BIUS FULL / HALF KETIKA DNC

Salam mommies. 2 minggu lepas saya disahkan missed niscarriage (kandungan tak menjadi). Hari ni repeat scan and kantung masih tak keluar sendiri. Tiada bleeding dan sakit perut juga. Doktor tanya, nak tunggu lagi 2 minggu tak? Tapi saya decide untuk teruskan proses dnc sebab tak sanggup nak tgu lama lagi. Plus dah mmg konfirm, kandungan tak menjadi 🥹 Btw, nak tanya. Apa beza bius separuh & full semasa dnc? Ada mommies yang blh share pengalaman tak? Tadi saya tanya doktor, dorang suggest utk saya bius half saja. 😁 Tq mommies ♥️ Doakan urusan saya dipermudahkan ye. Aamiin ♥️ #dnc

13 Balas

Bius separuh tu lepas kena dnc kena baring 6jam utk elak bius naik kepala.. Kalau kdaan dah ok boleh bangun.. Tpi sy haritu lepas 6jam kepala jadi sakit.. Tulang dn otot bdn semua jadi sakit.. Sebab sy paksa bangun sblm 6jam.. Kena marah dgn nurse.. Sy paksa bangun sbb teringat anak kt rumah ingatkan boleh balik trus lepas dnc.. Tgok2 4 hari jg sy d wad kerana effect selepas dnc bius separuh badan.. Byk faktor jg sbbkan bcaan vital sy x ok.. Klu esok pagi nk dnc.. Mlm sblm tu kena puasa.. Bsok paginya tu pn xleh makan apa2.. Kena puasa jg.. Smpai slesai dnc n smbung lg 6 jam baring pn xleh mnum n makan apa2.. Bgantung ngan drip je

5mo ago

Ni pengalaman dnc bius separuh badan.. dkt 2 mggu jg merasa sakit kpla teruk lpas dnc bius separuh badan.. Ikut badan kot.. Mgkn sy x sesuai dgn bius tu

mcm sy hritu gugur..mula2 mmg pk utk D&C trus ..siap dpt trikh dh..tp pk byk kli..d&c tu agak sakit..sy pilih utk tggu kntung tu jtuh sndri..alhamdulillah..xsakit cuma cemas wktu kntung tu jtuh..kluar darah byk sgt..then g PAC..dktor scan2..diorang bt vacuum aspiration..sakit ckit..tp kna kuatkn smngat..hosp bg ubt thn sakit je..ni pngalaman la..sakit kntung tu nk kluar mcm period la..sakit pinggang smua

5mo ago

nak tgu tu makan masa..huhu..skrg saya da bleeding..tp sikit je..tkpe la..saya nak cpt sihat tu je..selagi ada dlm rahim ni, mental pula rasa..huhu..doakan ye semuanya selamat dan dipermudahkan ☺️

half ok dah kot. half ni separuh badan kita tak rasa apa2. nak angkt kaki pun tk blh. dari perut sampai hujung kaki rasanya. saya masa czer separuh bdn la. kepal tgn boleh gerak2 😅 tk sakit hehe. dokter belah perut smua mmng tak sakit. jgn takut plk. mula2 tu saya takut juga bgtau nurse knpa ada rasa lg bius tk kuat ke. nurse kata try angkt kaki blh tk. sy ckp tk blh. nurse kata rasa tp tk sakit

5mo ago

baik awk..saya pun klu blh mmg nak half saja..huhu

bius separuh tu mksdnya bius half body..meaning kwsn abdomen smpai kebawah awk takkan rasa apa2..dan awk sedar sepanjang prosedur. bius full ni totally awk tak sedar..tapi cuma utk keadaan tertentu sahaja, for example jika awk masih rasa sakit lepas dibius separuh tu. but yeah utk dnc bius separuh dh memadai..sbb prosedur tak lama.

5mo ago

Ya baik.. Sy Doakan yg baik2 untuk sis OK

saya D&C full bius. prosedur dalam 30 minit je. Okay je takde side effect apa2, kandungan 9 weeks masa tu.. selepas sedar dari ubat bius, rehat tido sekejap, balik tu rasa macam biasa alhamdulillah. Tp Dr bekalkan ubat tahan sakit in case kita rasa sakit kat rumah. Saya buat di hosp private.

5mo ago

Kalau check up kt klinik kerajaan.. Tp buat dnc kt klinik swasta boleh jg ke sis..

waktu csec dulu bius separuh. sebelum prosedur doktor bius akan bagi briefing nanti. saya haritu doktor tu ada kata ada orang yang badan tak berapa sesuai dengan ubat bius tu, kalau bius separuh nanti dia still akan rasa sakit. jadi dalam kes mcm tu dia akan bius penuh.

5mo ago

faham..baik..nnti kita tnya mana yg trbaik..terima kasih awk 😁 doakan kita ye

Saya masa gugur anak first buat DnC takde bius. Ya Allah sakit taktau nak kata macam mana. Dengan sakit mcam contraction yg amat pastu boleh rasa tengah cuci🥹 Dua kali kena buat sbb rupanya yg first time tu tak keluar kantung🥲

bius separuh means dari tgh ke bwh. kaki rasa kebas. dada ke atas boleh gerak dan awk dlm keadaan sedar. bius full x sedar tp byk side effect. Biasanya Dr decide full sekiranya bius x jalan, atau procedur pembedahan yg lama dan kompleks

5mo ago

baik noted..tu la..ingt nak minta half bius je nnti

Sy dnc masa 8 w sbb tak turun habis, mula2 doc kata half bius, smp nk masuk bilik operation tu doc double cnfrmkan balik, sy request full bius, proses tak lama. Pagi dnc ptg dah balik. Sy pergi hspital gov.

5mo ago

Semoga dipermudahkan urusan sis dan takziah ya sis. Semoga Allah gantikan sesuatu yg lagi baik.

Sy kene DNC bln 8 bebaru ni - full bius di KPJ. Serah diri sbb tiada lg fetal heart beat & tepi sac dh start ade bleeding.