Tunggu Atau DNC?

Assalamualaikum n hai, Pagi tadi pergi cek pakar. Usia kandungan sepatutnya 7w. Doktor pakar cek dua kali. Scan perut n dari bawah. Doktor kata hanya ada kantung shj. Spttnya 7 minggu dah ada heart beat. ? Doc suggest utk tgu seminggu lg n dtg scan or buat dnc terus. Kawan2, saya ada harapan tak lagi klu tgu seminggu lg? Agak2 akan ada baby tak dlm tu? ? Ni first pregnancy saya ? Mohon pendapat.

Tunggu Atau DNC?
74 Balas

Sy pn scan 7 mnggu nmpk kantung j. Doktor ckp xnmpk lagi mebi masih terlalu kecil. Doktor scan lagi lepas 2 mnggu Alhamdulillah da nmpk baby n heart beat. InsyaaAllah ada lagi peluang awak. Fikir yg baik2 je k.

Sya scan masa bayi 10 minggu sbb sya byk buat research kdg klu buat scan awal sush nk nmpk bayi selalu nmpm kantung saja better 8 minggu ke 12 minggu akn nmpk kndtung sekali bayi n heartbeat bayi❤️.

Sy scan 7minggu ritu xda heartbeat lagi n doc suruh dtg repeat scan lagi 2minggu.. Alhamdulillah scan untuk 9minggu dh nmpk heartbeat..skrg dh nk masuk 19minggu.. jgn risau ye bby ada masih awl sgt😊

Terima kasih semua yg respon. Kalian menaikkan kembali semangat saya. Tadi down sgt. InsyaAllah, mudah-mudahan ada rezeki saya dan suami jika itu yg terbaik. Thanks! Feeling motivated 😍❤️

4y ago

InsyaAllah moga yg terbaik utk awak dan suami..doakan yg terbaik, minta Allah lindungi zuriat..apapun, prepare for the worst juga supaya lebih tabah..

Tak apa sis, saya pun mcm tu masa pregnant pertama dan kedua nie dua2 kantung je nampak walaupun kalau ikut tarikh last period dah 5-7 minggu nnti check sekali lagi In Shaa Allah ada dah tu..

masi ada harapan sisi,sy mcm tu jg,masa 4 minggu nmpk kantung saja,da masuk 8 minggu br nmpk jantung baby..scan dr bawah..jgn risau,jgn stress,pikir yg baik2 ja ok..byk kn berehat..

Keep positve...doa bnyak2.. Usap perut supaya bby ada.. Jaga diri baik2.. Sy pernah alami.. Doc suh jumpa lg sminggu tpi sy pergi lps dua minggu huhu alhamdulillah baru nmpk bby

sma la sis. smlm sy check pun kantung sja. smlm pun dpt injection gak,sbb sblm ni ade sjarah gugur.. next week kena dtg scan and untuk injection gak. sbb dtg kate myb sbb sy menses x tratur..

4y ago

InsyaAllah, mudah-mudahan ada rezeki tu. 🤲

Keep positif sis.. sye mase pregnant anak yg sulung scan 7week tpi jumpe kantung je.. tpi doktor bagi iberet dan sye makan. 2minggu dtg scan alhamdulillah nampak baby semua okay...

Positive je sis, dulu anak first saya mule2 check 8week dokter cakap ade kantung je. Time tu tak fikir ape2, sebab tak faham. Alhamdulillah sekarang anak dah 1 tahun 6bulan dah.