kandungan 5week

Assalammualaikum ibu2. Ada yak kat sini penah ada pengalaman scan usia kandungan 5week . tdi sy pgi scan tpi doc tak nmpak apa2 . adakah sbb masaih kecil. Sy rasa down sngt ni . sbb sblom ni sy mengadung tanpe janin selame 4 bulan .

71 Balas

Saya faham perasaan puan. Saya juga pernah blighted ovum 2 tahun lepas, 4 bulan + dan buat D&C utk cuci. Sekarang saya pregnant 21w dan masa awalnya mcm tu juga. Check up masa 6 weeks nampak kantung shj. Masa tu rasa down sgt takut BO lagi skali. Lepas tiga minggu pergi scan balik baru nampak heart❤. Alhamdulillah.. keep on positif & berdoa, moga baik2 shj.

Saya pn risai kandungan saya xjadi..sebb awal tahun hari tu scan 5mnggu nampak kantung n titik. Mnggu ke 8 saya bleeding sikit..tapi masa scan size kantung n janin sama mcm 5mnggu.xde pembesaran.doc ckp kandungan xjadi..ngam2 esok nya bleeding.sakit.sekali kantung dh keluar.hmm xde rezeki..risau yg kali ni jadi benda yg sama. 6 mnggu dh ni..kantung lgsg xnmpak

Risau kan... Sy haritu, gi swasta sorg2. Takut nk ajak asben teman. Takut ada problem. 😔 Sbb sblm ni scan x nmpk... Pastu gugur. Dua kali pulak tu... Alhamdulillah scan kali ni nmpk kantung pd usia 5 minggu 2 hari. Pastu scan tvs 6 minggu 4 hari dah nampak heartbeat. Alhamdulillah.

Saya pun baru je balik ptg td appointment.. Scan masih xnampak.. Kndungan anggaran 6mggu.. Masih xnampak janin.. Tpi saiz kantung dh mbesar dari 2mggu lpas.. Doktor cakap mungkin kandungan xjadi.. Tapi sy positive kan diri.. Jgn stress, jgn angkat berat, jgn penat..

5y ago

Aminn.isnyallah

Normal. Sbb awal lg. Sy pun pnh jugak kalau ikut lmp baru 4 mgu mcm tu. Tp doc klinik scan tak nampak pape. Refer hospital sbb tkt preggy luar rahim. Last kena buat ujian drh lepastu kena repeat buat ujian drh lg lepas 48jam. Nk tgk meningkat byk ke tak bacaan nye.

Walaikumusalam. Awal sangat sis scan, saya scan masa 8 minggu belum nampak apa2 lagi. Check masa 10 minggu baru nampak heartbeat baby, sabar ya sis. Orang lain2, ada yang scan nampak awal, ada yang scan nampak lambat. In shaa allah, doa yang baik2 ya ☺️

Memang normal sis nampak kantung saja 6w. 8w keatas baru nmpak heartbeat tu. Alahan pon normal jugak setengah ibu tak alami. Macam saya, sepanjang hamil takde alah. Tapi, ada jugak yang tengah2 baru datang, ada nak bersalin baru ada, ada yang alah kejap2 je.

5y ago

Samaa

Normal tu sis, ikut jak apa yg doktor ckp.. Sy dulu tau pregnant 5 mggu mmg masa scan doctor dh bgtau mmg xkan nmpk kantung sbb masih tlalu kecil utk detect dlm scan.. Masa 10 minggu scan bru sy dpt tgk kantung & baby.. Sabar jer sis & ikut kata doktor 😊

5y ago

Ok..terima kasih iv..org sarawak kah?hehe

Sy mengandung xde morning sickness.. normal je tu sis..ikut org.. 6 week tu mungkin awl sgt..xnmpk baby lagi..better pegi scan lagi next two week tu..insyaallah dah nampak kantung n baby..heartbeat pun dah ada

sy pun prob jugak ni..doc scan ikot bawah..seab baru 8minggu...tapi jantung xde doc kata..sy lak masa buang air kecil darah kuar...doc o&g spital kerajaa kata suspk bby gugur..apa pandangan semua?

5y ago

No prob