Keguguran, kantung kosong, n perlu D&C

Assalamualaikum, Hari tu Saya gugur dlm usia kehamilan 8 minggu, sekarang Ada tinggal kantung kosong, n doc dh suruh tunggu 2 minggu, tapi kantung tak keluar juga, Bila cek pakar, pakar suruh tunggu lagi 2 minggu sebelum DNC kalau kantung Masih tak keluar, nak Tanya, Macam mana nak keluarkan kantung secara natural? Atau just tunggu je ke? Kalau boleh taknak la dnc

1 Balas

Saya pernah guguh sebab molar pregnancy or kantung kosong. Sama jugak macam awak 8 weeks. Masa tu dah bleeding + darah beku semua dah keluar. Pergi emergency scan, kantung dah kat bawah. Tapi dia tak keluar. Maybe stuck. So doc warded and lepas tu doc panggil je masuk bilik treatment biasa, dia masuk speculum, dia tarik je kantung tu keluar. Takde D&C