Tunggu Atau DNC?

Assalamualaikum n hai, Pagi tadi pergi cek pakar. Usia kandungan sepatutnya 7w. Doktor pakar cek dua kali. Scan perut n dari bawah. Doktor kata hanya ada kantung shj. Spttnya 7 minggu dah ada heart beat. ? Doc suggest utk tgu seminggu lg n dtg scan or buat dnc terus. Kawan2, saya ada harapan tak lagi klu tgu seminggu lg? Agak2 akan ada baby tak dlm tu? ? Ni first pregnancy saya ? Mohon pendapat.

Tunggu Atau DNC?
74 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Hi sis, sorry to hear this. Sy pun kena mcm ni last year. Nama keadaan ini ialah blighted ovum. Maksudnya baby tak develope sbb masalah DNA. Sy scan masa 8 minggu dan kantung kosong. Ini akan berlaku biasanya pada pregnancy pertama. Sis blh tgg lagi seminggu dan scan balik. Sometimes ia akan keluar sendiri atau most of the time kena buat D&C. Tapi sis kuatkan semangat. Jika kena D&C lepas 3 bulan sis try balik mengandung tapi makan folid acid dan Vit D. Bila dah pregnant kali kedua, cepat jumpa Dr dan dia akan bg ubat cairkan darah (aspirin) ini akan elakan perkara blighted ovum ini berlaku balik. So jangan bimbang ya sis. Sure tuhan buat ini maybe sbb maybe baby x kuat so better dia mcm ni dari lahir x sempurna. So jgn sedih atau risau sis.

Baca lagi
Post reply image
3y ago

Stay strong dear ❤

Sis ad bleeding ke?? Sy start 7weeks bleeding...tp sporting je... Buka buku 10w...doc scan bru 5week lbh... Esok kn dkt tmpt kja mngkn byk bleeding...mnx izin dgn boss...ckp nk g hospital...scan atas n bawah bby dh stop perkembangan masa 8w3d...kantung n baby ad tpdnyutan jntung bby dh xda...tp doc bg tarikh utk scan skli lg andai kata ada rzki sy dpt tgk dnyutan jantung tp ALLAH lbh sygkn dia...11/12/19sy masuk hosptl dgn bleeding yg truk...doc ckp kena bt dnc...12/12/19 pkl 7.15pg doc masuk ubt...utk dnc pose pkl2pg... Alhamdulillah sy xsmpai kena DnC...bby n kantung kuar sndiri pkl 1245tgh hri....

Baca lagi
3y ago

Insyaallah..byk2 brdoa...

Sy p 6w xnmpk apa..pastu p klinik lain 7w nmpk mcm tu kosong..kantung kecik doc ckp mcm xsesuai dgn saiz..pastu 8w p klinik yg sblm nie..dh nmpk kntung besar tp xnmpk lg apa2..pmdoc sruh dtg lg smggu mlsd ya 9w..alhamdulillah nmpk ada baby dgn heartbeat...hr nie bru lps bt buku..tp doc dkt kk ckp xnmpk baby..nmpk kantung je..pelik2 dh sy..tp insyallah doa baik2..lg 2 mggu doc kk nk scan balik..harap2 semuanya baik2 saja

Baca lagi
3y ago

InsyaAllah moga baik2 saja 🤲

tnggu.. jgn dnc lg.. sbb tkot usia kandungan baru lg.. x sama pengiraan period kita.. sy mcm tu.. 7 weeks x nampk pape lg.. padahal ovulation sy lmbt.. setiap 2 mnggu doktor suruh dtg scan.. last2 ade.. rupanya tarikh period sy tu xleh pakai tentukan kandungan sy.. maybe yg awk masih bukan 7 weeks ataupun mmg 7 weeks tp jenis lambat nmpk.. sy week 9 bru nampak baby..

Baca lagi

Kandungan yg ke3...sbb skt prut riso apendiks,buat urine test dok sah kan hamil..dh msk bln ke 3 tiap2 mnggu g scan..mmg xde rezeki,kantung je..dok bg tarikh tuk jmp pakar tuk dnc.tp alhamdulillah kantung jatuh sendri.kejadian bulan 10/2019..Alhamdulilah msh de lg rezeki,skrng tgh hamil 2 bulan..in shaa allah,allah akn gnti yg lain..be strong sis.

Baca lagi
3y ago

Tanda² kantung jatuh sndri tu mcm mna sis..

VIP Member

Dlu sy pregnant ank pertama Pon cam sis jugak scan 7week xnmpak baby langsung..doc sro dtg lagi seminggu tpi sy dtg jumpa doc bila kandungan msuk 12week, alhamdulillah bru lah nmpk baby goyang2 hihi😁..baik sis tnggu dlu insyaallah ad rezeki sis Tu..😊😊

sy g scan haritu spatotnye 13week dh tp bile scan baby kecik ag doc kate dlm 6week.. ad jugak rase kecewa xtau kenape tapi alhamdulillah doc kate ad heartbeat.. sy ad jgk bace 7week tu ad yg nampak kantung je atau xde heartbeat lagi.. nati 10w ke 12w baru nampak

Sy first scan 7 mnggu pn nmpk kantung j. Doktor bgtau klau ada bleeding tros g hospital. Klau xd pape..lg 2 mnggu dtg scan semula. Alhamdulillah scan kali ke 2 tu nmpk heart beat n baby. Awak fikir positif j. InsyaaAllah ada peluang.

Sy pun sme 7 mggu nampak kantung je. Doctor suruh dtg lg 2 minggu utk check . Alhamdulillah. 9 minggu bru nampak baby & jantung berkelip2. Banyakkan berdoa , sentiasa positif. InshaAllah x de apa2 .

Kawan saye pernah berlaku kes seperti ni few months back.. Hanya ade kantung tanpa baby...beberapa kali cek akhirnye kantung gugur sendiri... Allahu rupenye byk ye kes begini... Moge dipermudahkan urusan sis..