Muntah ketika gosok gigi

Ada tak yang sama macam saya? Alahan nya tiap kali nak gosok gigi akan muntah. Penat sangat. Sakit juga. Sekarang 11 weeks. Start 9 weeks jadi macam tu. Apa solution ye? Takkan tak gosok gigi. Tak selesa kalau tak gosok.

22 Balas

jgn gosok gigi if lepas makan, tunggu mknn da hadam dulu. masa gosok tu, pejam mata atau tahan nafas skejap. mcm sy masa tengh gosok tu sy suka alihkan fikiran dan pandangan ke lain. pemilihan ubat gigi pun penting. kalau rasa ubat gigi yg berbuih tu buat muntah, beli yg budak2 punya. sy rasa prsekitaran pun penting jugak kot. xboleh gosok kt tmpt trtutup mcm bilik air. kne g tmpt trbuka mcm kt tingkap ke smbil tengok pemandangan , bau udara segar untuk alih perhatian 😂 sabar ye sis. sy dah dan tengah lalui. tp tak truk mcm dulu.

2y ago

sama plk kite klu nak berus gigi tu pejam mata atau tumpu tmpt yg sng kita tgk wlupun dh buat cmtu tapi still loya sbb berus smpi dlm kan

Saya pon sama gak. Baru 11 minggu tapi mmg kalau lepas gosok gg akan muntah 😂 tapi yang dasyatnya even dah berjam jam makan pon tetap akan muntah bila gosok gigi. So bertahan je sis. Selagi ada rasa semua tu insyaAllah keadaan baby sihat doc kata 💜 just bila makan tu jangan amik portion banyak sangat sebab akan lagi banyak effect muntah tu. Sebab time mengandung kena makan sikit sikit tapi kenyang .

bab gosok gigi ni yang struggle. tak gosok rasa tak boleh. nak gosok kerja nak muntah. dari biasa gosok dalam bilik air tukar gosok dekat luar di sinki ja. pun tak boleh nak muntah juga. tahan nafas gosok laju laju sebelum muntah. itupun lepas gosok bau ubat gigi tu still loya nak muntah. bila teringat masa tu aduh macam nak menangis even nak gosok gigi je pun 😁

sama mcm saya sis. saya gosok gigi sebelum makan. sbb kalau dah makan,ruginya rasa keluar semua. dah ler tgk makanan tam selera. makan je muntah 😂. Alhamdulillah,dah masuk trimester ke dua,dah kurang siket. saya masa tengah alahan,saya guna ubat gigi anak saya. rasa strawberi atau oren. kodomo lion 😅. kurang siket muntah² masa gosok gigi tu.

sama... tp saya gosok gigi waktu pagi baru muntah... tiap² pagi mcm tu... klu gosok gigi lepas makan waktu malam, saya tak muntah... waktu pagi sja mcm tu... berus gigi baru sampai d gigi bhgian depan, mula la mual... apa lg klu berus gigi sdh sampai d bhgian dalam 😅😅

Allahuakbar. I feel u sis. Cam saya sis. Apa saya buat, saya gosok gigi ngan air je tanpa ubat gigi. Tapi kadang² ada gak rasa nak termuntah tu. Last tu kumur² ngan listerine. Semoga masalah kita ni cepat² la hilang ye & dapat kita gosok gigi cam biasa 😭

sorry to hear tpi mcm sye, sye gosok gigi pkai ubat gigi kanak2 time trimester 1.. stress bau ubat gigi asyik mual n muntah je..skrg dh beransur pulih skit, sye cmpur kedua-duanya time gosok..mmg agak pelik tpi menjadi..at least gosok gigi😜

adoi sy juga MCM tu dari anak pertama Smpai skrg SMA juga masih muntah Time berus gigi tu🤮bukan sbb bau ubat gigi..KLU sy berus gigi d ujung gigi atau berus lidah confirm akan muntah padahal x kasar sy berus😭

samaaaa.... kdg tengok berus gigi pun dah loya😂 aiyoyo..rasa mengada sgt ..tpi itulah hakikatnya... xpe laa . asalkan anak ibu sihat and membesar dengan baik dan sempurna 😍

okay ni gosok gigi boleh ejas kot lain. sy ni air pun xboleh. bilik air jauh sekali nak gi. swmoga cepat berakhir taktahu nak lawan macam mana dah. macam2 gaya erk

2y ago

saya mandi kat luar rumah . memang xboleh masuk langsung. sampai dgr bunyi air dlm bilik air pun xboleh. habis suami n anak pun sy suruh mandi diluar . kesian mereka berdua. alhamdulillah kali semakin baik