zincofer

Telan ubat ni je muntah...da seminggu xmakan ubat ni...ad apa2 effect x...mummys ad tips nak mkn ubat ni tanpa muntah ???

51 Balas

Saya makan ubat tambah darah je ubat lain tk makan sebab bila makan ubat tu suka sangat terlekat dekat atas lidah lepastu... Pahit tu diaaaaa boleh muntah klau rasa pahit dia 😂 nasib ubat tambah darah tu tk melekat dkt atas lidah klau tk semua tknk makan 😂 hb saya sekejap naik bila datang hari seterusnya turun pulak pening cek klau laguni 😂

Sebelum nih mmg tak lehh telan zinfocer ..skip makan gak .. tapii selagi tak makan tuhh selagii tuhh risauu ..cam dok pikir je tak makann lagi ubat nihh haa .. sekarang cara saya tok ngelak kan mntahh .. saya telan sebelum tido pastu sape cikit mnyak cap kapak kat dada supaya ngelak mntah . Alhamdulillah berkesan .

Sblum zincofer, ada dpt obimin tak? Kalau ada mkn dlu obimin sementara nk tunggu next checkup. Mase checkup pastikan bgtau nurse awk tkleh mkn zincofer. Nnti doc tuka iberet. Iberet ok skit.. tak seloya zincofer. Takpon awk pegi je la farmasi beli iberet. Yg penting next checkup kne bgtau misi

Sy mkn zincofer ... Mmg pening mual.. n air liur jd bnyk. . Huyung. Lama sikit baru dia ok. So tukar iberat.. baru ok.. Jangan x mkn ubat vitamin tmbh drh . nnti hb x cantik... N penyerapan zat/vitamin x smpai ke baby dgn baik. Tumbesaran baby x cantik nnti. #pengalamanNasihatDariDokter.

Klau saya, ubat zincofer, iberet buat sy muntah balik kdg smpai sparuh hari muntah2 n xblh mkn pape sbb tendang balik kesan loya ubat tu.. Klau ferrous fumarate buat sy loya n pening kepala seharian.. Last skali sy amik maltofer.. Alhamdulillah serasi dgn sy..

Minta tukar ubat sis. Saya pun dulu x boleh tolerate dgn zincofer. Lepastu stop, ambil sangobion (beli sendiri). Then haritu saya minta ubat lain kat Dr sb sangobion yg saya consume tu dah nak habis. DR bg iberet. Alhamdulillah bdn saya boleh tolerate dgn iberet.

Klu ubt tu xleh telan.. Try cri kt farmasi ubat lain.. Bahaya klu smpai smggu sis x makan ubt bahaya utk sis n janin tu.. Sbb nnti baby x ckup zat.. Yela smua kita kgsi dgn dia.. X semestinya sis sihat baby sihat taw.. Benda dalam ni kita x nmpk...

Makan ubat tu dgn air oren dan buah naga atau strawberry atau buah buahan lain yg awak blh makan & kaya dgn vitamin C.... InsyaAllah cepat naik... Sbb sy amal zincofer n buah naga je setiap hari sebijik buah naga merah.. HB naik je mendadak dlm masa 3hari😂

4y ago

Sy makan mcm tu je.. kupas kulit pastu mkn... Kalau sis tak boleh nk ratah gitu..sis blend je buat jus pun sedap.. hehe

Saya dulu pun macam tu kalau telan zincofer..dah la pahit kalau muntah. Tapi skrg Alhamdulillah dah bole telan dgn satu cara.. Makan ubat tu time nak tido.. Makan terus tido. Konfem xmuntah. Cuba try..InsyaAllah menjadi sebab saya menjadi.

klau sy zincofer lg ok dr obimin..obimin rasa gak nk muntah kdg²... ubat mmg kena ambik sis.. kalau x ambik HB boleh low n bnyak masalah plak yg timbul n mmbahayakan ibu n baby.. cuba mkn ubat dgn jus.. insyaAllah ok..