buku pink

sya pregnant anak luar nikah.. tdi nak pergi buka buku pink nurse tu kata kena bwk waris jgk utk sign ibu bapa atau adik beradik.. kluarga sya takde yg tau sya pregnant.. plan lepas bersalin baru nak bgtahu mereka.. apa patut sya buat.. mcm menyesal plk pergi klinik ?

76 Balas

Sbnrnye..ada sbb nurse tu buat gitu nk waris.. 1st mebi sis ni bwh umo.. 2nd if anything happen dkt sis ms bersalin nti nk bgtw pd sape? Warisnye spe..klu ada emrgncy nk d ctc..jgn main2 sis..maaf mebi ayat sy ni agak kasar or blh buat sis rs tersinggung ..mengandung n bersalin ni bkn perkara main2.. libatkn nyawa kita.kita ni xtw lepas ni Allah bg kita umo pnjng or x..memcm leh jd sis..... Sy bkn nk doa bnda bkn2 dkt sis... Tp andai kata la kan..kita bersalin prlukn drh sbb ilang byk drh..pihak hsptl nak cri spe tuk sign+rujuk ??? Andai kata la..kita tiba2 meninggal ms bersalin... Pihak hsptl nk ctc spe??? Tuk uruskn jenazah kita.. n amik ank kita tuk discharge n jg?? Sbb tu dorg prlukn waris... Kalau x nti jbtn kebajikan masyrakt akn amik ank tu n jg... da best way..nk xnk sis kne bgtw fmly juge apa yg brlaku...atau mntk tlg umh perlindungan klu bwh umo try ctc raudhatus sakinah.. in shaa Allah dorg leh tlg ... Tu je jln yg ada tuk sis... just give an idea.. selebihnya trpulang pd sis nk buat mcmne.. taking care... N may Allah alwyz bless u..aamiin

saya pun hamil anak luar nikah...memang kena bawa family yang tahu pasal kita, bukan apa pihak hospital taknak ambil risiko tinggi, sebab kita single parents....dah single parents, doktor risau kalau kita jaga diri seorang2 time pregnant ini...bagitahu jak family sis, perut sis tu makin membesar, sis nak simpan rahsia sampai bersalin....mustail sis, saya dah pernah try, 9bulan tu cukup panjang....takut kena marah, tu belakang cerita sis....sis tadah jak telinga sis kalau keluarga sis nak maki hamun sis...nak malu, nak sedih pun tak guna, dah salah kita tak pandai jaga badan...tapi sekurang kurangnya sis dah cuba jaga cii baby yang tak bersalah tu...kurang sikit rasa bersalah tu

6mo ago

kalau ibu yg mengandung anak luar nikah tu dah melepasi had umur, prosuder dia sama jugak ke? adakah pihak hospital akan mintak bawa family jugak walaupun family dah.tau?

Adik, masalah yg kita ada kita kena hadap adik, tk berani hbaq kt mak abah, try hbaq kat adik beradik, marah, mcm mna pun semua org akan marah, benda depa nak mrah lama mana, sebb kot mana pun perut akan besaq dik, mula2 ja mai bwak depa, bawak penjaga, nanti nak p klinik checkup p check sorang2 x pa, boleh nek kereta/moto, kebnyakn ibu yg mengndung p checkup sorg sorg ja, adik cuma kena hdap depa mrah adik sat ja, pastu p la buka buku pink, depa bukannya nak marah adik smpai setahun, kot mna pun dah ada bby dlm perut adik, jaga la baby tu elok2, kak nak tny, adik hidup susah ka atau hidup adik senang? Maksud kak jenis family kaya ka family sederhana?

incase sye pon mcm awak jugk 😀 tapi sye lepas buat buku pink sbb sye dh cukuo umur.just peggy kata je single parent time tuh sye dh nk masuk 30 weak..sye pon dlm keadaan awak.nurse tnya your parent tahu tak..tapi tike tuh cdgnye mmg sye taknk bgithu lps herslin bru nk bgithu.tapi allah tuh maha mengetahui kite hnya merancg hnya diw shja yg menentukn..now my parent dh thu just slow talj first² depa mmg akn mrh dn sedih mungkin ambik msa 2 3 hri alhmdullilah aftee that diorg blh terima nk tknk diorg kne terima yelh nk tknk kite nie ank dia yg dikndung cucu diam.diirg pon fhm akn fhm..dlm hti berdoa mintk allah permudhkn segla urusan

4y ago

Maaf nak tanya sis, kalau kandungan dh masuk 7months , bru nak buka buku pink , bukan bawah umur , dlm proses nak berkahwin , kena pergi dgn bakal suami atau prgi sorg atau parents jugak ? terima kasih 😊

2 kali bersalin, 2 kali ward saya ada yg lahir kan baby luar nikah.. Apa yg sy nampak, waris sangat penting. Nak keluar ward kena ada waris.. Kalau tak ada dyorg tak bagi.. And hospital ada sedia kan kaunseling dan org dri jkm ada datang. Bukan utk ambik anak, dyorg just check sjk.. Kena ada waris dik. Buka buku pink dan makan ubat vitamin semua. Benda ni utk masa depan baby dan sis. Nak buat surat beranak lgi... Nti dy nak sekolah nak teruskan hidup. All the best sis.

Xbaik xbg tw fmly,,fmly akan pksa tanya sape bpk budak dlm perut tu,,sy xbleh dgr org ngandung luar nikah ni,lg2 ble ckp xnk bg tw fmly dulu,,,sblm buat xpiki malunya fmly,ble dh ngandung tanpa laki tw pulak malu,terhina dimata fmly...malu nya awk adalah malunya fmly,, Maaf la klu terlebih ckp,sy terbawa emosi sbb pnh ade sdara kes mcm awk .& last2 mak dye mninggal sbb sakit jantung dgr berita mcm tu..

iyaa kaa , tapi lebih bagus bagitaulaa parents yah dek , sebab saya pun gtu juga lewat lagi buka buku 22weeks suda tapi okay jaa nurse paham jaa yang penting kitaa pegi buka buku sebab penting untuk baby masa melahirkan supayah nda susah , maybe drng takut kamu buang baby tu sebab drng ndatau kan , tapi kami nda pula bawa parents sebab nurse terima yang penting buka buku tiada sijil nikah yang penting kita jaga baby

Bagitau sahaja parents. Lama kelamaan dorang akan tahu juga. Mula2 mmg dorang akan marah. Tp tidak la sampai naik tangan sebab awk pregnant. Hnya mmberi nasihat. Awak pun knalah terima. Sekarang ni awak kna beli ubat acid folic. Makan setiap hari untuk tumbuhbesaran baby dalam kandungan. Sementara awak kumpul semangat nak berdepan dg keluarga. Semoga d mudahkan urusan. Jaga diri awak dan baby k. 🧡

Umur dah habis sekolah kan? Sebab saya pregnant anak luar nikah juga. Masa buka buku pink. Takde pula kena ada waris bagai. Dah nak bersalin pun this month. Alhamdulilah semua urus sendiri. Just na bersalin tu jela nanti maybe na kena bawa waris even dah nikah. Just precaution takut husband ta boleh nak discharge kan kita sebab baby tu anak luar nikah. Kena ada waris.

1y ago

Saya nak tanya. Jadi awak nikah masa kandungan berapa bulan ya? Sebab saya pun anak luar nikah😭💔 skarang dh 18minggu. Dh buat checkup haritu. Tunang mmg nak bertanggungjawab. Planning kami nak nikah bulan 4 ni raya ketiga. Harap ada yg boleh bantu.😭😭😭

boleh je check up kat private clinic or private hospital.. Klinik kesihatan sndiri jg yg bgtau..just continue kalau nak bersalin kat private. kalau dah beranak just inform klinik kesihatan je. they will come and visit you and baby. melainkan nak bersalin kat government have to check up kat KK. Dan dikira let booking. kalau xnak d soal byk, p la private..