madicine

ad x yg dpt vic seperti Zincofer? memang ubat ni xbolh ke req tukar , lpas mkn ni asyik muntah ja ?

madicine
106 Balas

Samalah simpton mual jugak.. Dari awl preggy sampai kandungan nk msuk 5 bulan mkn. Klau mkn pun kne gap sejam lps mkn breakfast. Bertahan jgk smpai skang. Pstu 2,3 hari lepas selera makan ok then mkn ubat. Lps tu jadi pening ting tong gtu, sharian tu buat mntah. Smua mkanan xleh masuk. Then saya stop mkn ubat tu 2,3 harini. Alhmdulilah makin ok n makan ok ja. Tunggu nak checkup gtau misi nak tukar ubat. Tapi memang hb maintain makan ubat kalau drop pun sikit tp still ok.

Saya dapat. Nurse ada bgtau kalau rasa loya lepas makan ubat ni bgtau diorg akan tukar. Tapi saya tak pegi lagi. Kebetulan last week demam seminggu & start makan vit ni, saya jarang muntah kecuali lambat makan. Lepas makan vit terus muntah2 hilang selera makan. Buat masa ni saya decide makan vit waktu malam sebelum tidur sebab nak elak muntah. Next check up baru pegi klinik mintak tukar vit. Better akak pegi klinik mintak tukar vit

Boleh tukar sis.. Saye baru pegi klinik hari ney mnx tukar vit ney.. Dh cuba makan wktu mlm sblom tdo n pagi subuh2.. Tetap muntah.. Pegi klinik sis jmpa doc n doc akan tukar vit if xssuai dgn sis.. Saye jsut ckp nk tukar vit je kt doc sbb muntah.. Terus doc tukar vit iberet.. Harap boleh telan n x muntah lpas ney😪😪😊😊

Kat KK mmg xde ubat lain yg kandungan ironnya lebih tggi dr Zincofer. Saya pun sama asyik muntah shj lepas makan ubat ni. Doctor KK suggest Maltofer. Tp susah nak carik di farmasi. Selalu xde stok. And at last, ada doctor gynea HKL suggest Iberet. Alhamdulillah, selesa dah makan. Hbg pun dah elok je 11

5y ago

Iberet sy beli kt klinik luar

Sye dpt ni juga. Pun x tahan. Lps mkn je muntah..walaupun sye mkn before tidur. Masa tgh tido bole pulak bergelodak perut n tekak nk muntah. Fobia sbb asyik muntah smpai klua kt hidung. Mengadu kt Doc. Doc suggest suruh mkn iberet atau maltofer. Tp kena beli kt farmasi sendiri.

Klinik bagi obimin dan iron tablet.. smpai trimster kedua je boleh.. lepas tu tukar maltofer.. boleh la.. tapi hb naik sikit.. nurse suggest iberet.. muntah.. lepas tu zincofer.. muntah.. hukhuk.. 😭 obimin, iberet,zincofer rasa dan kesan lebih kurang..muntah dan pening..

Boleh. Mcm sy awal awal tu boleh mkn. Masuk hari ke 5 tak boleh jln dh. Muntah muntah. So bila ade checkup dgn doc, sy bgtau siap siap yg mmg tak boleh telan zincofer. So doc tanye nak tukar ubat ape? Bgtau nama ubat lain, then doc bg. Tp kena beli sendiri dkt farmasi.

sy mula2 dpt zincofer. Then sy pun sama tak boleh nak telan. Asik muntah balik. So doctor suggest maltofer. Senang kunyah je sambil baring pun boleh kunyah. Ada org kata maltofer xbagus tp bagi sy Alhamdullillah anak keluar sihat je. Lahir 3.55kg .. skang dah 4bulan.

5y ago

bnyk jugk komen munth2

Sy pun. Boleh dkatakan 1tablet tu 2 3 biji ja makan TAK MUNTAH 🥴. Last2 makan iberet. . Lepas bersalin doc bg zincofer tu. Mula2 makan 3 4 bj ok lepas tu mkn muntah balik 🤮.dah la kalau muntah, muntah semua apa yg makan wlaupun dah makan 2 3 jam 🤢

Sis mkn ubt tu dengan oren suam.(sunkis tropika tnpa gula). Mkn wktu mlm sebelum nk tdo. Semua ubt sis muntah balik. Iberet...obimin.. 1lgi ubt lupa dah namanya. Last mkn zinkfr tu... Doc suruh mkn wktu mlm dgn jus oren. Alhamdulillah skrg 25weeks dh.