Saiz baju baby

Anak first, xtau sgt pasal ni. Tp ada org ckp x perlu beli size newborn. Beli yg 3m ke atas. Betul ke mcm tu?

29 Balas

Sy waktu anak sulung dgn kedua dulu tak ada lgsg sy beli baju newborn, size 0-3 pun sepasang dua ja, byk 3-6m 😅 Yg anak ketiga ni pula sy beli size 0-3 dua pasang jaa, byk 3-6. Sekali nyaa kesiann baby sy 😂 gelebeh2 pakaian dia 😂 By 2nd-3rd week dpt la bbrp gift pakaian size nb and 0-3m alhamdulillah. And masih muat lagi size nb dan 0-3 (sekarang baby dh masuk 30 hari). brand Fiffy cutting kecil, size 0-3 lebih kecil banding size NB brand Anakku dgn Pureen. Lain org lain pendapat sis, sy yg dulu pendapat tak payah nb, saya yg sekarang pula nk kata sediakan jg la size newborn tiga empat pasang 🥹🥹🥹 Mmg dalam 4-5 weeks ja baby akan muat size newborn tapi sy rasa kesian saya berkira nak belikan baju yg terletak kemas kat baby (pendapt sy lepas sy bersalin anak ketiga ni, dan tak ada size baju nb sy belikan dia, bila dpt gift size nb baru sy nmpk kemasnyaaa dan selesa nmpk baby pakaian x terlebih londeh hahaha)

beli je sis baju newborn..xperlu fikir rugi or tak sebab pakai kejap..belom tau lagi baby kluar berat berapa saya dulu anak first mcm sis jugak la..selalu dimomokkan camtu, tak beli baju newborn. sudahnya anak kluar comel je 2.07kg.. pakai baju tak cantik betul sebab besar sangat😅🤣 bila anak no 2 pulak terbalik, keluar ok je 2.5kg, tapi cepat sangat membesarnya.. baju kakak dia setahun pon dia boleh pakai waktu 5bulan ,🤣🤣🤣 lagi satu nasihat saya beli baju unisex sis, jalan paling selamat

bg Sy salah... ikut jugak anak kluar2 tu size apa...msa anak slung dlu dia kluar 2.26kg je... bju NB mstu beli 2-3 helai je myesal sbb bg pkai bju 3-6 jdi gelebeh sgt anak sy 🤣 dia boleh pkai nb smpai 3 bulan...so klini tuk adik dia sy beli 14helai yg NB brand tollyjoy+ fiffy, 5 helai NB yg brand kedai shopee tpi besar mcm size 6-9 dah 🤣 lain2 rompers amik yg 0-3m & 3-6m...

ya btul..klau size nb pakai trsangat skjap 😂 ..sy beli size 0-6 atau 0-3 .. klau nak beli utk nb suka hati awak tp beli 2 psang ke klau awk nak bby pkai size nb dlam wad..sy suka size 0-3 elok je utk nb n bleh pkai lama..kdg2 2bulan je bleh pkai ..ikut bajet la..sbb sy jenis nak ank pakai lama jadi taknak amik size nb

kalau awak xnk baju anak awak gelebeh bila pakai boleh beli je size newborn..xperlu ikot org..yg penting awak happy.. exprience sy sendiri anak 1st beli size besar bila pakai xcntik.. yg 2nd ni sy beli size newborn.. tp sy beli xbyk la.. nnt baby keluar boleh shopping semula☺️

Beli je size newborn sebab tak tahu kan baby keluar berat berapa. Kalau tak beli nanti baby terpaksa pakai baju menggelebeh. Anak sy lahir 3.56kg sempat je pakai baju NB sampai 2 bulan lebih. Tengok cutting baju jgk ada yg cutting nb besar ada yg kecil.

Bagi saya beli lah baju newborn jgk sikit. Jadi bila dia pakai tu kemas terletak je baby pakai takde lah kedebeh 😂 tapi ikut lah cara mommy mcm mana. Kalau nak jimat beli lah sikit2 setakat 3 ke 4 pasang okay lah.

Ank 1st sy beli newborn dalam 5-6 pasang. Skali baby Kuar 3.92 😂 terus xmuat. Hahaha. Anak ke 2 nie sy still beli jugak newborn dalam 6 helai dah.. Xkesah laa besar ke kecik 😂 klau Kuar besar gak macam abg dia, letgo je balik nanti 😊

nak baby pakai lama beli 0-3/0-6. beli sikit je. 3 ke 5 pasang. tengok tumbesaran anak juga. Dapat anak membesar dgn semangat, ada jenama 0-3 pun tak muat bila dah 2 bulan. Anak sy 4 bln dah pakai baju 6-12m 😊 .

sy beli saiz newborn utk anak sy. tapi besar pulak sbb anak sy lahir 2.75g. boleh pakai sampai dia usia 3 bulan. setiap baby ni berbeza saiz badan. baik beli baju newborn tak nmpak selebeh bila pakai.