarkan kekerapan keras2 dia, jgn slh faham ye keras2 perut ni xsakit pun, dia cume mngeras smpai xslesa, tepat pkul 12mlm, keluar plak lendir byk cmpur coklat2..tu pun slh 1 tanda tu, fuhh cemass.. sy rilex jek, xnak gelabah memandangkan ade anak dara umur 3tahun, sy tidokan dia dulu, bagi spenuh perhatian padanya memandgkan sy mgkin akan bermalam di spital dan akan rindu sparuh mati pada dia nnti..(dilema mak2) haha.. sy cuba tido, tapi xdpt tido sbb kurang selesa, jam hampir pkul 3pagi, contraction sy makin kuat, yg ni mmg sy yakin contraction sbenar sbb sakit dia dari mngeras ari2 sampai ke belakang pinggang perginya, istilah senang ialah bagaikan pinggang nak trcabut.. haha.. skejap2 dtg sakit tu menahan laa tepi katil, nak kejut suami dia pun bru tdo, so tahan jela dlu, pkul 4pgi sy gi goreng telur buat sandwic dlu, pepagi musim kobid ni xde kedai yg buka ye, siap2 bekal, pkul 5 dah betul2 xtahan sakitnya, kejut suami genggam2 kaki dia sbb tahan sakit.. suami bgun trus siap2, mntk mak mrtua jagakan anak dara, kami terus gerak ke spital.. sampai hspital, agak terpinga2 gak la sbb x tahu jalan masuk, spital baru kan, haha.. akhirnya jmpe tmpat pndaftran, pergi bahagian PAC, isi detail sume and msuk utk cek up.. suami hanya boleh tggu kat ruangan menunggu sahaja ya,kobid kann..hehe.. Jam pkul 7.30, msih mnunggu utk cek up, nurse kat depan awal2 dah inform, sebaik sahaja kita isi borang dan msuk dlm, kita xleh keluar dan akan diberi katil dalam tempoh 24-48jam sebab katil dah penuh, yg tgh menunggu kat ruangan cek up pun dh ade 5 org tggu turn, selagi x naik wad or leborom, makanan tggung sndiri, suami boleh tlg belikan and makan brsama2 diruangan menunggu gitchuww.. romantik kan? haha.. ok back to story, sy punye sakit mmg xboleh bwak bincang, bila buat VE, doc kata dh 4cm, fuhh patutlah berpeluh tahan sakit woii.. tapi nurse kata selagi blom 5cm, x kan ditolak ke LB or wad..so menahan la kau kat situ..hahaa.. dia punye seksa contraction tu, tgh jalan nak gi bilik air, sparuh jalan cari dinding tahan sakit, habis sakit berlari2 ke bilik air, x sempat msuk bilik air, dtg lagi sakitnya, menahan lagi di dinding, genggam mcm hapee krusi tepi tuh..haha.. nurse nmpak n ckap " puan klu rasa nak meneran bagitau ye, jgn teran kat sini, takut beranak kat sini pulak.." sy angguk jek, xmampu nak bls.. slesai ulg alik ke blik air, ade sorg doc cina nampak sy, dia offer buat VE lagi, sy tanpa fikir pnjg mmg rela laaa sbb sakit kot, kotlah ade bukaan beh besar ke..hehe.. bila dia cek, dia jerit 5cm!! puan ready naik atas ye..  haaa, kelam kabutlah mereka siap2 nak anta sy gi naik atas.. sy terpinga2 jugaklah, dhla lgsg xmkn n mnum wlu setitik lagi, mntk izin nak gi kat suami nak jamah roti n air steguk, tapi azab btul nak gi kat suami yg dekat tu sbb dah sakit kerap..haha.. bru sampai kat suami, dgr nurse pggil 'puan, kita nak naik dah ye, cepat ye puan.." sy angguk2, cepat2 bukak roti,baru nak telan nurse pggil lagi " puan, cepat ye, klu lambat nnti orang lain dpt katil n amek tempat puan.." ya Tuhan, mcm nak nangis rasa, aku dhla lapoo, sakit ag, rasa mcm nak trcekik bagai..haha.. suami pgg tgn sy suh ready, pastu dia slesaikan bil n cek in yg nurse suh buat, sy terus la bwak beg naik sendiri kat katil depa tolak terus tanpa menunggu.. 😂 betul2 cepat nih.. smpai atas sy tgk bilik tu sy sorang, "nurse,ni wad ke tmpat menunggu?" kompius, "ni LB puan, puan klu ade rasa nak mneran bgitau ye.." ehh terkejut maakkk, dh msuk LB terus rupanya..engatkan ke wad dlu..haha..pkul 9pgi sy naik LB, pkul 9.30pgi sy dah mula rasa nak teran bila doc pecahkan air ketuban, time tu dlm otak dok fikir "i can do it!!" haha.. kena terapkan positif vibe ye mak2 sumee.. awal2 sy mintak ubat tahan sakit cucuk punggung, tapi bila dh rasa nak mneran, ubat tu x sempat nurse tu nak cucuk, dia pun kelam kabut..haha.. sempat dia hulur gas entonox jek utk sy hidu, syok woo khayal~rasa nak meneran tu kuat, tapi nurse kata msih 5cm akhirnya dia tlg bukakkan jalan,  ye puan2 beliau godek2 kat bwah tu, time tu kita dh x rasa sakit dia godek2 ye sbb sakit contraction tu lagi sakitttt gilaaa pada sy.. haha.. dh beberapa kali meneran xlepas2, akhirnya pkul 10pagi doc dtg dan gunting jugaklah sikit takut baby lemas n sy kehabisan tenaga, sekali lagi doc suruh push brsama pasukan sorak terus blurppppp keluar seketoiii baby comel nangis jerit2 tanpa perlu disuruh,hahaaaaa... syukur Ya Allah, wlupun tanpa suami disisi, tanpa ubat tahan sakit, cume sesekali guna gas jek tetap jugak mampu teran anak sparuh mati (wlupun dah ank ke2, sakit bersalin TETAPLAH SAKIT GILERR)..hehehe.. time tu sedih trharu x yah ckaplah, anak yg dikandung 9bulan kan, berjuang plak dlm LB tnpa suami mmg rasa lain aihh..punye bz nurse n doc, sy mntk air dari awal msuk LB xdpt2 smpai brsalin,bru dpt steguk..😂 hauss weiii... ingat dah selesai, rupanya msih ade rasa nak mneran utk keluarkan uri, yg tu just teran biasa jek dia keluar sndiri..hehe.. pastu episod kuarkan darah beku dan jahit tu pun seksa jugak..haha.. dulu anak prtama, sy lgsg x rasa sakit time keluarkan darah beku dan jahit taw, rupanya kali kedua ni ALLAH bagi rasa sakit tuh, haaa mmg menahan jugaklah rasa dijahit tu wlupun dia dh bius kwasan tuh..haha.. sampai masuk dekat wad pun, dtg pulak rengat dan kncing kotor tiba2, azab dia ya Allah, dgn nak susukan baby lagi, time tu doa cepat2 moga dpt balik ade suami boleh tlg kita.. sy ibu gdm on diet, nurse kerap cek baby time kat wad takut baby hypo tapi alhamdullh bby oke jek.. Alhamdullh esoknya lepas doc cek luka, jahitan n dpt ubat antibiotik utk kncing kotor, sy dpt balik..yahuuuu! nikmat sgt dpt jmpe anak dan suami..hehe.. skrg baby dh 5hari dan syukur xde kuning buat masa sekarang..setiap anak2 yg dilahirkan itu pasti berbeza dan berlainan ujiannya, tapi tetaplah pgalaman paling berharga utk mak2 sume kan..🥰  buat mommies yg menanti hari tu, sy doa moga dipermudahkan urusan, yg belum ade baby moga Allah beri rezeki zuriat dan pahala yg byk sbb bersabar 😘.. doakan sy berjaya habiskan pantang ni dgn elok ya..haha.. p/s : maaff klu celoteh panjang sgt. 🤣 #secondbaby #sekadarberkongsipengalaman #jangan_dibulli #ibuhamil #gdmdietcontrol

Read more
Penantian 9BULAN berakhir..
 profile icon
Write a reply