Baju baby size newborn

Hello mommies seeloknya beli baju newborn berapa pasang ya .. sebab ada org cakap baby cepat besar kan .. helpp me .. anak first ni .. #firstmom #firstbaby

20 Balas

ini apa yg Sy beli masa 1st baby 1. 5 helai baju lengan pendek seluar panjang 2. 5 helai baju lengan panjang seluar panjang 3. 3 set mitten bootie 4. 3 helai topi 5. 3 helai bedung ( Sy tak beli napkins sbb kecik , plus bedung besar boleh buat tuala atau selimut ) 6. 3 helai barut ( beli yg Tali so boleh adjust ikut saiz perut baby ) 7. 2 helai tuala 8. 2 helai selimut 9. 1 pack newborn pampers ( jgn beli byk2 sbb tak tahu baby serasi atau tak dgn pampers tu ) 10. changing mat 11. bantal yg ada lubang atau lekuk 12. tisu basah beli byk2 sbb awal2 baby poop byk Kali 13. bath tub skli dgn tempat yg baby boleh baring supaya senang nak mndikan baby - ini barang basic yg Sy rasa perlu ada and sngt2 berguna masa first time Sy jdi mom.

2y ago

tq sis sangat membantu

bagi pendapat saya better beli 3/4 pasang sudah memandai dan lagi satu save bajet sebab nanti nak beli benda lain lagi .. terpulang lah pada puan ada yang cakap beli besar2 ni bagus nanti boleh pakai lama , ya mungkin kalau baju tu simpan elok2 boleh kot macam saya membazir sebab baju anak beli cantik2 tapi dah kotor pulak .. kalau saya ikut saiz lah haha sebab kalau dia masih baby 1-12month tak reti berjalan so baju takkan kotor pun kecuali dah pandai berjalan main kat luar lah ..

masa 1st baby sy beli semua saiz besar then masa baby lahir baby pakai semua jd mengelebeh dan tak cntik..nak kena lipat.. mmg baby boleh pakai lama..masa mula2 la nmpk xcntik.. 2nd pregnancy ni terus beli saiz newborn 0-3month.. xnk menyesal mcm ritu.. sy beli sikit2.. nnt baby dh lahir boleh beli lg.. awak xperlu ikot kata org..awak beli je apa yg buat awak rasa happy.. as long awak rasa okay then beli❤️..

sy beli baju newborn ikut keperluan. cth. sehari baby tukar baju 3 kali. jdi sy perlu sediakan baju sehari 4 pasang. n sy target 3 hari sekli cuci baju baby. jdi baby baby ada 12 pasang. jgn bli terlalu sedikit, kesian baby nanti xcukup baju. baby newborn ni selalunya kuat berak jdi kena kerap tukar bendung n seluar.

nasihat saya, beli lah baju size 3 4 month 😂 sesungguhnya baby cepat besar. lagi satu, beli baju besar pon ok sebab nanti bila bekas cucuk bcg tu kembung.. xde la baby terseksa masa pakai baju. ini based on exp saya 🥲 beli baju newborn..kejap sangat anak pakai. 😂😂😂😂😂😂😂

baby sulong sy lahir 5/9/22 berat 3kg. sy beli baju newborn 1helai je utk cuba. yg lain beli 3-6 3pasang, 6-12 4pasang. newborn baju tu dh ketat baru 21hari😌. baby sy kuat menyusu. pampers sy beli 1pack newborn.yg 32kpg. 1mggu da habis. lanie pakai brand cutie. sib tk leaking. poo n pee banyak.

jangan beli banyak - banyak sis . beli kurang dr 10 pasang pun okay . sebab betul la tu size baby berubah - ubah . nanti bila baby da lahir baru sambung shopping . masa pantang tu boleh minta husb beli kan 3 - 4 pasang dulu kalau size newborn tu da tak muat 👍🏻😊 .

Sy beli 5psg siang 5psg malam utk newborn Selebihnya amek 3-6m mcm tu 😂 Mcm anak sy xberapa tggi so mmg pakai bju 0-3m tu lama 😂😂 klau beli sluar pnjg mmg kena lipat 🤣

sye beli 3psg malam 3psg siang..utk newborn..nnti dh balik rumah,kalau rse kurang bru beli lagi.. saya sediakan kain bedung dgn barut je banyak dlm 10 helai..

sye beli 6 pasang.. 3 pasang 3buln,3 pasang 6 bulan.. bby mmng cpt besar.. kku beli dri 0buln.. klu bby lahir kecil ok muat...klu bby semngat . xmuat..