Tunggu Atau DNC?

Assalamualaikum n hai, Pagi tadi pergi cek pakar. Usia kandungan sepatutnya 7w. Doktor pakar cek dua kali. Scan perut n dari bawah. Doktor kata hanya ada kantung shj. Spttnya 7 minggu dah ada heart beat. ? Doc suggest utk tgu seminggu lg n dtg scan or buat dnc terus. Kawan2, saya ada harapan tak lagi klu tgu seminggu lg? Agak2 akan ada baby tak dlm tu? ? Ni first pregnancy saya ? Mohon pendapat.

Tunggu Atau DNC?
74 Balas

Hi sis, sorry to hear this. Sy pun kena mcm ni last year. Nama keadaan ini ialah blighted ovum. Maksudnya baby tak develope sbb masalah DNA. Sy scan masa 8 minggu dan kantung kosong. Ini akan berlaku biasanya pada pregnancy pertama. Sis blh tgg lagi seminggu dan scan balik. Sometimes ia akan keluar sendiri atau most of the time kena buat D&C. Tapi sis kuatkan semangat. Jika kena D&C lepas 3 bulan sis try balik mengandung tapi makan folid acid dan Vit D. Bila dah pregnant kali kedua, cepat jumpa Dr dan dia akan bg ubat cairkan darah (aspirin) ini akan elakan perkara blighted ovum ini berlaku balik. So jangan bimbang ya sis. Sure tuhan buat ini maybe sbb maybe baby x kuat so better dia mcm ni dari lahir x sempurna. So jgn sedih atau risau sis.

4y ago

Stay strong dear ❤