5week first baby

Hi mommies ? Semalam sy pergi klinik sbb nk confirmkan kandungan brapa minggu +kerap sakit bawah perut . Doc ckap 9week , scan tk nampak kantung pon . Doc kata risau kandungan luar rahim ? refer hospital , doc ckap baru 5week . Scan lagi nmpak kantung kecik jee . Tapi doc ckap , dia tk confirm laaa kandungan tu dalam rahim atau luar rahim ? Ada any advice tak ? Ke ada yg pengalaman sama mcam sy ?

5week first baby
23 Balas

Sy pun ada pengalaman macam sis. Boleh scroll kat sy punya post sblum ni 😇. Tapi sy cadang kan after 2w repeat scan. Macam kes sy hari tu, lepas buat upt test kat rumah dpt double line,terus esok tu sy g klinik, bukan nak bukak buku pun,just nak confomkn pregnancy sbb sy ada sejarah miscarriage bulan 9 tahun lepas.awal tu mmg scan tak nampak ap sampaikan doc suspect ectopic. Pastu kena refer ke pakar Kulim. Warded 2 hari untuk check betaHCG ,mmg bacaan meningkat cuma masih tak nampak sac atau apa apa. After 2week sy repeat scan ,mula scan perut tak nampak jgk, lastly buat tvs scan.Alhamdulillah dah boleh nampak dot kecik je kantung . After 2w repeat scan lagi, time tu pgnancy sy dah 8weeks. Alhamdulillah dah boleh dengar heartbeat pon. Now kandungan sy dah 4 bulan lebih. Jangan risau sis, selagi tak ada bleeding,sakit pinggang & perut yg luar biasa. Inn shaa Allah kandungan tu dalam rahim. Cuma nya scan tak leh detect sbb kandungan tu masih awal .Nanti sis repeat scan lagi yaa. Moga Allah permudahkan segala urusan sis dan baby ❤🤗

4y ago

Tgok jugak sis. Mcm sy tu warded semata mata nak check bacaan HCG je. Tak buat apa pun. Kalau tak warded dia akan suruh kita pg amik darah untuk HCG je lah🤗

Saya pon ade pengamalan mcm ni sis. Sy scan nk cmfirmkan kandungan dh brpa week. Skli g klinik swasta dia kata nmpak ade bnda sblah rahim. Atas kanan. Dia risau takot kandungn lua rahim sbb xnmpk bby pon lg . Dia bg surt refer pakar kat hospital tp xkene taham ward pon. So pakai kata xdapat nk cmfirm kan just dtg lg 2 mggu. Bila dtg lg 2 mgg tgok kantong kosong and ade cyst 2cm. So dia suh dtg lg mggu. Tgok lgi 2mggu alhamdulillah kandungan dalam rahim. Dan cyst masih ade lg. Masa tu kandungan 7minggu baru nampak ade janin dalam kantung. Scan lg 10week dah boleh bukak buku then cyst dah hilang. Alhamdulillah segalanya dipermudahkan.

4y ago

Doc ckp stgh ibu mngandung ade cyst is normal untuk support uri. So cyst kan mengecut sendiri bila bby makin besar. Just jaga makan je. Jgn makan makanan yg mngaktifkan sel cyst.

Saya first scan p klinik swasta doktor scan x nampak, scan ikut bawah pun x nampak. Doktor suruh check urine LG sekali double line. Doktor cakap takut mengandung luar rahim. Doktor buat surat refer suruh scan kat mana-mana klinik swasta lain @ ke hospital. Esoknya saya pergi hospital terus. Alhamdulillah doktor pakar kat hospital Serdang scan nampak kantung. Saiz kantung baru 4week. 2minggu lepas tu repeat scan lg kat o&g serdang. Kantung nembasar 6week tapi kantung kosong. Doktor suruh repeat scan lg 2mgg. Scan lagi sekali Alhamdulillah 8week & dah nampak jantung. Kalau dah scan nampak kantung maknanya bukan mengandung luar rahim.

Saya masa kndunga 1bln 4minggu doc ckp ngndung luar rahim jgk sbb xnmpk ..dgn keadaan cm tu doc suruh g scan swasta..dah la time tu xde duit blik umh ngs ssgt sbb dh lma tggu bby ni..pstu lps 2 minggu bru nmpk kntung kecil.. Pkara ni Penh trjadi kt jiran sy..doc bgtw k Isterinya hamil luar rahim..tp suaminy mntk buat surat ..suami jiran ckp doc kdng2 bknnya betul..suka ckp bkn2 suami jiran ni nk saman doc klaw ckp bnda x masuk akl.sy y dgr pon trdiam pk ad jgk betul ap y suami jiran ni ckp

4y ago

Hmm.. saya sakit belah ari ari scan kat klinik swasta takde pape. Pastu kuar darah. pastu check upt positive. Bila doc refer hospital scan pon tak nmpk apa.. skrng ni ulang alik check darah BCG.

Saya pun sama sis..pergi klinik doctor cakap luar rahim ..lepastu saya refer hospital..scan dari uterus.. alhamdulillah ada kantung tapi kecil lagi ..saya yakin saya tak hamil luar rahim..lepas tu selang berapa minggu saya scan klinik swasta lagi.. alhamdulillah baby membesar dengan sihat dalam rahim..dan dah dengar bunyi degupan jantung baby... alhamdulillah...semoga dipermudahkan urusan awak..

3y ago

dlm kantung tu ada baby kah

My first baby, gugur on 30 june. 11 minggu 4hari. Scan nampak kantung saja baby tiada 29hb tu. Doc suruh tunggu 2 minggu. Tapi pendarahan banyak keluar sakit perut sakit pinggang sampai tidak larat nak berdiri. Tidak tahan banyak darah mengalir esok 30hb terpaksa gugurkan. Takut hilang banyak darah.

Sy masa first scan 4w lbh dia suspect ectopic pregnancy jugak. Then terus refer hosp utk scan tvs tu. Alhamdulillah, elok je baby ade dlm rahim tp kecik sgt masa tu. Yg dia nmpk luar rahim tu sbnrnya cyst size 2cm. Tp alhamdulillah 2 week lpstu cek semula cyst dh hilang 😊

Same mcm sye ..arini pergi scan kandungan 6 minggu.. doktor xnmpak kantung ..kemungkinan kandungan luar rahim.. sye ade cyst .. esok refer pakar.. sakit dekat bawah perut..menekan2..bangun dari baring pon sakit .. selalu berulang ke tandas ..1 jam sekali..

4y ago

Ye betul .. sejak awal preggy lagi ..sakit mcm sengugut .. mlm terus xboleh tido .. kne tido melentang je ..kalo mengiring kiri atau kanan memang sakit sgt2..

Sy scan 5week dktr ckp luar rhim.. Refer hospitl.. Cek dri tvs bru nmpk ...tp kcik sgt..... Bila da 8week 4day sy scan lg.. Alhamdulillah bby ok n mmg dlm rhim... N sakit prut tu dri awalsmpai skrg ada.smpai sy xkje 2mggu... Sis try repeat scan ye

hi sis same ngan i.. mase i check i baru 8 minggu..sebb kan risau doc vkap ade kantung jer..pastu i pergi swasta dieorg scan ikut faraj... mase tu doc siap bagi dgar bunyi jantung bby lagi.. 25 ni scan lagi sebb nak comfrm kan due bersalin..