Hmmm

Ada yg ckp tgh pregnant tk elok nangis dahtu fikir bnyk² tp nk buat mcm mna klau jenis laki kaki mengungkit ? Terasa sya bkn masa pregnant tp dari baru kawin haritu lg . Ungkit kenapa gaji dia selalu cepat habis dahtu satu barang apa tak nmpk beli . Dia lupa ka duit barang dapur apa semua ? Bila saya senyap dia kata saya bebai . Saya pernah cakap pasal benda ni last saya kena balik sbb tu skrg saya pilih utk diam . Lg pun pregnant tak nak kurang ajar dgn sapa². Saya pun berkerja . Tolong dia jugak support apa patut . Bila makan luar dia bayar takpun saya bayar gilir² . Saya beli kerperluan dan kehendakan saya sendiri banyak pakai duit saya . Saya tak mintak pun duit dia . Terasa saya seolah² saya pregnant ni kuat makan dahtu makan memilih . Saya ni menyusahkan dia ka ? Kadang² fikir ingat nk bawak diri ja jaga diri sendiri ?

6 Balas

Sy fhm perasaan sis. Sy pnh mengalami masa kamdungan pertama. Tp situasi tidaklah sama sebijik. Waktu mula2 mengandung, sy pn stress suami asyik main game je..dh tu bila dh start main dgn kwn2 dia, sy kt tepi mcm tunggul je bercakap sorang2 xdilayan. Main smpai awal pagi, kdg smpai kesubuh. Keje entah kemana. Duit asyik short, smpai skrg masih xde simpanan. Paling sakit hati bila main game dgn kwn perempuan walaupun sy kenal je kwn2 dia tu. Sy smpai meroyan sis. Hari2 makan hati. Hari2 nangis teresak2 bila solat. Smpai sy mengamuk baling2 bantal sebab geram sgt. Waktu ni mcm2 mimpi pelik sy dpt..hmpir setiap hari. Last2 kandungan sy gugur...Bila sy tnya2 ustaz tentang mimpi sy tu, rupanya sy terkena gangguan drp luar. Bila kita emosi tak stabil, senang benda luar nk pengaruh dan ambik kesempatan sbb bdn kita tgh lemah. Lepastu bru sy bangkit balik. Utk kndungan kedua, sy buat xtahu je perangai suami yg sy xsuka. Tp sy dh pesan awal2, klu jd lg benda sama, sy akan salahkan dia. Alhamdulillah slow2 dia kurangkan dan berubah. Sy pn berubah..dh xmarah2 dia lg. Apa2 hal, sy kena cool dulu. Bkn sy nk takutkan sis, tp ambik la pengajaran drp crita sy ni. Terlalu stress xelok utk baby. Nt baby pn xnak duk dlm rahim kita. Istighfar byk2, baca ayat pendinding diri, bukak surah albaqarah stiap kali sis rasa down. Stiap kli rasa marah kt suami, ingt apa kebaikan dia. Mesti ada kan? Bkn sy nk bekap suami sis, tp sis tgh pregnant, fikir baby dlu ok? Apa pun, moga Allah mudahkan jalan buat sis.

mula kawen dulu ade jugak suami tnye, knapa duit asyek habis jek, sedangkan xnampak pape hasil, dia xmarah pun, cume trtanya2.. sy senang jek, setiap sen duit keluar masuk pastu mmg sy amek resit n catit dalam buku.. tiap kali dia trtanya2, sy tnjuk jek buku tu, pastu dia sengih2 laa.. sbb mmg 99% duit yg kuar tu sume beli brg keperluan rumah n anak, xde lgsg pun sy trfikir nak beli brg sy, sbb sy pun ade duit sndiri.. sy cdgkan sis buat jela cmtu dlu dari sis makan hati sndiri.. resit simpan, catit sume dlm buku.. kita tgk sape yg habiskan duit sape..

Senang jangan usik duit dia langsung . Perangai berkira dengan anak bini ni esok esok makin sempit rezeki dia . Dia yang tak bersedia dengan tanggungjawab yang dia patut pikul . Dia ingat kahwin tu senang .

3y ago

sekarang ni bnyk jenis laki yg tak bertanggungjawab...sbb tu bila dapat nak lelaki kena didik betul2 dari kecik..jgn ikut mcm zaman2 mak2 kita manjakan sgt anak lelaki... generasi kita ajar ank lelaki tau buat keje umah sikit2..tu akan terapkan disiplin dan rasa tanggungjawab bila dia besar nti...bukan nye anak laki tak bole disuruh lngsung buat keje umah..sbb bila kawin tu pun tggungjawab laki..& zaman skrg kaum wanita pun ramai bekerja sama2 cari nafkah..jadi lelaki pun kena tau jugak buat keje2 rumah..

Semoga sis dipermudahkan urusan ye. Aamiin 🤲🏻

hummmm

enth